Ημέρα γιορτής σήμερα για μένα και δεν θα μπορούσα να μην σας κεράσω ένα ιδιαίτερο γλυκάκι!
Κάθε χρόνο, κάθε Δεκαπενταύγουστο, το ξωκλήσι της Παναγιάς στον τόπο που γεννήθηκα και μεγάλωσα, γεμίζει κόσμο στην αυλή του και το προσκύνημα την μέρα αυτή έχει γίνει πλέον παράδοση για την οικογένεια.
Παράδοση, για να μας θυμίζει τις μέρες όπου η καρυδιά δίπλα στο πηγάδι έσφυζε από την μεγάλη αγαπημένη παρέα.
Ενώ το κοκκινιστό στις κατσαρόλες με τα μακαρόνια μπλούμ, που γίνονταν επί τόπου στην φωτιά με τα ξύλα, τάϊζε όλη αυτή την μεγάλη παρέα και όποιον περαστικό τύχαινε να ξεκουραστεί κάτω από την σκιά της.
Ο μεζές και το κρασί κρατούσαν μέχρι αργά κι έτσι αυτή η μέρα του δεκαπενταύγουστου είχε μια ιδιαίτερη χροιά και σημασία.
Όμως αυτές οι μέρες πέρασαν και το μόνο που απέμεινε είναι η θύμησή τους.
Το μόνο που σκέφτομαι και θέλω, είναι να κρατήσω ζωντανή αυτή την θύμηση με το προσκύνημα μου εκεί κάθε χρόνο!
Χρόνια πολλά αγαπημένοι φίλοι!!
Υλικά για την βάση
200 γρ. cream crackers ανάλατα τριμμένα στο μούλτι
2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη άχνη
175 γρ. βούτυρο λιωμένο
Υλικά για το cheesecake
400 γρ. τυρί κρέμα
120 γρ. ζάχαρη άχνη
1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού
1 κουταλάκι του γλυκού ξύσμα λεμονιού
1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
2 αυγά χωρισμένα
Υλικά για την mousse σοκολάτας
175 γρ. μαύρη σοκολάτα ψιλοκομμένη
70 γρ. βούτυρο σε κύβους
3 κρόκους αυγών
60 γρ. ζάχαρη άχνη
1/2 κούπα κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά, χτυπημένη σε σαντιγύ
Δημιουργία
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς κελσίου.
Βουτυρώνουμε ένα ταψί 20 εκατοστών και το καλύπτουμε με αντικολλητικό χαρτί.
Ανακατεύουμε τα τριμμένα cream crackers με την άχνη και το λιωμένο βούτυρο και τα στρώνουμε πιέζοντας ομοιόμορφα στον πάτο του ταψιού.
Ψήνουμε στον φούρνο για 10 λεπτά μέχρι να ροδίσουν ελαφρά.
Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει η βάση.
Μειώνουμε την θερμοκρασία του φούρνου στους 160 βαθμούς.
Στο μπολ ενός μίξερ κτυπάμε το τυρί κρέμα με την ζάχαρη άχνη μέχρι να γίνουν ένα λείο μείγμα.
Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και την βανίλια και ανακατεύουμε, συνεχίζουμε προσθέτοντας τους κρόκους των 2 αυγών και κτυπάμε μέχρι να ενσωματωθούν.
Σε ένα άλλο μπολ κτυπάμε τα ασπράδια των 2 αυγών σε μαρέγκα μέχρι να σχηματίσουν απαλές κορυφές.
Στη συνέχεια διπλώνουμε την μαρέγκα απαλά στο μείγμα του τυριού με μια σπάτουλα.
Ρίχνουμε αυτό το μείγμα πάνω στην βάση cream crackers και το απλώνουμε ομοιόμορφα.
Ψήνουμε σε χαμηλή θερμοκρασία (160) για 45-50 λεπτά ή μέχρι το κέντρο του γλυκού να έχει σταθεροποιηθεί.
