Στα ελληνικά το λέμε παστίτσιο και προέρχεται από το Ιταλικό pasticcio, το οποίο προέρχεται από την λατινική λέξη pasticium που αφορά μια μεγάλη οικογένεια από πίτες με βάση τα ζυμαρικά.
Η συνταγή δεν άργησε να φτάσει και στην Ελλάδα, από την γειτονική Ιταλία, στα ενετοκρατούμενα νησιά του Ιονίου.
Οι εκδοχές του είναι πολλές, έτσι στην Κέρκυρα έχουμε το παστίτσιο τσι νόνας, σ'αυτό τα μακαρόνια είναι τυλιγμένα σε φύλλα κρούστας και η γέμιση δεν περιέχει κιμά, αλλά διαφορετικά υλικά, όπως βραστά αυγά, σαλάμι, κοτόπουλο ή κρέας αρνίσιο.
Στα Κύθηρα έχουμε το βενετσιάνικο παστίτσιο, το οποίο δεν περιέχει μπεσαμέλ και η γέμιση περιλαμβάνει μοσχαρίσιο συκώτι και κιμά.
Κατά τα άλλα στην υπόλοιπη Ελλάδα αγαπήσαμε και θεωρούμε Ελληνικό πιάτο την κλασική συνταγή του Τσελεμεντέ, στην οποία βέβαια μπορούμε να κάνουμε όσες παραλλαγές θέλουμε.
Χωρίς κιμά, με λαχανικά, με μανιτάρια, με κοτόπουλο, αλλά και με θαλασσινά αν προτιμάμε, φαντασία να έχει κανείς!!
Αυτή την φορά(γιατί έχω κάνει κι άλλη παραλλαγή) αντικατέστησα τον μοσχαρίσιο κιμά με κιμά κοτόπουλο.
Το αποτέλεσμα μου άρεσε ιδιαίτερα, το κοτόπουλο με την πιπεριά σε συνδυασμό με τις πένες και την μπεσαμέλ, δημιούργησαν την πιο νόστιμη και γευστική παρέα.
Νομίζω ότι θα το φτιάχνω πολύ συχνά πλέον!!
Υλικά
400 γρ. κιμά κοτόπουλο
500 γρ. πένες ολικής άλεσης
180 γρ. κασέρι τριμμένο
1 πιπεριά μεγάλη πράσινη σε κύβους
200 γρ. ντοματάκι ψιλοκομμένο
1 κουταλάκι πελτέ ντομάτας
1 καρότο ψιλοκομμένο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σφηνάκι κονιάκ
1 κουταλάκι πάπρικα
1 κουταλάκι μοσχοκάρυδο
1/2 ποτήρι ελαιόλαδο
αλάτι-πιπέρι
Εύκολη μπεσαμέλ
1 λίτρο γάλα
150 γρ. αλεύρι γοχ
50 γρ. βιτάμ
40 γρ. κασέρι
Αλάτι-πιπέρι
Λίγο μοσχοκάρυδο
2 αυγά
Δημιουργία
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα και σοτάρουμε το κρεμμύδι, το καρότο και την πιπεριά.
Προσθέτουμε τον κιμά και συνεχίζουμε το σοτάρισμα.
Σβήνουμε με το κονιάκ, αφήνουμε να εξατμιστεί και προσθέτουμε την ψιλοκομμένη ντομάτα και τον πελτέ.
Ανακατεύουμε, ρίχνουμε ένα ποτήρι νερό, αλάτι, πιπέρι, το μοσχοκάρυδο, την πάπρικα, σκεπάζουμε και το αφήνουμε να βράσει για 30 λεπτά να μείνει με ελάχιστα ζουμιά.
Εν τω μεταξύ βράζουμε σε αλατισμένο νερό τις πένες για 9 λεπτά.
Στραγγίζουμε τα ζυμαρικά και τα λαδώνουμε ελάχιστα στην κατσαρόλα για να μην κολλήσουν.
Φτιάχνουμε την μπεσαμέλ, σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα, το αλεύρι, αλάτι, πιπέρι και μοσχοκάρυδο.
