Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2016

Κόκκινες φακές Gratin

Φακές; Φακές κόκκινες με έναν άλλο τρόπο, λίγο διαφορετικό απ' ότι έχουμε συνηθίσει, αλλά σας διαβεβαιώνω πολύ νόστιμο!!
Ξέρουμε όλοι πως είναι αυτά, οι φακές δεν χαίρουν ιδιαίτερης προτίμησης απ'όλα τα μέλη της οικογένειας.
Αν βέβαια ρωτήσετε εμένα, θα σας έλεγα ότι μπορώ να τρώω φακές πολλές φορές την βδομάδα, αλλά δυστυχώς δεν συμβαίνει το ίδιο για τα καμάρια μου, τους άντρες της οικογένειας!
Αναγκάζομαι λοιπόν κι εγώ να δοκιμάσω άλλες τακτικές για να καταφέρω τα ακατόρθωτα!! Πολλές φορές, είναι αλήθεια, εις μάτην, αλλά εγώ πρέπει και επιβάλλεται να κάνω την προσπάθειά μου.
Τις κόκκινες φακές τις δοκίμασα τελευταία και μου άρεσαν γιατί είναι πιο ελαφριές από τις πράσινες.
Αυτό συμβαίνει διότι οι κόκκινες φακές δεν έχουν τόσο μεγάλη συγκέντρωση ινών, όπως οι πράσινες και επιπλέον βράζουν σε πολύ λίγο χρόνο.
Θέλουν το πολύ 10-15 λεπτά για να βράσουν, ίσως και λιγότερο, αν τις βράσετε παραπάνω θα σας γίνουν πουρές, όπως έγιναν οι δικές μου την πρώτη φορά που τις μαγείρεψα.
Τώρα όμως ξέρω ότι είναι ένα φαγητό εύκολο, γρήγορο, νόστιμο και διαφορετικό.
Δεν μένει κάτι άλλο, από το να το βάλουμε στην διατροφή μας!

Κόκκινες φακές Gratin

Υλικά
5 κλωναράκια φρέσκο μαϊντανό
600 γρ. φρέσκιες ντομάτες κομμένες στα τέσσερα ή μια κονσέρβα
1 ψιλοκομμένο κρεμμύδι
2 σκελίδες σκόρδο
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
250 γρ, κόκκινες φακές
500 γρ. νερό
300 γρ. μελιτζάνες σε λεπτές φέτες
300 γρ. κολοκυθάκια σε λεπτές φέτες (έβαλα μόνο μελιτζάνες)
120 γρ. τριμμένο τυρί
Αλάτι-πιπέρι
Φρυγανιά τριμμένη

Δημιουργία
Σοτάρουμε ελαφρά σε ένα αντικολλητικό τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο τις μελιτζάνες και τα κολοκυθάκια και τα κρατάμε στην άκρη.
Βάζουμε στο μπολ του Thermomix τον μαϊντανό, ψιλοκόβουμε 5 δευτερόλεπτα, ταχύτητα 7 και τον αδειάζουμε σε ένα πιάτο.
Τοποθετούμε τις ντομάτες στο μπολ και ανακατεύουμε 2 δευτερόλεπτα, ταχύτητα 6. Κρατάμε στην άκρη.
Προσθέτουμε στο μπολ το σκόρδο και το κρεμμύδι και ψιλοκόβουμε 5 δευτερόλεπτα στην ταχύτητα 5.
Προσθέτουμε το λάδι στο μπολ και σοτάρουμε το σκόρδο και το κρεμμύδι 2 λεπτά/ 100 βαθμούς/ ταχύτητα 1.
Προσθέτουμε στο μπολ, την τριμμένη ντομάτα, αλάτι, πιπέρι, τα φύλλα δάφνης, τις φακές, το νερό και μαγειρεύουμε 15 λεπτά/ θερμοκρασία varoma/ αντίστροφη κίνηση/ ταχύτητα κουτάλι.
Χωρίς το thermomix, θα ψιλοκόψουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, τον μαϊντανό και σε ένα μπλέντερ θα πολτοποιήσουμε τις ντομάτες.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο, προσθέτουμε την τριμμένη ντομάτα, αλάτι, πιπέρι, φύλλο δάφνης, το νερό, τις φακές και σιγοβράζουμε για 15 λεπτά περίπου να μαλακώσουν οι φακές. 
Προσέχουμε να μην τις βράσουμε παραπάνω  γιατί βράζουν σε πολύ λίγο χρόνο και υπάρχει κίνδυνος να λιώσουν.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160 βαθμούς.
Παίρνουμε ένα πυρίμαχο ταψί 25χ18 περίπου το λαδώνουμε και πασπαλίζουμε με τριμμένη φρυγανιά.

Στρώνουμε μια στρώση φακές, μια στρώση μελιτζάνες, μια στρώση κολοκυθάκια και ξανά μια στρώση φακές μέχρι να τελειώσουν τα υλικά. Πασπαλίζουμε με μαϊντανό και στην τελευταία στρώση βάζουμε μελιτζάνες.
Αν θέλουμε ενδιάμεσα πασπαλίζουμε με λίγο τυρί.

Πασπαλίζουμε την επιφάνεια με το τριμμένο τυρί και ψήνουμε για 35-40 λεπτά μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.


4 σχόλια:

  1. Τις φακές τις συμπαθούμε πολύ οικογενειακώς!
    Η αγαπημένη μας εκδοχή είναι σουπίτσα, με σκόρδο, κρεμμύδι και άφθονη δάφνη.
    Τις κόκκινες φακές δεν τις τρώμε συχνά αλλά είναι πραγματικά πολύ νόστιμες.
    Πολύ διαφορετική η εκδοχή που μας προτείνεις Μαρία!
    Ένα πιάτο που συνδυάζει όσπρια μαζί με λαχανικά και είναι παράλληλα ελκυστικό χάρη στο γκρατινάρισμα του στο φούρνο.
    Σε φιλώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι έτσι έχουμε συνηθίσει τις φακές, σουπίτσα, αλλά καμιά φορά χρειάζεται μια νόστιμη αλλαγή στα δεδομένα!!
      Φιλιά πολλά!!

      Διαγραφή
  2. Πολύ πρωτότυπο φαγητό Μαρία
    Κόκκινες φακιές δεν έχω δοκιμάσει. Αλλα σε συνδυασμό με τις μελιτζάνες φαίνεται πολύ νόστιμο.

    Φιλιά :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι νόστιμες Μάριον να τις δοκιμάσεις!!
      Φιλιά πολλά!!

      Διαγραφή