Βγάζουμε από τον φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς, κατόπιν το βάζουμε στο ψυγείο.
Στην συνέχεια φτιάχνουμε την mousse σοκολάτας.
Λιώνουμε σε μπεν μαρί ή σε φούρνο μικροκυμάτων την σοκολάτα με το βούτυρο και ανακατεύουμε να γίνει ένα λείο μείγμα.
Κατεβάζουμε την σοκολάτα από το μπεν μαρί και την αφήνουμε να κρυώσει.
Σε ένα άλλο πυρίμαχο μπολ βάζουμε τους κρόκους με την ζάχαρη άχνη και το τοποθετούμε πάνω στο μπεν μαρί.
Ανακατεύουμε συνεχώς με ένα σύρμα για 10 λεπτά περίπου μέχρι οι κρόκοι και η ζάχαρη να γίνουν ένα πηχτό και λείο μείγμα.
Ενώνουμε εκτός φωτιάς τα μείγματα σοκολάτας και κρόκων ανακατεύοντας καλά για λίγα λεπτά.
Αφού κρυώσει το μείγμα σοκολάτας, κρόκων, τότε ρίχνουμε την σαντιγύ και διπλώνουμε απαλά με μια σπάτουλα από κάτω προς τα πάνω για να σχηματίσουμε μια αφράτη mousse.
Απλώνουμε την mousse πάνω από το cheesecake και την στρώνουμε ομοιόμορφα με μια σπάτουλα.
Διακοσμούμε φτιάχνοντας κύκλους με ένα πηρούνι ή με τριμμένη σοκολάτα και βάζουμε το γλυκό στο ψυγείο να πήξει.
Πριν το σερβίρισμα αφαιρούμε το τοίχωμα του ταψιού.
Χρόνια σου πολλά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΥπέροχο γλυκό και τέλειες οδηγίες, φανταστικές φωτογραφίες!!
Σ'ευχαριστώ πολύ για τις ευχές και για τα καλά λόγια!! Να είσαι καλά, ότι ποθείς!!
ΔιαγραφήΧρόνια πολλά Μαρία μου!!! Σκέτος πειρασμός το κέρασμα!!! Και του χρόνου, με υγεία :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ πολύ Χαρά!!
ΔιαγραφήΤί ωραίο γλυκό Μαρία!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦαίνεται πεντανόστιμο. Γεια στα χέρια σου.
Πάντα γλυκαμένη να είσαι και του χρονου με υγεία.
Φιλιά πολλά :)
Ευχαριστώ πολύ Μάριον, να'σαι καλά!!
ΔιαγραφήΜε μια μικρή χρονική καθυστέρηση να ευχηθώ Χρόνια Πολλά και καλά Μαρί.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠραγματικά με έβαλες "στα αίματα" με τούτο το γλυκό σου, καθώς η βάση μου φαίνεται ασυνήθιστη, αλλά και η κρέμα του τόσο γευστική χάρη στην λεμονάτη γεύση του. Καταγράφεται...για δοκιμή σύντομα.
Χαιρετισμούς πολλούς.
Ευχαριστώ πολύ Πηνελόπη για τις ευχές, το γλυκό να το φτιάξεις, μπορεί να έχει μια μικρή διαδικασία αλλά είναι τέλειο!!
ΔιαγραφήΤέλειο γλυκό Μαρί μου και χρόνια πολλά έστω και καθυστερημένα για τη γιορτή σου! Φιλιά πολλά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ Κατερίνα! Φιλιά!
ΔιαγραφήΠοσο λαχταριστό φαινεται στις φωτογραφιες σου!
ΑπάντησηΔιαγραφήhttp://beautyfollower.blogspot.gr/
Σ'ευχαριστώ πολύ!!
ΔιαγραφήΕυχαριστώ!!
ΑπάντησηΔιαγραφή