Πέμπτη, 11 Φεβρουαρίου 2016

Μεταξύ tiramisu και mousse σοκολάτας

Σήμερα θα σας πάω μια βόλτα στην Ιταλία, στην Ρώμη συγκεκριμμένα, όπου δοκίμασα το πιο νόστιμο tiramisu.
Ακόμη έχω στο μυαλό μου την απίθανη γεύση του και όπως βλέπετε φρόντισα να αποθανατίσω το γλυκό εξωτερικά και εσωτερικά για να μην το ξεχάσω ποτέ.

Από την άλλη έχω κάνει αρκετές φορές φιλότιμες προσπάθειες ώστε να πετύχω ή να πλησιάσω τουλάχιστον αυτή την ονειρεμένη γεύση. 
Και εν μέσω αυτών των προσπαθειών, πήρα την απόφαση να προσθέσω στην κρέμα την καθ'όλα αγαπημένη σε όλους σοκολάτα.
Επιθυμούσα τελικά μια πιο παθιασμένη εκδοχή αυτού του ήδη απολαυστικού Ιταλικού γλυκού.
Το μυστικό μιας καλής tiramisu; Η αγάπη, το πάθος (γι'αυτό το γλυκό), αλλά.....και η αναμονή, η υπομονή!
Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι αυτό το επιδόρπιο πρέπει να γίνει μια ημέρα πριν από γεύμα μας, έως ότου η κρέμα μασκαρπόνε να δέσει, το γλυκό να αφομοιώσει τα γευστικές του χάρες και να γίνει όσο δροσερό χρειάζεται μέσα στο ψυγείο μας.
Αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε σπιτικά σαβαγιάρ, πράγμα το οποίο προτείνω, τότε ρίξτε μια ματιά εδώ!! 
Η διαφορά είναι τόσο εμφανής που θα σας γίνει πλέον απαραίτητο το σαβαγιάρ από τα δικά σας τα χεράκια.
Ότι δημιουργούμε με την καρδιά μας, με την δική μας ενέργεια και δυναμική, παίρνει κάτι από την ψυχή μας και ζωντανεύει στα χέρια των αγαπημένων μας, δίνοντάς τους να καταλάβουν το μέγεθος της αγάπης μας.
Μεταξύ tiramisu και mousse σοκολάτας

Υλικά
1 πακέτο σαβαγιάρ (24 τεμάχια)
(Σπιτικά σαβαγιάρ εδώ!!
1 γεμάτη κουταλιά της σούπας στιγμιαίο καφέ
2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
1 κούπα πολύ ζεστό νερό
2 κουταλιές της σούπας κονιάκ ή ρούμι
Για την κρέμα
200 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
3 αυγά
60 ml γάλα
10 ml νερό
100 γρ. ζάχαρη
250 γρ. μασκαρπόνε σε θερμοκρασία δωματίου
Δημιουργία
Ρίχνουμε το νερό, τον καφέ και το κονιάκ σε ένα βαθύ πιάτο και ανακατεύουμε να διαλυθούν, το κρατάμε στην άκρη να κρυώσει.
Φτιάχνουμε την mousse σοκολάτας, την οποία μπορούμε να δούμε κι εδώ.
Σε μπεν μαρί λιώνουμε την κουβερτούρα με το γάλα, ανακατεύουμε μέχρι το μείγμα να γίνει λείο.
Σε ένα άλλο μπεν μαρί βάζουμε τα αυγά με το νερό και την ζάχαρη και κτυπάμε με ένα μίξερ χειρός μέχρι να αποκτήσουμε ένα αφρώδες μείγμα.
Ενώνουμε τα δυο μείγματα ανακατεύοντας ελαφρά με μια σπάτουλα από κάτω προς τα πάνω.


Στην συνέχεια ρίχνουμε λίγο λίγο το μασκαρπόνε, που είχαμε αφήσει εκτός ψυγείου για να είναι μαλακό και με ένα σύρμα ανακατεύουμε απαλά να ενσωματωθεί με την mousse.
Παίρνουμε ένα παραλληλόγραμμο ταψάκι 18χ24 εκατοστά περίπου.
Βουτάμε ένα ένα τα σαβουαγιάρ στο μείγμα του καφέ και κάνουμε μια στρώση με τα μισά σαβουαγιάρ στον πυθμένα του ταψιού.
Αδειάζουμε την μισή κρέμα ομοιόμορφα πάνω από τα σαβαγιάρ.
Κάνουμε άλλη μια στρώση με τα υπόλοιπα 12 σαβουαγιάρ, αφού βέβαια πρώτα τα βουτήξουμε στο μείγμα του καφέ.
Σκεπάζουμε τα σαβουαγιάρ με την υπόλοιπη κρέμα και ισιώνουμε την επιφάνεια.
Bάζουμε το γλυκό στο ψυγείο για 4-5 ώρες ή όλη την νύκτα. 
Πασπαλίζουμε με ένα μικρό σουρωτήρι με άγλυκο κακάο, κόβουμε το γλυκό σε τετράγωνα κομμάτια και σερβίρουμε.

8 σχόλια:

  1. Κερνάς;
    Αν, ναι...έρχομαι τώρα κιόλας Μαρί μου, ξεπερνώντας και τα απανταχού μπλόκα στην Εθνική οδό!
    Καλό Σαββατοκύριακο να έχετε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και βέβαια κερνάω!! Καλοδεχούμενη!! Επίσης καλό Σαββατοκύριακο!!

      Διαγραφή
  2. Νομίζω ότι η ιδέα σου να προσθέσεις σοκολάτα στην κρέμα είναι απλά μεγαλοφυής!
    Το τιραμισού είναι ούτως ή άλλως υπέροχο και αγαπημένο γλυκό, οπότε η μεταμόρφωση του και σε σοκολατένιο δεν γίνεται να μη με ενθουσιάσει!
    Σε φιλώ, καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να'σαι καλά Ερμιόνη μου, δεν ξέρω αν είναι μεγαλοφυής αλλά σίγουρα γίνεται πολύ εθιστική κρέμα !! Όπως λες πραγματικά σε ενθουσιάζει η γεύση της!!
      Πολλά φιλιά!!

      Διαγραφή
  3. Μαρια συντομα θα το φτιαξω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φυσικά να το κάνεις, είναι σίγουρο ότι θα το λατρέψεις!!

      Διαγραφή
  4. Πω πω φαινεται τοσο αφρατο και μυρωδατο!

    http://beautyfollower.blogspot.gr/

    ΑπάντησηΔιαγραφή