Δευτέρα, 28 Σεπτεμβρίου 2015

Το κέικ του καφέ με ganache καφέ

Καφεΐνη.... το πιο εκρηκτικό συστατικό που έδωσε η φύση στον άνθρωπο για να τον γεμίζει ενέργεια.
Επιβάλλεται βέβαια να την απολαμβάνεις υπεύθυνα, χωρίς να κάνεις κατάχρηση, μπορώ να σου πω πιο υπεύθυνα και από το αλκοόλ! 
Υπεύθυνα λοιπόν ας μου πει κάποιος, ποιος θα μπορούσε να αντισταθεί σε αυτό το κέικ καφέ; 
Σας διαβεβαιώνω όχι εγώ!!
Μπορεί να μην πίνω φανατικά καφέ, αλλά αυτό το κέικ θα το καταβροχθίσω φανατικά εν ριπή οφθαλμού!!
Φυσικά η ganache κάνει την διαφορά κι ενώ η απαλή γεύση του καφέ είναι ιδανική για τους λάτρεις, σίγουρα από την άλλη δεν είναι αδιάφορη και για αυτούς που αποφεύγουν τον καφέ συστηματικά για πολλούς και διάφορους λόγους. 
Πίνετε ή δεν πίνετε καφέ το κέικ του καφέ θα σας μαγέψει, φτιάξτε το και απολαύστε το!!
Το κέικ καφέ με ganache καφέ

Υλικά
180 γρ. αλεύρι πού φουσκώνει μόνο του
4 κουταλιές της σούπας στιγμιαίο καφέ
150 γρ. βούτυρο λιωμένο
1/2 κουταλάκι κανέλα
3 αυγά
1 κούπα ζάχαρη
1 πρέζα αλάτι

Ganache καφέ
100 γρ. λευκή σοκολάτα
60 ml κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά ή γάλα εβαπορέ αδιάλυτο
2 γεμάτα κουταλάκια του γλυκού στιγμιαίο καφέ
Δημιουργία
Ετοιμάζουμε το γλάσο:
Σε μπεν μαρί λιώνουμε την σοκολάτα σε κομματάκια μαζί με τα υπόλοιπα υλικά.
Ανακατεύουμε με μια σπάτουλα μέχρι να πάρουμε μια ομοιογενή κρέμα.
Καλύπτουμε το γλάσο με διαφανή μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς.
Βουτυρώνουμε και καλύπτουμε με λαδόκολα μια μακρόστενη φόρμα.
Σε ένα μπολ κτυπάμε την ζάχαρη και τα αυγά μέχρι να αφρίσουν και προσθέτουμε τον καφέ.
Στην συνέχεια ρίχνουμε στο μπολ το αλεύρι, το αλάτι, την κανέλα και σταδιακά το λιωμένο βούτυρο, συνεχίζοντας να κτυπάμε το μείγμα.
Αδειάζουμε το μείγμα στην φόρμα και ψήνουμε για 45 λεπτά περίπου, μέχρι το μαχαίρι που θα βάλουμε στο κέικ να βγαίνει καθαρό!
Σερβίρουμε με την ganache!

Ιδέα από εδώ!

10 σχόλια:

  1. Το κέικ καφέ είναι το αγαπημένο μου κέικ! Και σκέτο το τρώω ευχαρίστως αλλά με το γλάσο θα είναι εκπληκτικό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι Μαρία μου αυτό το γλάσο η διαφορά!!

      Διαγραφή
  2. Καλημέρα. Θα το δοκιμάσω σίγουρα. Φαίνεται πολύ ζουμερό μέσα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι πραγματικά πολύ ζουμερό και το γλάσο βέβαια προσθέτει ακόμη περισσότερο!

      Διαγραφή
  3. Πραγματικός πειρασμός το κέικ σου Μαρία μου!
    Η δε γκανάς το απογειώνει!
    Σε φιλώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπορεί να αντισταθεί κανείς σε ένα κέικ Ερμιόνη μου και ειδικά με γλάσο; δύσκολο!!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  4. Ειδικά με την ganache, όπως γράφει η φίλη Ερμιόνη, απογειώνεται και με κάνεις να θέλω τώρα αμέσως να πάω να το φτιάξω...

    Αλλά έκανα πάστα φλώρα, που μόλις ξεφούρνισα και μάλλον πρέπει να συμμαζευτώ για σήμερα Μαρία μου.

    Καταγράφεται όμως για το επόμενο διάστημα...
    Καλό απόγευμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δίκιο έχεις Πηνελόπη μου, πάντως μόλις τελειώσει η πάστα φλώρα δοκιμασέ το!!

      Διαγραφή