Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2015

Hachapuri, το Γεωργιανό τυρόψωμο


Ήρθε λοιπόν η ώρα να ανοίξουν τις πόρτες τους και φέτος τα σχολεία.
Ευχή και ελπίδα η φετινή σχολική χρονιά να κυλήσει για όλους τους μαθητές με ηρεμία και δημιουργική μελέτη.
Αυτό που θέλω και επιθυμώ για το δικό μου παιδί, είναι να το στηρίξω με οποιονδήποτε τρόπο μου ζητηθεί και να σταθώ βράχος δίπλα του όταν με χρειαστεί.
Για την ενδυνάμωση της προσπάθειάς του, ένα μικρό λιθαράκι θα βάλουν και οι νοστιμιές μου σίγουρα.
Το δικό μου ποδαρικό λοιπόν για την φετινή σχολική χρονιά είναι αυτό το νόστιμο τυρόψωμο.
Khachapuri είναι ένα Γεωργιανό εθνικό πιάτο, στην ουσία ένα τυρόψωμο.
Το όνομα προέρχεται από την λέξη "τυρί" "hacho" και "ψωμί" "puris".
Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόποι για να φτιάξουμε αυτό το νόστιμο τυρόψωμο.
Μπορούμε να το φτιάξουμε οβάλ σε σχήμα βαρκούλας και στην γέμιση πάνω πάνω να ρίξουμε ένα ολόκληρο αυγό.
Αυτό αποτελεί υπόσχεση για την επόμενη φορά.
Επίσης αν θέλουμε το κάνουμε σε τετράγωνο σχήμα ή σαν αυτό που έφτιαξα εγώ σε στρογγυλό σχήμα σαν πίτα.
Όπως και να το φτιάξουμε ένα είναι σίγουρο, δεν θα προλάβουμε να ανοιγοκλείσουμε τα μάτια μας και θα έχει εξαφανιστεί!
Τουλάχιστον το δικό μου παιδί χοροπηδάει από την χαρά του όταν το δεί! :)
Καλή και δημιουργική σχολική χρονιά!
Hachapuri, το Γεωργιανό τυρόψωμο

Υλικά
280 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
125 ml χλιαρό νερό
60 ml γάλα
1/4 κουταλιά της σούπας ξηρή μαγιά (2 γρ.)
1/2 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 κουταλιά της σούπας ηλιέλαιο
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
λίγο φυτικό λάδι για την επάλειψη

Για την γέμιση
150 γρ. φέτα τριμμένη με το χέρι
350 γρ. κίτρινα τυριά τριμμένα (μοτσαρέλα, ένταμ, κασέρι)
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο λιωμένο
1 κουταλιά της σούπας γάλα
1 κρόκος αυγού αραιωμένος με λίγο νερό για την επιφάνεια

Δημιουργία
Σε ένα βαθύ μπολ βάζουμε το νερό και το γάλα χλιαρό (40 βαθμούς), προσθέτουμε την ζάχαρη, την μαγιά, το λάδι και ανακατεύουμε.
Στην συνέχεια κοσκινίζουμε στο μπολ το αλεύρι και το αλάτι και ζυμώνουμε μέχρι να αποκτήσουμε μια λεία, ελαστική, μαλακή μπάλα ζύμης.

Τοποθετούμε την ζύμη σε ένα λαδωμένο με φυτικό λάδι μπολ, το σκεπάζουμε με πετσέτες και το αφήνουμε 1 ώρα σε ζεστό μέρος να διπλασιαστεί σε όγκο.

Ρίχνουμε την ζύμη σε λαδωμένο πάγκο και την ανοίγουμε με το χέρι μας σε ένα κύκλο 32 εκατοστών περίπου.

Ανακατεύουμε καλά τα υλικά της γέμισης, κρατάμε στην άκρη το 1/3 από την γέμιση και το υπόλοιπο το μαζεύουμε με τα χέρια μας σε μια χαλαρή μπάλα. Τοποθετούμε αυτή την μπάλα τυριών στην επιφάνεια της ζύμης που ανοίξαμε και φροντίζουμε να είναι στο κέντρο.

Πιάνουμε τις άκρες του φύλλου και δημιουργούμε ένα πουγκί που κλείνει μέσα τα τυριά.
Κρατώντας τις άκρες από το πουγκί το σηκώνουμε ψηλά και το αφήνουμε να πέσει στον πάγκο και να απλώσει.

Κάνουμε μια μικρή τρύπα με το χέρι μας στην μέση, χωρίς να τρυπήσουμε το κάτω φύλλο.
Πατάμε στην συνέχεια με το χέρι μας και ανοίγουμε περισσότερο το τυρόψωμο, περίπου στα 32 εκατοστά.

Τοποθετούμε την πίτα σε λαδωμένο ταψί ίδιου μεγέθους, αλείφουμε με κρόκο αυγού αραιωμένο με νερό, πασπαλίζουμε με τα υπόλοιπα 40 γρ. κίτρινα τυριά.

Ψήνουμε στους 180-200 βαθμούς για 25-30 λεπτά περίπου.

7 σχόλια:

  1. ΩΡΑΙΟ!! Θα τους το κάνω για κολατσιό αύριο Σάββατο Μαρία μου.
    Μην σου πω, ότι θα το έκανα απόψε, αλλά με τριγυρίζει μια περίεργη αδιαθεσία από χθες.
    Καλό Σαββατοκύριακο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το είπες και το έκανες Πηνελόπη, σ'ευχαριστώ πολύ!!

      Διαγραφή
  2. Καλή σχολική χρονιά στο γιο σου!!
    Ωραίο και εύκολο το τυρόψωμο σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ ωραίο! Ξέρω ένα παρόμοιο βουλγάρικο αλλά αυτό είναι πιο εύκολο νομίζω!
    Καλό ΣΚ Μαρία μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή