Δευτέρα, 10 Φεβρουαρίου 2014

Λαζάνια (φύλλα) με χοιρινά μπριζολάκια και μπεσαμέλ

Η καθημερινή ρουτίνα στο φαγητό είναι σίγουρα κουραστική και το καθημερινό ερώτημα της νοικοκυράς " τι θα μαγειρέψω σήμερα;" είναι αναμφισβήτητο γεγονός, που χρήζει άμεσης απάντησης.
Γι'αυτό στύψε στύψε το μυαλό τις περισσότερες φορές κάτι θα βγει για αλλαγή των τετριμμένων!
Τα λαζάνια είναι ένα αγαπημένο φαγητό γιατί μου θυμίζει πίτα στην οποία φυσικά μπορείς να παίξεις με την γέμιση και να αυτοσχεδιάσεις.
Ότι μπορείς να φανταστείς μπορείς να βάλεις μέσα, έτσι αυτή την φορά αποφάσισα να βάλω χοιρινά μπριζολάκια.
Η αίσθηση από τα κομματάκια της μπριζόλας, έδωσε σε αντίθεση με τον κιμά, μια άλλη διάσταση στο φαγητό.
Αν κι εσείς προτιμάτε τις αλλαγές, μην διστάσετε να το δοκιμάσετε!!
Λαζάνια με χοιρινά μπριζολάκια και μπεσαμέλ

Υλικά
1 κιλό μπριζολάκια χοιρινά χωρίς κόκκαλο
1 πακέτο λαζάνια φύλλα
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 ποτηράκι (κρασιού) κρασί
1/2 πακέτο ντομάτα στον τρίφτη
Αλάτι-πιπέρι
Λίγο λάδι
1/2 κούπα τριμμένο κεφαλοτύρι ή γραβιέρα για την επιφάνεια του φαγητού

Για την μπεσαμέλ
1 λίτρο γάλα
100 γρ. αλεύρι
50 γρ.βούτυρο
3 αυγά
λίγο μοσχοκάρυδο
Αλάτι και πιπέρι
1 κούπα τριμμένο τυρί(κεφαλοτύρι ή γραβιέρα ή κασέρι)

Δημιουργία
Πλένουμε καλά τα μπριζολάκια, τα στραγγίζουμε και τα κόβουμε σε μικρούς κύβους.


Βάζουμε λάδι σε μια κατσαρόλα και σοτάρουμε το κρεμμύδι, ρίχνουμε και το κρέας και συνεχίζουμε το σοτάρισμα μέχρι να ροδίσει το κρέας.
Σβήνουμε με το κρασί, αφήνουμε λίγο να εξατμιστεί και προσθέτουμε την ντομάτα, αλάτι και πιπέρι και λίγο νερό.
Αφήνουμε το φαγητό να βράσει σε χαμηλή φωτιά για 15 λεπτά περίπου, φροντίζοντας να μείνει με αρκετό ζουμάκι, έτσι με αυτό το ζουμάκι θα βράσουν τα λαζάνια τα οποία δεν τα έχουμε προ βράσει.

Ετοιμάζουμε την μπεσαμέλ,  σε μια κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο, ρίχνουμε το αλεύρι και σε χαμηλή φωτιά ανακατεύουμε να καβουρδιστεί. Ρίχνουμε το γάλα σιγά σιγά, το οποίο καλό θα είναι να το έχουμε ζεστό.
Ανακατεύουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να πήξει, ρίχνουμε το μοσχοκάρυδο, αλάτι, πιπέρι, το τυρί και προσθέτουμε ανακατεύοντας τα αυγά κτυπημένα.
Όταν ετοιμαστεί το κρέας, παίρνουμε ένα μακρόστενο πυρέξ λαδώνουμε την βάση του και στρώνουμε λίγη από την μπεσαμέλ.
Πάνω στην μπεσαμέλ τοποθετούμε μια στρώση από λαζάνια και πάνω στα λαζάνια μια στρώση από το κρέας και ξανά μια λεπτή στρώση μπεσαμέλ.
Συνεχίζουμε με στρώσεις από λαζάνια, κρέας, μπεσαμέλ, μέχρι να τελειώσουν τα υλικά μας, φροντίζοντας η τελευταία στρώση να είναι λαζάνια.
Στην επιφάνεια στρώνουμε σε μια παχιά στρώση την υπόλοιπη μπεσαμέλ και πασπαλίζουμε με μισή κούπα τριμμένο τυρί (κεφαλοτύρι, γραβιέρα κτλ).


Σκεπάζουμε το πυρέξ με αλουμινόχαρτο και το σφραγίζουμε γύρω γύρω.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς κελσίου για 30 λεπτά, βγάζουμε το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε άλλα 15 λεπτά μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.

7 σχόλια:

  1. Γύρισα από τη δουλειά μόλις και είμαι με μια σαλάτα! Δεν με λυπάσαι καθόλου?Τι φαγητό είναι αυτό κοριτσάρα μου?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ωραίο φαγάκι Μαράκι μου!!
    Πλούσιο, χορταστικό, πεντανόστιμο!!
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πλούσιο πλούσιο και νόστιμο το φαγητό σου Μαρία!!
    Καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Διαφορετική πρόταση για λαζάνια, η σημερινή σου Μαρία. Δείχνει πολύ νόστιμο και πλούσιο το φαγητό σου. Θα μπορούσαμε να αξιοποιήσουμε με τον τρόπο αυτό και κάποιο κρεατάκι που μας έχει περισσέψει.
    Καλή σου ημέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Σίγουρα τα κομματάκια μπριζόλας έδωσαν άλλη διάσταση στο φαγητό όπως λες κι εσύ Μαρία
    Φαντασία να έχουμε και όρεξη.
    Νοστιμότατο.

    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ωραία ιδέα Μαρία μου!!!!!!!!!!!!!! Από τις ευχάριστες αλλάγες!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Έφτιαξα εχθές το λαζάνια σας. SUPER!!
    Από τις ποιο καλές συνταγές για λαζάνια , ωραία η τεχνική αλλά και το αποτέλεσμα!
    Είχα δοκιμάσει τα Λαζάνια με σπανάκι και σάλτσα ντομάτας που μου άρεσαν εξίσου καλά..

    ΑπάντησηΔιαγραφή