Παρασκευή, 3 Απριλίου 2015

Μπακαλιάρος φιλέτο με ζυμαρικά


Πλησιάζει και φέτος με γρήγορους ρυθμούς η Κυριακή των Βαΐων.
Πως περνάει τόσο γρήγορα ο καιρός καλύτερα να μην το συζητήσω!
Πότε είχαμε Πρωτοχρονιά και πότε έφθασε το Πάσχα εγώ πραγματικά δεν πήρα είδηση!
Ήρθε ο Λάζαρος, ήρθαν τα βάγια
Ήρθε η Κυριακή που τρων' τα ψάρια.
Βέβαια υπάρχει μια διαφοροποίηση πάνω σ'αυτό το ζήτημα.
Αν καταλύεται δηλαδή ψάρι ή όχι αυτή την μέρα.
Όμως οι Αποστολικές Διαταγές λένε: "Μετά από αυτές (δηλαδή τις εορτές των Χριστουγέννων και των Θεοφανίων), να τηρείται τη νηστεία της Τεσσαρακοστής, η οποία περιλαμβάνει ανάμνηση της ζωής του Κυρίου και της νομοθεσίας. Να κρατιέται αυτή η νηστεία πριν από το Πάσχα, αρχίζοντας την Δευτέρα και συμπληρούμενη την Παρασκευή. Μετά από αυτές αφού σταματήσετε την νηστεία, να αρχίζετε την Αγία εβδομάδα του Πάσχα, νηστεύοντες κατ'αυτήν όλοι με φόβο...."
Σύμφωνα με αυτές λοιπόν τις Αποστολικές Διαταγές, μια νηστεία τελειώνει και μια άλλη αρχίζει.
Αυτή που τελειώνει είναι η νηστεία της Μεγάλης Σαρακοστής και αυτή που αρχίζει είναι η νηστεία της Μεγάλης Βδομάδας.
Άρα η η γιορτή της Κυριακής των Βαΐων βρίσκεται ανάμεσα σε δύο νηστείες.
Η θέση της αυτή λοιπόν, δίνει το δικαίωμα ώστε να καταλύεται κατά την ημέρα αυτή το ψάρι ή ακόμα και το αυγό! 
Προμηθευόμαστε λοιπόν γρήγορα τα ψαράκια μας και μαγειρεύουμε με αγάπη!
(Συνταγή από τον Λευτέρη Λαζάρου)


Μπακαλιάρος φιλέτο με ζυμαρικά

Υλικά
4-6 φιλέτα μπακαλιάρου κατεψυγμένα ή φρέσκο ή ξαλμυρισμένο μπακαλιάρο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1 σκελίδα σκόρδου ψιλοκομμένη
1/2 κονσέρβα ντοματάκι κονκασέ
150 ml λευκό κρασί
500 γρ. ζυμαρικά λιγκουίνι βρασμένα για 9-10 λεπτά
1 κουταλιά της σούπας κάππαρη
2 κουταλιές της σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
1/2 κούπα ελαιόλαδο
Αλάτι και πιπέρι

Δημιουργία
Σε φαρδιά κατσαρόλα με χαμηλά τοιχώματα σοτάρουμε στο ελαιόλαδο το φρέσκο κρεμμυδάκι, το ξερό κρεμμύδι και το σκόρδο.
Προσθέτουμε την ντομάτα και αφήνουμε να βράσει για 4-5 λεπτά.
Τοποθετούμε τα φιλέτα μπακαλιάρου μέσα στην σάλτσα, αλατοπιπερώνουμε και σβήνουμε με το κρασί.

Αφήνουμε το φαγητό να μαγειρευτεί για 3-4 λεπτά, ρίχνουμε λίγο νερό αν χρειαστεί, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 10 λεπτά.
Προσθέτουμε την κάππαρη και τον μαϊντανό και μαγειρεύουμε για 4-5 λεπτά ακόμη, μέχρι το φαγητό μας να μείνει με το ζουμάκι του.

Τώρα αν θέλουμε, βγάζουμε τα φιλέτα σε μια πιατέλα και ρίχνουμε στην κατσαρόλα, μέσα στην σάλτσα, τα ζυμαρικά ανακατεύοντας απαλά να ενωθούν.
Αλλιώς σερβίρουμε τα ζυμαρικά άσπρα και τοποθετούμε από πάνω το ψάρι με την σάλτσα του.

2 σχόλια:

  1. Τι πρωτότυπη ιδέα!
    Δεν έχω ξαναδεί τον μπακαλιάρο να συνδυάζεται με ζυμαρικά!
    Πάρα πολύ περιποιημένο πιάτο και σούπερ νόστιμο!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ιδέα Λαζάρου, εγώ ελάχιστες αλλαγές έκανα, αλλά πραγματικά ένα εκπληκτικό πιάτο κι όπως λες σούπερ νόστιμο!
      Φιλιά πολλά!

      Διαγραφή