Τοποθετούμε την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και ανακατεύουμε συνεχώς με ένα σύρμα μέχρι να αρχίζει να πήζει, τότε ρίχνουμε στην κατσαρόλα το βιτάμ συνεχίζοντας να ανακατεύουμε.
Κτυπάμε ελαφρά τα αυγά και αφού κατεβάσουμε την κατσαρόλα από την φωτιά, ρίχνουμε μέσα τα αυγά λίγο λίγο, ανακατεύοντας γρήγορα.
Στην συνέχεια προσθέτουμε το τυρί και ανακατεύουμε.
Συναρμολογούμε το παστίτσιο. Στην κατσαρόλα που έχουμε τα μακαρόνια ρίχνουμε 120 γρ. από το κασέρι και 3/4 της κούπας από την μπεσαμέλ και ανακατεύουμε να καλύψουν όλα τα μακαρόνια.
Σε ένα λαδωμένο ταψί 28Χ30 στρώνουμε τα μισά μακαρόνια να καλύψουν καλά την επιφάνεια.
Με ένα κουτάλι σκορπάμε πάνω από τα μακαρόνια τον κιμά κοτόπουλου και τον απλώνουμε ομοιόμορφα.
Καλύπτουμε τον κιμά με τα υπόλοιπα μακαρόνια και τακτοποιούμε ομοιόμορφα την επιφάνεια.
Τέλος περιχύνουμε την επιφάνεια με την μπεσαμέλ και πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τυρί.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 45-50 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.
Η συνταγή δεν άργησε να φτάσει και στην Ελλάδα, από την γειτονική Ιταλία, στα ενετοκρατούμενα νησιά του Ιονίου.
Οι εκδοχές του είναι πολλές, έτσι στην Κέρκυρα έχουμε το παστίτσιο τσι νόνας, σ'αυτό τα μακαρόνια είναι τυλιγμένα σε φύλλα κρούστας και η γέμιση δεν περιέχει κιμά, αλλά διαφορετικά υλικά, όπως βραστά αυγά, σαλάμι, κοτόπουλο ή κρέας αρνίσιο.
Στα Κύθηρα έχουμε το βενετσιάνικο παστίτσιο, το οποίο δεν περιέχει μπεσαμέλ και η γέμιση περιλαμβάνει μοσχαρίσιο συκώτι και κιμά.
Κατά τα άλλα στην υπόλοιπη Ελλάδα αγαπήσαμε και θεωρούμε Ελληνικό πιάτο την κλασική συνταγή του Τσελεμεντέ, στην οποία βέβαια μπορούμε να κάνουμε όσες παραλλαγές θέλουμε.
Χωρίς κιμά, με λαχανικά, με μανιτάρια, με κοτόπουλο, αλλά και με θαλασσινά αν προτιμάμε, φαντασία να έχει κανείς!!
Αυτή την φορά(γιατί έχω κάνει κι άλλη παραλλαγή) αντικατέστησα τον μοσχαρίσιο κιμά με κιμά κοτόπουλο.
Το αποτέλεσμα μου άρεσε ιδιαίτερα, το κοτόπουλο με την πιπεριά σε συνδυασμό με τις πένες και την μπεσαμέλ, δημιούργησαν την πιο νόστιμη και γευστική παρέα.
Νομίζω ότι θα το φτιάχνω πολύ συχνά πλέον!!
Παστίτσιο κοτόπουλο με πένες ολικής άλεσης
Υλικά
400 γρ. κιμά κοτόπουλο
500 γρ. πένες ολικής άλεσης
180 γρ. κασέρι τριμμένο
1 πιπεριά μεγάλη πράσινη σε κύβους
200 γρ. ντοματάκι ψιλοκομμένο
1 κουταλάκι πελτέ ντομάτας
1 καρότο ψιλοκομμένο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σφηνάκι κονιάκ
1 κουταλάκι πάπρικα
1 κουταλάκι μοσχοκάρυδο
1/2 ποτήρι ελαιόλαδο
αλάτι-πιπέρι
Εύκολη μπεσαμέλ
1 λίτρο γάλα
150 γρ. αλεύρι γοχ
50 γρ. βιτάμ
40 γρ. κασέρι
Αλάτι-πιπέρι
Λίγο μοσχοκάρυδο
2 αυγά
Δημιουργία
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα και σοτάρουμε το κρεμμύδι, το καρότο και την πιπεριά.
