Παρασκευή 13 Μαρτίου 2015

Νηστίσιμη Σοκολατίνα με Λιναρόσπορο

Σε αυτό το γλυκό λείπουν τα αυγά, λείπει το γάλα, λείπει το βούτυρο. 
Αυτό που δεν λείπει, είναι ο πολύτιμος Λιναρόσπορος σε συνδυασμό με την εθιστική σοκολάτα, που σε συντροφεύει γλυκά σε κάθε μπουκιά!
Η αλήθεια είναι, ότι δεν νηστεύω προς το παρόν, αλλά με περισσή χαρά απόλαυσα αυτό το λιχουδιαστό νηστίσιμο γλυκό, από τις σελίδες του Thermomix.
Όπως είπαμε, στα υλικά συγκαταλέγεται κι ο λιναρόσπορος, ο μικρός σπόρος του Λιναριού με την μεγάλη θρεπτική και θεραπευτική αξία.
Σας έχω μιλήσει ξανά για τον λιναρόσπορο εδώ, αλλά επί τροχάδην θα σας πω, ότι τα Ω-3 λιπαρά που περιέχει εξισορροπούν και διορθώνουν ανισορροπίες που τυχόν υπάρχουν στην σύγχρονη διατροφή και οδηγούν σε προβλήματα υγείας.
Τα δύο κύρια είδη που κυκλοφορούν στην αγορά, είναι ο χρυσός και ο καφέ σπόρος και έχουν την ίδια διατροφική αξία.
Ο καλύτερος τρόπος για να καταναλώσουμε τον λιναρόσπορο, είναι να τον τρώμε σε αλεσμένη μορφή.
Στο δικό μου ψυγείο υπάρχει πάντα, αλεσμένος και διατηρημένος στην κατάψυξη για μεγάλα χρονικά διαστήματα.
Οι τρόποι που μπορούμε να τον βάλουμε στην καθημερινή μας διατροφή είναι πολλοί και εύκολοι.
Είναι αρκετό να καταναλώνουμε 2 κουταλάκια του γλυκού ή μια κουταλιά της σούπας την ημέρα.
Αυτή την ποσότητα μπορούμε να την προσθέσουμε σε χυμούς, σε σούπες, στο γιαούρτι, στις σάλτσες των φαγητών, στο ίδιο μας το φαγητό, στις σαλάτες κι ακόμη περισσότερο, μπορούμε να αντικαταστήσουμε, ένα μέρος από το αλεύρι, με αλεσμένο λιναρόσπορο, όπως ακριβώς έχει γίνει σε αυτή την συγκεκριμένη συνταγή.
Για παράδειγμα, αν έχουμε συνολικά 2 κούπες αλεύρι, μπορούμε την μισή κούπα ή το 1/4 της κούπας να το αντικαταστήσουμε με αλεσμένο λιναρόσπορο.
Επίσης δεν υπάρχει φόβος να ψήσουμε τον λιναρόσπορο, αφού τα θρεπτικά του συστατικά δεν αλλοιώνονται. 

Νηστίσιμη Σοκολατίνα με Λιναρόσπορο
Είπα "επί τροχάδην" και αυτό έπραξα πραγματικά!  
Κανονικά αν θελήσουμε να αναφερθούμε σε όλες τις ιδιότητες και τις ωφέλειες του Λιναρόσπορου, θα έπρεπε να γράψουμε δεκάδες σελίδες!
Μια περαιτέρω αναζήτηση στο διαδίκτυο, θα ολοκλήρωνε μια περισσότερο σφαιρική άποψη για τον πολύτιμο αυτόν σπόρο. 
Πρέπει να παραδεχτώ, πως για να φτιάξω αυτή την συνταγή, αυτό που με παρακίνησε δεν ήταν η σοκολάτα!
Μπορείτε βέβαια να μαντέψετε τι ήταν, διαβάζοντας τις παραπάνω γραμμές.΄

Υλικά
40 γρ. λιναρόσπορο
100 ml νερό
200 γρ. μαύρη ζάχαρη
100 γρ. λάδι ελαφρύ (π.χ καλαμποκέλαιο) ή φυστικέλαιο
50 γρ. κακάο
1 κουταλιά της σούπας νεσκαφέ διαλυμένο σε 150 ml χλιαρό νερό
1 κουταλιά της σούπας βανίλια ζάχαρη
200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλάκι του γλυκού σόδα
1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 πρέζα αλάτι
1 κουταλιά της σούπας λευκό ξύδι

Γλάσο
200 γρ. κουβερτούρα
40 γρ. μέλι
40 ml νερό

Δημιουργία
Βάζουμε τον λιναρόσπορο στον κάδο του Thermomix και τον αλέθουμε ρυθμίζοντας 10 δευτερόλεπτα στην ταχύτητα 8 ή αλλιώς τον αλέθουμε σε ένα μπλέντερ.

Βάζουμε τον αλεσμένο λιναρόσπορο σε ένα μικρό μπολ, ρίχνουμε μέσα 100 γρ. νερό και τον αφήνουμε στην άκρη.

Βάζουμε στον κάδο την ζάχαρη, το λάδι, το κακάο, τον νεσκαφέ διαλυμένο στο νερό και ανακατεύουμε 10 δευτερόλεπτα στην ταχύτητα 5. 
Αλλιώς κάνουμε αυτή την διαδικασία σε ένα μίξερ, ανακατεύοντας μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Μετά προσθέτουμε τον λιναρόσπορο, το αλεύρι, το μπέικιν, την σόδα, το αλάτι και το ξύδι και πατάμε το κουμπί turbo για να αναμειχθούν.

Αντιστοίχως λειτουργούμε το μίξερ και ανακατεύουμε πολύ καλά.
Αδειάζουμε το μείγμα σε μικρό βουτυρωμένο και αλευρωμένο ταψί 20-22 εκατοστών.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 35-40 λεπτά.
Εγώ χρησιμοποίησα 18 εκατοστών ταψί και έτσι το κέικ έγινε πολύ ψηλό. 
Επίσης χρειάστηκε περισσότερο χρόνο ψησίματος, περίπου 1 ώρα.
Σε κάθε περίπτωση χρησιμοποιoύμε μαχαίρι, το οποίο βυθίζουμε στο κέικ κι αν βγαίνει καθαρό τότε έχει ψηθεί.

Γλάσο
Αλέθουμε την σοκολάτα 10 δευτερόλεπτα στην ταχύτητα 8.
Προσθέτουμε το μέλι και το νερό και ρυθμίζουμε 5 λεπτά, 50 βαθμούς, ταχύτητα 2.
Χωρίς το thermomix κόβουμε την σοκολάτα σε μικρά κομμάτια, την βάζουμε σε μπεν μαρί μαζί με το νερό και το μέλι και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η σοκολάτα και να ενωθούν τα υλικά.
Αφού κρυώσει το κέικ, περιχύνουμε με την λιωμένη σοκολάτα και σερβίρουμε.
Αν έχουμε υπομονή, αφήνουμε να σταθεροποιηθεί πρώτα η σοκολάτα και κατόπιν σερβίρουμε.

15 σχόλια:

  1. Σου έχω πει πόσο λατρεύω τις συνταγές που δίνεις στο Θερμομίξ!
    Εννοείται θα το φτιάξω το γλυκάκι!
    Φιλιά, καλό μεσημέρι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έλενα είναι απίστευτη ευκολία το Thermomix, γι'αυτό ψάχνω πάντα συνταγές και προσπαθώ να τις εφαρμόζω!
      Χαίρομαι που τις αγαπάς γιατί το ίδιο νοιώθω κι εγώ!
      Φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  2. Καιρό τώρα αναρρωτέμαι πως να είναι ο λιναρόσπορος ως μορφή αλευριού, Mari μου.
    Με τούτο το σοκολατένιο σου γλυκό, μου έλυσες την απορία.
    Ευχαριστώ.
    Καλό Σαββατοκύριακο να έχεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι απίθανος ο Λιναρόσπορος, τον χρησιμοποιώ χρόνια! Δεν χάνεις τίποτα να τον δεις κι από κοντά, ίσα ίσα μάλιστα το αντίθετο!
      Φιλιά

      Διαγραφή
  3. Σε ευχαριστούμε για την όμορφη συνταγή, φαίνεται πολύ λαχταριστό, είναι και πολύ υγιεινό, τι άλλο θέλεις
    να το απολαύσεις χωρίς τύψεις!!
    Καλή εβδομάδα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχεις δίκιο αυτό το γλυκό μπορείς να το απολαύσεις χωρίς τύψεις! Σ'ευχαριστώ!

      Διαγραφή
  4. Πολύ ωραίο! Πολύ λαχταριστό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Επίσης ο λιναρόσπορος δημιουργεί μια παχύρρευστη υφή όταν αναμιχθεί με νερό κι έτσι μας "γλιτώνει" από τη χρήση αβγών επειδή παίζει έναν σχετικά συνεκτικό ρόλο σε τέτοιου τύπου κέικ και ζύμες.
    Φαίνεται απίθανο το κέικ και σίγουρα δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από άλλα μη νηστίσιμα. Ευχαριστούμε για τη συνταγή, κι έψαχνα διαφορετικές συνταγές με λιναρόσπορο, ειδικά γλυκών!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σωστά έτσι είναι, λειτουργεί και αντικαθιστά επάξια το αυγό! Χαίρομαι που σου αρέσει ο Λιναρόσπορος και ψάχνεις συνταγές, εγώ τον λατρεύω!

      Διαγραφή
  6. Πολύ όμορφο δείχνει το κέικ σου Μαρί μου και ούτε καν φαντάζεται κανείς ότι είναι νηστίσιμο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πραγματικά και εκτός νηστείας αξίζει να το δοκιμάσεις!

      Διαγραφή
  7. Aυτό που βλέπω είναι νηστίσιμο ??!!
    Τέλειο φαίνεται Μαρία μου. Θέλω να το φαω όλο έτσι όπως το βλεπω.

    Ο λιναρόσπορος πολύ καλός όπως λες.
    Θα το έχω στα υπόψη λοιπόν

    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μάριον να το δοκιμάσεις, ο λιναρόσπορος είναι εξαιρετικός!

      Διαγραφή
  8. Απλά υπέροχο.... Ξεκινάω την ετοιμασία των υλικών... Δεν υπάρχει!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή