Τετάρτη, 8 Ιανουαρίου 2014

Κέικ γιαουρτιού με γλάσο και ζαχαρόπαστα

Κέικ γιαουρτιού με γλάσο και ζαχαρόπαστα
Καλή χρονιά φίλοι μου, με υγεία, αγάπη και ευτυχία στις ζωές μας!
Η πρώτη ανάρτηση του χρόνου ήθελα να είναι γλυκιά και όμορφη!
Έτσι είπα να δοκιμάσω για πρώτη φορά να διακοσμήσω με ζαχαρόπαστα, αφού εδώ και πολύ καιρό ήθελα να το κάνω, αλλά συνέχεια το ανέβαλλα λόγω χρόνου και λοιπών υποχρεώσεων!
Είπα όμως δεν πάει άλλο! Αφού έχω την περιέργεια γι'αυτό το άγνωστο για μένα υλικό, θα πρέπει επιτέλους να το γνωρίσω.
Βιαστικά βέβαια ασχολήθηκα, αλλά πήρα μια πρώτη γεύση από αυτή την υπέροχη πάστα, που μπορεί να μεταμορφώσει ένα γλυκό σε έργο τέχνης!
Τελικά ήταν πολύ ενδιαφέρουσα ασχολία και σίγουρα μόλις βρω ξανά τον απαραίτητο χρόνο, θα επιχειρήσω να δουλέψω   περισσότερο πάνω σε αυτό, ώστε κάποια στιγμή να φθάσω σε ένα καλύτερο επίπεδο γνώσης.
Κατά τα άλλα, οι γιορτές ήρθαν και πέρασαν σαν να ήταν νεράκι που κύλησε και πήγε στο καλό του, παίρνοντας μαζί του χαρές και λύπες.
Εμείς τώρα καλούμαστε να συνεχίσουμε με δύναμη, αισιοδοξία, θάρρος και υπομονή την διαδρομή μας μέσα στην καινούρια χρονιά που ήρθε.
Καλή χρονιά, νόστιμη και γλυκιά!!


Υλικά
60 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
200 γρ. ζάχαρη
125 γρ.γιαούρτι
2 αυγά
5 κουταλιές της σούπας γάλα
300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα

Γλάσο
500 γρ. ζάχαρη άχνη
120 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
4 κουταλιές της σούπας γάλα

Ζαχαρόπαστα
30 γρ. νερό
1 φακελάκι ζελατίνη σκόνη (10 γρ.)
60 γρ. γλυκόζη
10 γρ. γλυκερίνη (στα φαρμακεία βρώσιμη)
700-900 γρ. ζάχαρη άχνη

Δημιουργία
Κτυπάμε με ένα μίξερ το βούτυρο με την ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν.
Προσθέτουμε τα αυγά, το γιαούρτι και το γάλα και συνεχίζουμε το κτύπημα.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι με την σόδα και τα ανακατεύουμε στο μείγμα μέχρι να ενωθούν.
Στρώνουμε ένα ταψάκι 22-23 εκ. με βουτυρωμένη λαδόκολα και αδειάζουμε το μείγμα.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 30-40 λεπτά περίπου.

Βγάζουμε το κεικ το ξεφορμάρουμε και το αφήνουμε να κρυώσει.
Φτιάχνουμε το γλάσο. Ανακατεύουμε με ένα μίξερ την άχνη με το βούτυρο και ρίχνουμε σιγά σιγά το γάλα μέχρι να αποκτήσουμε μια πηκτή κρέμα.

Κόβουμε το κέικ, που έχει κρυώσει, στην μέση και αλείφουμε το κάτω μέρος με την μισή και λίγο λιγότερη κρέμα.

Σκεπάζουμε με το πάνω κομμάτι και αλείφουμε όλο το κέικ με το υπόλοιπο γλάσο.

Εδώ αν θέλουμε μπορούμε να κόψουμε το κέικ και να σερβίρουμε.
Επειδή όμως ήθελα να δοκιμάσω την ζαχαρόπαστα έκανα μια πρώτη προσπάθεια και το έντυσα με ζαχαρόπαστα.
Αν και δεν είμαι έμπειρη για να σας δώσω οδηγίες, θα σας πω απλά πως την έφτιαξα.
Βάζουμε στο νερό την ζελατίνη να μαλακώσει για λίγα λεπτά, στην συνέχεια βάζουμε αυτό το μείγμα σε μπεν μαρί και ανακατεύουμε να διαλυθεί.
Προσθέτουμε την γλυκερίνη και την γλυκόζη και ανακατεύουμε πολύ καλά να ενωθούν.
Σε ένα μπολ βάζουμε τα 500 γραμμάρια από την ζάχαρη άχνη, κάνουμε μια λακκούβα και ρίχνουμε το μείγμα από το μπενμαρί.
Με μια σπάτουλα σιλικόνης σιγά σιγά ανακατεύουμε να ενωθούν. 
Κατόπιν προσθέτουμε 200 γραμμάρια ακόμη ζάχαρη άχνη και ζυμώνουμε να ενωθούν.
Αδειάζουμε την πάστα σε πάγκο πασπαλισμένο με ζάχαρη άχνη και την ζυμώνουμε ώστε να γίνει λεία και ομοιόμορφη, αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγη άχνη ζυμώνοντας.
Φροντίζουμε να μην κολάει και προσέχουμε να μην γίνει πολύ σφικτή.  
Για να κάνουμε την ζαχαρόπαστα στο thermomix:
Βάζουμε στον κάδο το νερό, ραντίζουμε με την ζελατίνη αποφεύγοντας τα μαχαίρια και αφήνουμε για λίγα λεπτά να απορροφηθεί.
Ρυθμίζουμε 1.1/2 λεπτό, 50 βαθμούς, ταχύτητα 1.
Βεβαιωνόμαστε ότι η ζελατίνη έχει λιώσει καλά, προσθέτουμε την γλυκερίνη και την γλυκόζη και ανακατεύουμε 1 λεπτό στην ταχύτητα 3.
Προσθέτουμε 500 γρ. ζάχαρη άχνη και ανακατεύουμε 10 δευτερόλεπτα στην ταχύτητα 3.
Χρησιμοποιούμε την σπάτουλα και φέρνουμε το μείγμα στο κέντρο του κάδου.
Προσθέτουμε άλλα 200 γρ. ζάχαρη άχνη και ανακατεύουμε 10 δευτερόλεπτα στην ταχύτητα 3.
Τέλος ζυμώνουμε για 30 δευτερόλεπτα στην ταχύτητα στάχυ.
Αδειάζουμε την ζαχαρόπαστα στο πάγκο όπου έχουμε απλώσει ζάχαρη άχνη και ζυμώνουμε για να γίνει ομοιόμορφη.
Αφού η ζαχαρόπαστα πάρει την μορφή που θέλουμε και είναι εύπλαστη, πασπαλίζουμε ένα πλάστη σιλικόνης με άχνη και ανοίγουμε φύλλο λίγο μεγαλύτερο από το κέικ μας.
Η συγκεκριμένη  δόση είναι αρκετή για ένα κέικ 22 εκ.

Χωρίς να αναποδογυρίσουμε το φύλλο βεβαιωνόμαστε ότι δεν έχει κολλήσει γυρίζοντάς το γύρω γύρω.
Για να γυαλίσει η πάστα καλύτερα, τρίβουμε καλά με την παλάμη μας.
Εφαρμόζουμε το φύλλο πάνω από το γλασαρισμένο κέικ και πιέζουμε ελαφρά να κολήσει πάνω στο γλάσο.
Κόβουμε τα περισσεύματα γύρω από την βάση του κέικ με εργαλείο κοπής ζύμης ή εν ανάγκη με ένα μυτερό μαχαίρι.

Την πάστα που περίσσεψε μπορούμε να την χρωματίσουμε με χρώμα ζαχαροπλαστικής, ζυμώνοντας τη ξανά.
Ανοίγουμε μικρά φύλλα, κόβουμε με κουπ πατ διάφορα σχέδια και διακοσμούμε την επιφάνεια του γλυκού, κολλώντας τα με λίγο γλάσο(πρέπει να προνοήσουμε να κρατήσουμε).
Η ζαχαρόπαστα διατηρείται 2-3 μέρες καλά κλεισμένη σε πλαστική σακούλα, αλλά αν δεν χρησιμοποιηθεί την ίδια μέρα, πρέπει να ζυμωθεί ξανά.  
Καλή επιτυχία!!

18 σχόλια:

  1. Μα πάρα πολύ γλυκιά παρουσίαση!! Και η συνταγή βέβαια δείχνει νόστιμη και αφράτη! Καλό βράδυ και πολύ χάρηκα την ανάρτηση σου σήμερα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημέρα! Εύχομαι καλή χρονιά! Ότι επιθυμείς να το έχεις και να περνάς όμορφα!
    Τι ωραία που την διακόσμησες. Τριγυρνάει πολύ καιρό στο μυαλό μου η ζαχαρόπαστα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η αλήθεια είναι ότι είναι μαγική η ζαχαρόπαστα!! Ευχαριστώ!

      Διαγραφή
  3. Μα ειναι πολύ ομορφο!
    Καλή χρονια :)

    http://beautyfollower.blogspot.gr/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μαράκι αν αυτή είναι η πρώτη σου προσπάθεια, φαντάζομαι τι θα δούμε στο μέλλον!
    Γεια στα χεράκια σου!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έλενα εύχομαι να βρώ χρόνο να ασχοληθώ πιο πολύ!
      Ευχαριστώ, φιλιά!

      Διαγραφή
  5. Τέλειο το κεκάκι Μαράκι μου είναι πολύ όμορφο!
    Φιλάκια πολλά, καλή χρονιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλή χρονιά, Μαρία! Το 2014, να είναι μια χρονιά δημιουργική και γλυκιά, σαν την ζαχαρόπαστα που στόλισες το κέικ σου!
    Και του χρόνου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ Ειρήνη, το ίδιο εύχομαι και για σένα!!

      Διαγραφή
  7. Γεια σου Μαρία μου, Καλή Χρονιά! Πολύ όμορφο δείχνει το κέικ σου, πριν και μετά τη ζαχαρόπαστα! Φιλάκια, καλό Σ/Κ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ Μαρία, έχει γίνει αγαπημένο αυτό το κέικ!

      Διαγραφή
  8. Μια χαρά η πρώτη προσπάθεια με ζαχαρόπαστα Μαρία μου.
    Πολύ ωραία την έκανες και στόλισες το κεικ.

    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ Μάριον, εύχομαι να έχει και συνέχεια η προσπάθεια!
      Φιλιά πολλά.

      Διαγραφή
  9. Τέλεια την έφτιαξες τη ζαχαρόπαστα Μαρί μου και ήταν και η πρώτη φορά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ Κατερίνα, να είσαι καλά!

      Διαγραφή