Προσθέτουμε τον κιμά και συνεχίζουμε το σοτάρισμα.
Σβήνουμε με το κονιάκ, αφήνουμε να εξατμιστεί και προσθέτουμε την ψιλοκομμένη ντομάτα και τον πελτέ.
Ανακατεύουμε, ρίχνουμε ένα ποτήρι νερό, αλάτι, πιπέρι, το μοσχοκάρυδο, την πάπρικα, σκεπάζουμε και το αφήνουμε να βράσει για 30 λεπτά να μείνει με ελάχιστα ζουμιά.
Εν τω μεταξύ βράζουμε σε αλατισμένο νερό τις πένες για 9 λεπτά.
Στραγγίζουμε τα ζυμαρικά και τα λαδώνουμε ελάχιστα στην κατσαρόλα για να μην κολλήσουν.
Φτιάχνουμε την μπεσαμέλ, σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα, το αλεύρι, αλάτι, πιπέρι και μοσχοκάρυδο.
Τοποθετούμε την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και ανακατεύουμε συνεχώς με ένα σύρμα μέχρι να αρχίζει να πήζει, τότε ρίχνουμε στην κατσαρόλα το βιτάμ συνεχίζοντας να ανακατεύουμε.
Κτυπάμε ελαφρά τα αυγά και αφού κατεβάσουμε την κατσαρόλα από την φωτιά, ρίχνουμε μέσα τα αυγά λίγο λίγο, ανακατεύοντας γρήγορα.
Στην συνέχεια προσθέτουμε το τυρί και ανακατεύουμε.
Συναρμολογούμε το παστίτσιο. Στην κατσαρόλα που έχουμε τα μακαρόνια ρίχνουμε 120 γρ. από το κασέρι και 3/4 της κούπας από την μπεσαμέλ και ανακατεύουμε να καλύψουν όλα τα μακαρόνια.
Σε ένα λαδωμένο ταψί 28Χ30 στρώνουμε τα μισά μακαρόνια να καλύψουν καλά την επιφάνεια.
Με ένα κουτάλι σκορπάμε πάνω από τα μακαρόνια τον κιμά κοτόπουλου και τον απλώνουμε ομοιόμορφα.
Καλύπτουμε τον κιμά με τα υπόλοιπα μακαρόνια και τακτοποιούμε ομοιόμορφα την επιφάνεια.
Τέλος περιχύνουμε την επιφάνεια με την μπεσαμέλ και πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τυρί.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 45-50 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.
Είναι αυτό που σκεπτόσουν να φας Μαρία;
ΑπάντησηΔιαγραφήΕ, καλά έκανα και είπα να φας, τότε...Γιατί του άξιζε σαφώς ψήφος εμπιστοσύνης :-)))
Του άξιζε Πηνελόπη μου, του άξιζε τελικά!!
ΔιαγραφήΠολύ ωραίο φαγητό! Ο κιμάς κοτόπουλου έχει ιδιαίτερη γεύση και θα του πηγαίνουν πολύ τα αρωματικά και το κασέρι!
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα το φτιάξω με την πρώτη ευκαιρία!
Μαρία άλλη γεύση νόστιμη και αρωματική όπως λές!! Να το φτιάξεις!!
ΔιαγραφήΘέλω το ταψί στην τελευταία φωτογραφία Μαρία.. Ολο!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤέλειο. Κιμά κοτόπουλο δεν παίρνω συχνά. Μια παραλλαγή όμως χρειάζεται.
Φιλιά
Συμφωνώ απόλυτα Μαρία μου, μια παραλλαγή χρειάζεται!! Το ταψί δεν στο δίνω!! χαχχαχα
ΔιαγραφήΦιλιά!!
ΑπάντησηΔιαγραφήthank you
حراج السيارات
Κι εγώ ευχαριστώ!
ΔιαγραφήΑν και δεν είμαι φαν του παστίτσιου, το δικό σου θα το δοκίμαζα ευχαρίστως γιατί λατρεύω και τα μακαρόνια ολικής και το κοτόπουλο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ πολύ!!
Διαγραφή