Σάββατο 31 Αυγούστου 2013

Φανουρόπιτα πορτοκαλένια!


Στο καθιερωμένο ξωκλήσι στα Καλύβια Ευβοίας γιορτάσαμε και φέτος την γιορτή του Αγίου Φανουρίου.
Από βραδίς φτιάξαμε τις πίτες μαζί με την αδερφή μου και το πρωί ξεκινήσαμε για την εκκλησία έχοντας μαζί μας και το χαρτί για να διαβάσει ο Ιερέας τα ονόματα.
Η πίτα μου φέτος είχε πολύ πορτοκάλι, χυμό, ξύσμα και μαρμελάδα!! Γι'αυτό την ονόμασα πορτοκαλένια!!
Μου άρεσε πολύ η φετεινή εκδοχή και σκέφτομαι να την καθιερώσω. 
Θα το δούμε αυτό βέβαια του χρόνου με το καλό, αν δεν με ξεμυαλίσει κάποια καινούρια εκδοχή, ως συνήθως!!

Υλικά
Φανουρόπιτα πορτοκαλένια
4 1/2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις (550-600 γρ. περίπου)
1 1/2κουταλάκι του γλυκού μπέϊκιν πάουντερ
1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
2 κουταλάκια του γλυκού κανέλα
3/4 κούπας ελαιόλαδο
1/2 κούπα ζάχαρη άσπρη &  1/2 κούπα ζάχαρη καφέ
1 1/2 κούπα χυμό πορτοκαλιού & το ξύσμα ενός πορτοκαλιού
1 κούπα καρύδια ψιλοκομμένα
3/4 κούπας σταφίδες 
1/2 κούπα μαρμελάδα πορτοκάλι

1 βανίλια



Δημιουργία

Με έναν αυγοδάρτη κτυπάμε το λάδι, την ζάχαρη, τον χυμό

και την βανίλια μέχρι να γίνει κρεμώδες μείγμα.

Προσθέτουμε σταδιακά και τα υπόλοιπα υλικά, αφήνοντας

στο τέλος τις σταφίδες και τα καρύδια και ανακατεύουμε με 

μια σπάτουλα.

Ρίχνουμε την ζύμη σε ένα ταψί 32 εκ. 

λαδωμένο ή βουτυρωμένο και αλευρωμένο. 

Απλώνουμε την ζύμη ομοιόμορφα στο ταψί και ψήνουμε σε 

προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 40 λεπτά

περίπου, μέχρι να ροδίσει.

Βγάζουμε το κεικ από τον φούρνο και το αφήνουμε να

κρυώσει, το κόβουμε σε κομμάτια και στην συνέχεια 

πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.

Παρασκευή 16 Αυγούστου 2013

Τούρτα cheesecake με σοκολάτα και ρυζογκοφρέτα!


Ο Αύγουστος καλά κρατεί κι εύχομαι να είναι μακρύς ακόμα!! 
Καλύτερα θα έλεγα να μην τελειώσει ποτέ, αν και μας έχει τρελάνει στους αέρηδες!!
Έλειψα κι εγώ λιγάκι όπως σχεδόν όλος ο κόσμος αυτή την εποχή, για να γεμίσουμε τις μπαταρίες!!
Αλλά τις γεμίζουμε, τις γεμίζουμε κι όλο αφόρτιστες είναι, τέλος πάντων!! Η αλήθεια είναι, ότι είμαι ανικανοποίητη με τις διακοπές, ποτέ δεν μου φθάνουν!!
Καιρός λοιπόν να αράξουμε για λίγο στο σπίτι, για καμιά βδομάδα δηλαδή και να σας κεράσω κι εκείνο το γλυκό για την γιορτή μου, μιας και το είχα προγραμματισμένο.
Cheese cake βέβαια, αλλά η σοκολάτα δεν λείπει, σερβιριστείτε!!

