Τραγανά πιτάκια έφτιαξα για πολλοστή φορά κι αυτή την φορά διαφοροποιήθηκαν ως προς την γέμιση και την διακόσμηση για να πάρουν μέρος στον γαστρονομικό διαγωνισμό Parmigiano Reggiano chef.
Παραμένουν όμως εξίσου νόστιμα και συναρπαστικά στην γεύση και παράλληλα η προσθήκη της παρμεζάνας ενισχύει την γευστική τους δύναμη.
These small
pies are a traditional sweet of Crete, called “mizithropitakia”.
They are
very tasty and much loved in
whole Greece!
I
have done a small differation the original recipe adding
in the filling ingredients, Parmigiano
Reggiano cheese.
This
addition, I think that gave a special touch of taste in the
traditional dessert.
Crispy
handmade “phyllo”, which includes this
delicious stuffing, definitely registered on the
top of our culinary course.
For the Phylo Dough
500g all purpose flour1/2 teaspoon salt
200 ml lukewarm water
100 ml olive oil
60g. melted butter for spreading
For the filling
320 gr. ricotta or fresh mytzithra (unsalted white cheese)
120 gr. grated Parmigiano Reggiano cheese
1 tablespoons honey
2 eggs
2 tablespoon chopped fresh mint
1 pinch salt
Decoration
1 shot of ouzo and sesame seeds for sprinkling
Honey for serving
Preparation In the mixer bowl put the flour, oil, salt and mix with the hook.
Add the water slowly till an elastic dough becames, which does not stick to hands.
Allow the dough to rest for half an hour, covered with a towel.
Then divide the dough into 4 equal pieces.
Shape each piece of dough making thin “phyllo” with a rolling pin.
Preheat oven to 190 degrees Celsius.
In a large bowl whisk eggs with mint, add the Parmigiano Reggiano cheese , unsalted cheese grated by hand, honey, salt and stir to mix.
We take every phyllo and cut into 5 equal oblong strips.
Brush strips with a little melted butter with a brush.
Put 1 tablespoon of the cheese mixture on the edge of each strip.
Fold it diagonally, continuously until finished strip to make a triangle.
Repeat the same procedure with the other phyllo.
Place the pies on a baking tray covered with oil-proof paper .
Sprinkle the surface with ouzo and sprinkle with sesame seeds.
Bake for 18-22 minutes until become golden and crisp.
Serve the pies and drizzle with honey.
Υλικά
Για την ζύμη
500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 κουταλάκι αλάτι
200 ml χλιαρό νερό
100 ml ελαιόλαδο
60 γρ. βούτυρο λιωμένο για το άλειμμα των φύλλων
Για την γέμιση
320 γρ. μυζήθρα γλυκιά ή ανθότυρο
120 γρ τριμμένη παρμεζάνα Parmigiano Reggiano
1 κουταλιά της σούπας μέλι
2 αυγά
2 κουταλιές της σούπας δυόσμο ψιλοκομμένο
1 πρέζα αλάτι
Δημιουργία
Στο μπολ του μίξερ βάζουμε το αλεύρι, το λάδι, το αλάτι και ανακατεύουμε με τον γάντζο.
Προσθέτουμε το νερό σιγά σιγά μέχρι να γίνει μια ελαστική ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια.
Αφήνουμε την ζύμη να ξεκουραστεί για μισή ώρα, σκεπασμένη με μια πετσέτα.
Κατόπιν χωρίζουμε την ζύμη σε 4 κομμάτια και ανοίγουμε το καθένα σε λεπτό φύλλο με τον πλάστη μας.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190 βαθμούς.
Σε ένα μεγάλο μπολ κτυπάμε τα αυγά με τον δυόσμο και το μέλι. Προσθέτουμε την παρμεζάνα, την μυτζήθρα ή το ανθότυρο τριμμένο με το χέρι, το αλάτι και ανακατεύουμε να αναμειχθούν.
Παίρνουμε κάθε φύλλο που ανοίξαμε και το κόβουμε σε 5 ίσες μακρόστενες λωρίδες.
Αλείφουμε τις λουρίδες με λίγο λιωμένο βούτυρο με ένα πινέλο.
Βάζουμε 1 κουταλιά περίπου από το μείγμα του τυριού στην άκρη κάθε λουρίδας.
Το διπλώνουμε διαγωνίως, συνεχώς μέχρι να τελειώσει η λουρίδα, για να φτιάξουμε ένα τρίγωνο.
Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία με τις άλλες λουρίδες και με τα υπόλοιπα φύλλα.
Τοποθετούμε τα πιτάκια σε ένα ταψί με λαδόκολα ραντίζουμε με το ούζο, πασπαλίζουμε με σουσάμι και τα ψήνουμε για 18-22 λεπτά μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανά.
Σερβίρουμε περιχύνοντας με μέλι!!
Καλή επιτυχία στο διαγωνισμό Μαρία μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ ιδιαίτερα τα πιτάκια σου, μου αρέσει πολύ έτσι όπως σκέφτηκες τη συνταγή!
Τα φιλιά μου!
Ευχαριστώ πολύ Ερμιόνη, μου αρέσουν πολύ αυτά τα πιτάκια και τα δοκιμάζω με διάφορους τρόπους!
ΔιαγραφήΦιλιά πολλά!
Πολύ όμορφα Μαρία μου! Καλή επιτυχία σου εύχομαι :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ Μαρία, πολλά φιλιά!
ΔιαγραφήΚαλή επιτυχία κορίτσι και τα Μυζηθροπιτάκια σου τέλεια! Φιλάκια^^
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα είσαι καλά, σ'ευχαριστώ πολύ!!
ΔιαγραφήKαλη επιτυχία Μαρία :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΦαίνονται τέλεια τα πιτάκια. Το φύλλο γίνεται πολύ ωραίο και τραγανό.
Μπράβο για την ιδέα.
Φιλιά
Ευχαριστώ πολύ Μάριον, το χειροποίητο φύλλο πάντα είναι το καλύτερο!
ΔιαγραφήΦιλιά πολλά
Καλη επιτυχία στον διαγωνισμό Μαρία μου! Ωραιότατα τα πιτάκια σου! Μου θυμίζουν παρόμοια πιτάκια που αγαπάμε και φτιάχνουμε στα Δωδεκάνησα! Τόσο νόστιμα!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό βράδυ.
Ευχαριστώ πολύ Ειρήνη, πιστεύω όλη η Ελλάδα αγαπά και φτιάχνει αυτά τα πιτάκια!
Διαγραφή