Παρασκευή 27 Μαρτίου 2015

Κουλουράκια με λεμόνι, μέλι και κανέλα (νηστίσιμα)

Αυτά τα κουλουράκια αγαπημένοι μου φίλοι με έχουν καταστρέψει!
Είναι η πολλοστή φορά που τα φτιάχνω μέσα σε λίγες βδομάδες!
Είναι μια παλαιότερη συνταγή, που επέλεξα να την τροποποιήσω και να την αρωματίσω διαφορετικά.
Η διαφορά ομολογώ μεγάλη, ενώ οι τροποποιήσεις λίγες και απλές.
Μερικές φορές ακόμη και μια απειροελάχιστη αλλαγή είναι ικανή να φέρει ένα εντελώς διαφορετικό αποτέλεσμα.
Όπως και να'χει θα σας συνιστούσα να φτιάξετε διπλή δόση ή και τριπλή καλύτερα για να μπορέσετε να τα χορτάσετε (αν το καταφέρετε).
Φτιάξτε τον καφέ σας και απολαύστε τα!
Κουλουράκια με λεμόνι, μέλι και κανέλα (νηστίσιμα) 


Υλικά (40-45 κομμάτια)
500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλάκι του γλυκού ( γεμάτο) μπέικιν πάουντερ
1 κουταλάκι του γλυκού σόδα
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
100 γρ. ζάχαρη
60 γρ. μέλι
110 γρ. ελαιόλαδο
100 γρ. λάδι ελαφρύ (ηλιέλαιο, καλαμποκέλαιο) 
60 γρ. ανθρακούχο νερό (σουρωτή)
40 γρ. φρέσκο χυμό λεμονιού
ξύσμα ενός λεμονιού
1 κουταλιά της σούπας κονιάκ ή λιμοντσέλο 

Δημιουργία
Στο μπολ ενός μίξερ (thermomix εγώ),  βάζουμε όλα τα υγρά υλικά μαζί με το μέλι και την ζάχαρη και τα ανακατεύουμε μέχρι να πήξουν.
Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα στερεά υλικά και ζυμώνουμε με τον γάντζο μέχρι να αποκτήσουμε μια μαλακή αφράτη ζύμη.

Αφήνουμε την ζύμη να μείνει για λίγα λεπτά και πλάθουμε κουλουράκια σε σχήματα που μας αρέσουν.
Αραδιάζουμε τα κουλουράκια σε αντικολλητικό ταψί ή ταψί με λαδόκολα με λίγη απόσταση μεταξύ τους.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 20 λεπτά μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς, δεν πρέπει να πάρουν πολύ χρώμα, κρυώνοντας θα σκληρύνουν και θα γίνουν τραγανά.

24 σχόλια:

  1. Εντάξει ναι, καταλαβαίνω απόλυτα γιατί αυτά τα κουλουράκια είναι εθιστικά.
    Μέλι, λεμόνι και κανέλα... όταν περιέχουν 3 από τα υπέρ-αγαπημένα μου υλικά δεν γίνεται να μην είναι φανταστικά!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ αγαπημένα υλικά Ερμιόνη και πολύ ταιριαστά με τέτοιο τρόπο που κάνουν την διαφορά!!
      Φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  2. Θέλεις δηλαδή να καταστρέψεις κι εμάς??? χα χα χαα
    Υπέροχα δείχνουν Μαράκι μου!
    Φιλιά, καλό Σαββατοκύριακο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτή είναι η ουσία Έλενα να έχω παρέα στην καταστροφή!! Μόνος ούτε στον παράδεισο :)
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  3. υπεροχαααα!!!μελι και λεμόνι και κανελα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Προσωπικά πιστεύω πως αξίζουν σίγουρα την "καταστροφή" σου Mari :-))

    Είναι και για μένα πολύ αγαπητά, αν και συνήθως τα φτιάχνω με πορτοκάλι οπότε και με το λεμόνι νομίζω ότι θα είναι "θανάσιμα"!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αξίζουν να καταστραφείς!! Δοκιμασέ τα με λεμόνι κάνει κάτι εντελώς διαφορετικό!

      Διαγραφή
  5. Τι όμορφα κουλουράκια! Τέλεια για βούτες σε σοκολάτα ή καφέ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τα εφτιαξα σε νηστεία! Πραγματικά πεντανόστιμα! Στα μισά έβαλα σουσάμι επάνω... Ευχαριστώ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι η αγαπημένη μου νηστίσιμη συνταγή, σ'ευχαριστώ πολύ!!

      Διαγραφή
  7. Ανώνυμος22/2/18 13:59

    καλησπέρα! Έφτιαξα τα κουλουράκια και είναι πραγματικά πεντανόστιμα. Είχα όμως πρόβλημα στο πλάσιμο.. Έβγαζαν λάδι και η ζύμη έσπαγε εύκολα. Που μπορεί να έκανα λάθος; Οι μόνες αλλάγες που έκανα ήταν ο χυμός και το ξύσμα που έβαλα πορτοκαλιού και το λικέρ που έβαλα άλλο είδος ίδια όμως ποσότητα. Ευχαριστώ εκ των προτέρων, Χριστίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μήπως σου έπεσε παραπάνω λάδι; Βέβαια τα νηστίσιμα επειδή δεν έχουν αυγά είναι κάπως πιο ευαίσθητα στο πλάσιμο, θέλουν να σφίγγεις λίγο την ζύμη και να τα πλάθεις μετά απαλά. Πάντως όσες φορές τα έχω φτιάξει δεν έχω ιδιαίτερο πρόβλημα!

      Διαγραφή
  8. Το λεμόνι να το ανακατέψουμε με την σόδα για να αφρισει ή όχι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγώ συνήθως δεν το κάνω, αλλά αν θέλεις μπορείς να το κάνεις βέβαια χωρίς κανένα πρόβλημα!

      Διαγραφή
  9. χωρις σουρωτη τι αλλαζει?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αλλάζει ότι δεν θα υπάρχει το ανθρακικό για να γίνουν περισσότερο αφράτα!!

      Διαγραφή
  10. Πραγματικά πεντανόστιμα. Εννοείται ότι φτιάχνω διπλή δόση και όχι μόνο σε περίοδο νηστείας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φυσικά μία δόση δεν φτάνει ποτέ!! Ευχαριστώ πολύ!!

      Διαγραφή
  11. Αν τα ανακατεψω με συρμα κ όχι στο μίξερ πειράζει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Υπέροχα! Τα μωρά μου (80 και 94 χρονών) ενθουσιάστηκαν! Ευχαριστούμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ανώνυμος5/3/23 10:14

    Είναι πολύ σκληρά όταν ψηθούν; Μαλακώνουν όταν τα βουτάμε σε οποιοδήποτε ρόφημα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή