Δευτέρα 23 Ιουνίου 2014

Τραχανάς με ξινόγαλα και μπαλάκια τυριού / Trachanas buttermilk & cheese balls

Κι ο τραχανάς είχε την δική του ιστορία!!
Όταν ήμουν μικρή στο χωριό, είχα δει άπειρες φορές την μαμά μου να πνίγει τον τραχανά μέσα στο γάλα (έτσι το έλεγαν! έπνιξα τραχανά!)και μετά να τον απλώνει σε καθαρές πετσέτες για να στεγνώσει.
Από αυτό το προϊόν της μανούλας εγώ ελάχιστες φορές είχα δοκιμάσει, δεν μου άρεσε βλέπετε!
Κάποια στιγμή ενήλικη πια, κι ενώ μας φιλοξενούσε στην πόλη μια αγαπημένη θεία, εμένα, την αδερφή μου και τα ξαδέρφια μου, ήρθε ξανά στην ζωή μου ο τραχανάς! Πολύς τραχανάς στο σπίτι της θειούλας μου, μόνο που μερικές φορές, έως πολλές, ήταν καμένος και αδύνατον να τον καταπιείς! Τότε ήταν που έφαγαν τραχανά ακόμη και τα κεραμίδια του απέναντι σπιτιού! Έπρεπε να πείσουμε την θεία ότι είχαμε φάει όλο τον τραχανά και να αποφύγουμε να μας ξαναφτιάξει!! χαχαχαχαχα!!
Από τότε, μετά από αυτή την τραυματική εμπειρία, είχα βγάλει εντελώς το υγιεινό αυτό πιάτο από την διατροφή μου.
Τα τελευταία χρόνια όμως μέσα από την ασχολία μου με την μαγειρική, έχω δει αυτό το παραδοσιακό Ελληνικό προϊόν με εντελώς διαφορετικό μάτι, βάζοντας  τις δικές μου μαγειρικές πινελιές!
Σας διαβεβαιώ!! έχω αγαπήσει πλέον σφόδρα τον παρεξηγημένο τραχανά κι η απόδειξη βρίσκεται στην παρακάτω συνταγή.
Η συνταγή παίρνει μέρος στον διαγωνισμό Crosscooking Parmigiano Reggiano chef.


One of the most traditional Greek products is "trachanas".
The story wants "trachanas" be an evolution of the slurry in which fed Greeks and Romans in antiquity.
In my childhood, I remember my mother, to spread "trachana" in the village.
Trachanas is a pasta made ​​from wheat and milk, the shape is granular and irregular
Classic "trachanas" cooked as soup with enough water, or more thick. Boil plain or with tomato and often accompanied with feta cheese or grated mytzithra.
In this case, feta cheese  has been replaced with the cheese ball Parmigiano Reggiano, much to the delight of the palate!

Ingredients(cup 250 ml)
1 cup sour trachana 
4 cups chicken broth 
1 cup buttermilk
1 onion, grated 
1/2 cup olive oil 
1/2 teaspoon cayenne pepper 
Salt 
Olive oil for serving
For the cheese balls: 
150 grams of grated Parmigiano Reggiano 
1 tablespoon butter at room temperature 
2 tablespoons mustard 
1/2 teaspoon cayenne pepper 
2 tablespoons chopped mint 

Prepatation
Prepare the cheese balls : 
In a bowl, mix all ingredients and form a dough. We make balls the size of a walnut or smaller.
We reserve the cheese balls refrigerate until serving. 
For trachana: 
In a casserole saute the onion, add the trahana and stir for a while. Pour the chicken broth and bring to boil for 10 minutes. 
Add the buttermilk, salt and pepper, stir and turn the heat immediately. 
Serve in a deep dish, immerse into the soup cheese balls, sprinkle with olive oil and cayenne pepper. 

Bon appetit!

Υλικά
1 κούπα χειροποίητο ξινό τραχανά 
4 κούπες ζωμό κότας
1 κούπα ξινόγαλα
1 κρεμμύδι τριμμένο
1/2 κούπα ελαιόλαδο
1/2 κουταλάκι πιπέρι καγιέν
Αλάτι
Για τα μπαλάκια τυριού:
150 γραμμάρια τριμμένη παρμεζάνα
1 κουταλιά βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
2 κουταλιές μουστάρδα
1/2 κουταλάκι πιπέρι καγιέν
2 κουταλιές δυόσμο ψιλοκομμένο

Δημιουργία
Ετοιμάζουμε τα τυρομπαλάκια:
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά και σχηματίζουμε μια ζύμη. Πλάθουμε μπαλάκια στο μέγεθος καρυδιού ή και μικρότερα.

Διατηρούμε τα τυρομπαλάκια στο ψυγείο μέχρι να σερβίρουμε.
Για τον τραχανά:
Σε μια κατσαρόλα σοτάρουμε το κρεμμύδι, προσθέτουμε τον τραχανά και ανακατεύουμε για πολύ λίγο.

Σβήνουμε με τον ζωμό κότας και αφήνουμε το φαγητό να βράσει για 10 λεπτά.
Προσθέτουμε το ξινόγαλα, αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε και σβήνουμε αμέσως την φωτιά.
Σερβίρουμε σε βαθύ πιάτο, βυθίζουμε μέσα στην σούπα τα τυρομπαλάκια, ραντίζουμε με ελαιόλαδο και πιπέρι καγιέν.
Καλή σας όρεξη!

8 σχόλια:

  1. Το είδα στο FB και ήρθα να πάρω τη συνταγή!
    Τέλειο μου φαίνεται!!!!
    Φιλιά!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ Γιαγιά Αντιγόνη, μας άρεσε πραγματικά πάρα πολύ!
      Φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  2. Πολύ ιδιαίτερη συνταγή Μαρία! Ωραία τα τυρομπαλάκια, δένουν όμορφα με τον τραχανά! Καλή επιτυχία στο διαγωνισμό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ νόστιμος ο τραχανάς Ερμιόνη, σ'ευχαριστώ πολύ!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  3. Πολύ διαφορετική συνταγή Μαρία μου!! Θα τη δοκίμαζα με χαρά. Καλή επιτυχία σου εύχομαι!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι διαφορετική και συγχρόνως νόστιμη, δοκιμασέ την, σ'ευχαριστώ πολύ!

      Διαγραφή
  4. ο τραχανας ειναι ενα από τα πιο νόστιμα πιάτα της κουζίνας μας και προσαρμόζεται αναλογα σε όλες τις εποχές του χρόνου...τα τυρομπαλακια τα βρίσκω καταπληκτική ιδέα,εγω τον εχω κάνει με τηγανιτούς κύβους φέτας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ, η φέτα επίσης πολύ νόστιμη με τον τραχανά, συνήθως εμείς βάζουμε τριμμένη φέτα, αλλά η τηγανητή φέτα ακόμη καλύτερα!

      Διαγραφή