Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2016

Η απλή μου Βασιλόπιτα με γιαούρτι και τυρένιο γλάσο


Η Βασιλόπιτά μας φέτος έγινε κατόπιν εορτής, λόγω απουσίας τις μέρες εκείνες από το σπιτικό μας. 
Είπαμε φέτος να περάσουμε την πρωτοχρονιά εκτός σπιτιού κι έτσι εν μέσω προβλέψεων για χιονοπτώσεις και χιονοστρώσεις, πήραμε τον δρόμο για τον προορισμό μας.
Μια ατυχία όμως, που είχαμε εμείς καθώς και χιλιάδες άλλοι ταξιδιώτες, μας καθήλωσε στο χιονισμένο οδόστρωμα για 4 ώρες.
Τελικά όμως το διασκεδάσαμε λίγο και κάποια στιγμή καταφέραμε να απεγκλωβιστούμε και να φτάσουμε έστω και καθυστερημένα στον προορισμό μας.
Οι υπόλοιπες μέρες πέρασαν με πολύ κρύο και όμορφες βόλτες στα χιόνια, όλα ήταν εξαιρετικά και χαρούμενα.

Την πρώτη μέρα του χρόνου δειπνήσαμε σε ένα εξαιρετικό εστιατόριο στο "Γαστροδρόμιο εν Ολύμπω" , ένα εστιατόριο που σας προτείνω ανεπιφύλακτα και χωρίς κανένα όφελος να επισκεφθείτε, αν σας βγάλει ο δρόμος ποτέ προς τα εκεί.
Το μενού περιελάμβανε για πρώτο πιάτο ψαρόσουπα βελουτέ με λαχανικά, πολύ νόστιμη!
Σαλάτα με λάχανο, ξινόμηλο και γλυκό dressing.
Κυρίως πιάτο αρνάκι κοκκινιστό με πλιγούρι και μανιτάρια!
Κι ο γλυκός επίλογος βέβαια "Σάμαλι και παγωτό κρέμα" εξαιρετικό!
Οι λίγες αυτές μέρες πέρασαν ευχάριστα και εύχομαι και του χρόνου να είμαστε όλοι καλά!
Αφού λοιπόν γυρίσαμε και μυρίσαμε, όπως καταλαβαίνετε κάποιες δουλειές δεν έγιναν παραδοσιακά στην ώρα τους.
Γι'αυτό το λόγο η Βασιλόπιτα μας έγινε εκ των υστέρων και είναι απλή, απλούστατη και η μόνη γευστική πινελιά είναι το γλάσο με τυρί κρέμα και λευκή σοκολάτα που την στόλισε.
Παρόλα αυτά τύχαμε πλήρης ικανοποίησης από το γευστικό της αποτέλεσμα και απολαύσαμε με ιδιαίτερη χαρά διπλό και τριπλό κομμάτι.
Καλή μας χρονιά 2016!!

Βασιλόπιτα με γιαούρτι και τυρένιο γλάσο

Υλικά
4 αυγά
250γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
400 γρ. ζάχαρη
200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό 2%
2 βανίλιες άρωμα
500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

Επικάλυψη
300 γρ. τυρί κρέμα
50 γρ. μαλακό βούτυρο
60 γρ. ζάχαρη άχνη
150 γρ. λευκή σοκολάτα
(50 γρ. σκούρα κουβερτούρα για την διακόσμηση)

Δημιουργία
Στο μπολ ενός μίξερ κτυπάμε το βούτυρο με την ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν.
Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά και συνεχίζουμε το κτύπημα.
Ρίχνουμε σιγά σιγά το γιαούρτι, τις βανίλιες και στο τέλος προσθέτουμε το αλεύρι συνεχίζοντας να κτυπάμε το μείγμα μέχρι να αποκτήσουμε μια λεία ζύμη.
Με το thermomix
Βάζουμε στον κάδο το βούτυρο σε κομμάτια, την ζάχαρη, το γιαούρτι, τα αυγά, τις βανίλιες και προγραμματίζουμε 3 λεπτά, ταχύτητα 6.
Στην συνέχεια προσθέτουμε το αλεύρι και ρυθμίζουμε 1 λεπτό στην ταχύτητα 6.
Βουτυρώνουμε ένα ταψί 30-32 εκατοστών και το ντύνουμε με λαδόκολα.

Αδειάζουμε την ζύμη στο ταψί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 40-50 λεπτά.
Αφήνουμε να κρυώσει για λίγο και αναποδογυρίζουμε την πίτα μας σε έναν επίπεδο δίσκο.
Ξεκολλάμε την λαδόκολα από την επιφάνεια του πάτου, ανοίγουμε μια μικρή σχισμή με ένα μαχαίρι και μπήγουμε εκεί το φλουρί.
Γυρίζουμε την πίτα από την καλή της πλευρά και την τοποθετούμε όμορφα πάνω  στον δίσκο. 



Για το γλάσο:
Σε μπεν μαρί λιώνουμε την λευκή σοκολάτα με το βούτυρο.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε με ένα μίξερ το τυρί κρέμα με την ζάχαρη άχνη.
Προσθέτουμε το μείγμα της λευκής σοκολάτας και ανακατεύουμε πολύ καλά να ενσωματωθούν.
Με το thermomix:
Βάζουμε την λευκή σοκολάτα στο μπολ του thermomix και ανακατεύουμε 8 δευτερόλεπτα, ταχύτητα 8.
Προσθέτουμε το βούτυρο και λιώνουμε 1 λεπτό, 50 βαθμούς, ταχύτητα 3 (ανακατεύουμε μερικά δευτερόλεπτα αν το μείγμα δεν είναι ομοιογενές).
Προσθέτουμε στο μπολ το τυρί κρέμα και την άχνη και ανακατεύουμε 30 δευτερόλεπτα, ταχύτητα 3.
Αφού έχουμε τακτοποιήσει στο δίσκο, όπως αναφέρεται πιο πάνω, την πίτα μας με το φλουρί, αδειάζουμε στην επιφάνεια της το γλάσο και το στρώνουμε ομοιόμορφα με μια σπάτουλα σε όλη την πίτα.
Για να γράψουμε την χρονιά, λιώνουμε στο μπέν μαρί λίγη σκούρα κουβερτούρα, γεμίζουμε μια σύριγγα και με προσοχή γράφουμε πάνω στο γλάσο την χρονιά.
Με την υπόλοιπη κουβερτούρα που θα περισσέψει διακοσμούμε την επιφάνεια.
Καλή χρονιά!!

3 σχόλια:

  1. Πολύ νόστιμη δείχνει η βασιλόπιτα και όμορφες οι φωτογραφίες των εορταστικών διακοπών Μαρία μου!Καλή Χρονιά, και του χρόνου, με υγεία!ΧΟΧΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλή χρονιά!
    Και του χρόνου να είστε καλά να περνάτε τόσο όμορφα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μαράκι μου και του χρόνου. Βλέπω περάσατε καταπληκτικά και η πίτα σου φαίνεται πολύ αφράτη και νόστιμη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή