Το γκρέιπφρουτ δεν το είχα χρησιμοποιήσει ποτέ ξανά στην κουζίνα μου, αλλά ένα ανέλπιστο δώρο από φρούτα με έβαλε σε αυτή την διαδικασία.
Αποφάσισα ένα μέρος από τα φρούτα να τα χρησιμοποιήσω σε κέικ και τελικά αποδείχθηκε πάρα πολύ καλή ιδέα, αφού ανακάλυψα πως η προσθήκη του χυμού και του ξύσματος, έδωσε ένα απίστευτο άρωμα, γεύση, αλλά και χρώμα, που δεν θα μπορούσα ποτέ να φανταστώ!
Ο φόβος μου να μην πικρίσει το κέικ, αποδείχθηκε μύθος, ευτυχώς !!, γιατί η αλήθεια είναι ότι δεν αντέχω την αίσθηση της πικρής γεύσης!
Όλα καλά λοιπόν κι έτσι καταγράφεται το κέικ στην λίστα των αγαπημένων συνταγών!
Κέικ γκρέιπφρουτ
Υλικά
100 γρ. χυμός γκρέιπφρουτ
180 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
150 γρ. ζάχαρη
3 αυγά
150 γρ. βούτυρο λιωμένο
Για το γλάσο
100 γρ. ζάχαρη άχνη
2 κουταλιές της σούπας χυμό γκρέιπφρουτ
Δημιουργία
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς.
Παίρνουμε το ξύσμα από ένα γκρέιπφρουτ και το βράζουμε σε λίγο νερό για 5 λεπτά.
Κατεβάζουμε από την φωτιά, ρίχνουμε λίγο κρύο νερό και στραγγίζουμε το ξύσμα σε ένα ψιλό σουρωτήρι.
Σε ένα μπολ κτυπάμε την ζάχαρη και τα 3 αυγά.
Προσθέτουμε το ξύσμα, το λιωμένο βούτυρο και εναλλάξ τον χυμό και το αλεύρι.
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια μακρόστενη φόρμα και αδειάζουμε το μείγμα του κέικ.
Ψήνουμε για 30-35 λεπτά περίπου μέχρι να ροδίσει το κέικ.
Δοκιμάζουμε αν έχει ψηθεί βυθίζοντας ένα μαχαίρι, αν βγει στεγνό το αφαιρούμε από τον φούρνο, το ξεφορμάρουμε και το αφήνουμε να κρυώσει.
Τοποθετούμε το κέικ σε μια πιατέλα, φτιάχνουμε το γλάσο ανακατεύοντας την άχνη και τον χυμό σε ένα μπολ, μέχρι να αποκτήσουμε μια παχύρρευστη κρέμα.
Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο χυμό ή λίγο άχνη για να ρυθμίσουμε την πυκνότητα της κρέμας.
Απλώνουμε το γλάσο κατά μήκος του κέικ και το αφήνουμε να απλωθεί.
Μπορούμε αν θέλουμε να κάνουμε το γλάσο σοκολατένιο, αντικαθιστώντας 1-2 κουταλιές της σούπας από την ζάχαρη άχνη με κακάο.
Το είδα στο facebook και ήρθα τρέχοντας.......φαντάζομαι αρώματα!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ άρωμα Λίλα μου, μέσα σε δυο μέρες το έφτιαξα δυο φορές!!
ΔιαγραφήΦιλιά πολλά
τι λαχταριστο κεικ ειναι αυτο....
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ πολύ Σοφία!! Να είσαι καλά!!
ΔιαγραφήΕχω συγκλονιστεί! Νομίζω πως θα βγει να με φάει το γλυκό από τις όμορφες ολοζώντανες φωτογραφίες σου!
ΑπάντησηΔιαγραφήGeorgina να σε φάει; ή να το φας; :) Σ'ευχαριστώ πολύ!
ΔιαγραφήΠάρα πολύ εύκολο κεκάκι και δείχνει εξαιρετικά αφράτο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ φωτογράφιση μου αρέσει πολύ, διαφορετική και πολύ ιδιαίτερη!
Φιλιά
Ευχαριστώ Ερμιόνη, μου άρεσε από όλες τις πλευρές αυτό το κέικ!
ΔιαγραφήΦιλιά πολλά.
Πολύ όμορφο δείχνει το κέικ σου Μαρία μου! Αν και έχω ιδιαίτερη αδυναμία στο γκρέιπφρουτ, ποτέ δε σκέφτηκα να το δοκιμάσω σε κέικ γιατί,όπως είπες κι εσύ, πίστευα ότι θα πικρίζει. Πολύ το ζηλεύω μέσα από τις φωτογραφίες, σκοπεύω να το φτιάξω αύριο! Φιλάκια!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚι εγώ έτσι πίστευα Χαρά, αλλά είχα πολύ άδικο μπορώ να πω! Να το φτιάξεις ασυζητητί και να μου πεις αν σου άρεσε!
ΔιαγραφήΦιλιά
Τι χρώμα! Φαντάζομαι το άρωμα του! Πολύ λαχταριστό!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ αρωματικό Μαρία!
ΔιαγραφήΤο φόντο της ανθισμένης αμυγδαλιάς, νομίζω πως του "κλέβει" την αίγλη Μαρία μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια το άρωμα μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι θα είναι εξαιρετικό.
Καλή ΣΚ και καλή Αποκριά να έχετε.
Η αμυγδαλιά όλα τα λεφτά Πηνελόπη!! Αλλά και το άρωμα επίσης!!
ΔιαγραφήΚαλές απόκριες!!
Τα εσπεριδοειδή δίνουν μια υπέροχη γεύση στα κέικ και το ξινούτσικο του γκρέιπ φρουτ είναι υπέροχο!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν σου άρεσε το γκρέιπ φτουτ και έχεις κι άλλα φτιάξε μαρμελάδα με ουίσκι!!
Καλημέρα
Έτσι είναι Ξανθή!! Όταν είδα το σχόλιο σου ήδη είχα φτιάξει μαρμελάδα, την άλλη φορά όμως σίγουρα με ουίσκι!!
ΔιαγραφήΜε γκρέιπ φρουτ δεν έχω ξαναφτιάξει κάτι παρόμοιο!! Το δύστυχο το φρουτάκι όλο σε δίαιτα το θυμόμαστε...Είναι εύκολο και πρέπει να είναι και αρωματικό πολύ! Τέλεια^^
ΑπάντησηΔιαγραφήΧίλιες δυο χρήσεις έχει αυτό το φρούτο, αλλά είναι λίγο παρεξηγημένο λόγω της πίκρας του!!
ΔιαγραφήΠωπω χρωματα και αρωματα! Ωραια ιδεα το γκρειπφρουτ,δεν το εχω βαλει ποτε σε γλυκο,το ειχα λιγο παρεξηγημενο. Καλο Σ/Κ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΌντως είναι παρεξηγημένο, αλλά πολύ χρήσιμο, ειδικά το εκχύλισμα των σπόρων του είναι θαυματουργό!!
ΔιαγραφήΜαρία, μου αρέσουν τα κέικ εσπεριδοειδών. Είναι τόσο γευστικά και αρωματικά! Το γλάσο ζάχαρης τους πηγαίνει πολύ! Πολυ ωραία ιδέα να προσθέσεις το γκρειπφρουτ στο κέικ σου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό βράδυ.
Έχεις απόλυτο δίκιο Ειρήνη και το γλάσο είναι υπέροχο έστω και με αυτόν τον λίγο χυμό που περιέχει!!
Διαγραφή