Τούρτα cheese cake με σοκολάτα και ρυζογκοφρέτα 
Υλικά για την βάση
250 γρ. σοκολάτα γάλακτος σε κομμάτια( ή 200 γρ. κουβερτούρα + 50 γρ. λευκή)
1/3 της κούπας ινδοκάρυδο
2 κούπες τριμμένη (με το χέρι) ρυζογκοφρέτα

Για την κρέμα
300 ml κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά ή σπιτική κρέμα γάλακτος
340 γρ. τυρί κρέμα
150 γρ, ζάχαρη άχνη
40 γρ. κακάο
25 γρ. γάλα σε σκόνη
200 ml γάλα
1 φακελάκι σκόνη ζελατίνης (10 γρ.)
Ιδέα από εδώ
Δημιουργία
Βουτυρώνουμε ένα ταψί 22-24 εκατοστά με αποσπώμενο τοίχωμα και στρώνουμε στον πάτο του λαδόκολλα.
Τοποθετούμε την σοκολάτα σε μπεν μαρί και την λιώνουμε.
Σε ένα μπολ ρίχνουμε το ινδοκάρυδο, τις ρυζογκοφρέτες τριμμένες με το χέρι πολύ καλά να μην έχουν μεγάλα κομμάτια και ανακατεύουμε. 

Προσθέτουμε την λιωμένη σοκολάτα και ανακατεύουμε πολύ καλά, μέχρι να ενωθούν τα υλικά.


Ρίχνουμε το μείγμα μέσα στο ταψί με την λαδόκολλα και το στρώνουμε ομοιόμορφα με την πλάτη ενός κουταλιού.

Βάζουμε το ταψί μέσα στο ψυγείο μέχρι να σταθεροποιηθεί η βάση (μισή ώρα περίπου).
Ετοιμάζουμε την γέμιση, κτυπάμε την κρέμα γάλακτος μέχρι να γίνει σαντιγύ. Βάζουμε το τυρί κρέμα σε ένα άλλο μπολ μαζί με την ζάχαρη άχνη και το κτυπάμε να γίνει ένα ενιαίο μείγμα.
Τοποθετούμε την ζελατίνη σε ένα φλυτζάνι με 3 κουταλιές της σούπας κρύο νερό για να μαλακώσει.
Σε μια μικρή κατσαρόλα ανακατεύουμε το γάλα, το κακάο και το γάλα σε σκόνη και τα αφήνουμε να πάρουν μια βράση.
Κατεβάζουμε αμέσως από την φωτιά και προσθέτουμε την ζελατίνη ανακατεύοντας για να διαλυθεί.

Προσθέτουμε το ζεστό μείγμα με το γάλα στο τυρί κρέμα και κτυπάμε μέχρι να γίνει ενιαίο.

Ρίχνουμε στο σοκολατένιο πλέον μείγμα την κτυπημένη σαντιγύ και ανακατεύουμε απαλά με μια σπάτουλα από κάτω προς τα πάνω, μέχρι να ενσωματωθεί.


Στη συνέχεια ρίχνουμε το μείγμα στο ταψί με την παγωμένη ρυζογκοφρέτα.
Βάζουμε το γλυκό στο ψυγείο για 3 ώρες τουλάχιστον, ώστε να σταθεροποιηθεί η κρέμα.
Για να το ξεφορμάρουμε περνάμε την λεπίδα ενός μαχαιριού γύρω στα τοιχώματα και προσεκτικά βγάζουμε το στεφάνι.  
Διακοσμούμε με σιρόπι σοκολάτας ή πασπαλίζουμε με κακάο και σερβίρουμε.


Καλή επιτυχία!!
Καλή απόλαυση!!

Παρασκευή 9 Αυγούστου 2013

Σπιτική φρέσκια κρέμα γάλακτος στο Thermomix


Σπιτική κρέμα γάλακτος λοιπόν!! με πολύ ευκολία από το πολύτιμο Thermomix!!
Δεν κάνω διαφήμιση στο thermomix, αλλά τι να κάνω; το καλό να λέγεται!!
Έφτιαξα αυτή την κρέμα και χάρηκα πολύ, γιατί την χρησιμοποίησα κιόλας φτιάχνοντας cheesecake!
Ένα είναι σίγουρο, θα αργήσω πολύ να αγοράσω κρέμα γάλακτος.
Υπολογίζεται ότι τα λιπαρά αυτής της κρέμας είναι περίπου 42% όταν γίνει με πλήρες γάλα, μπορούμε όμως να την φτιάξουμε και με γάλα χαμηλών λιπαρών.
Τέλεια φρέσκια κρέμα, την οποία την έχουμε φτιάξει με τα χεράκια μας και με υλικά που έχουμε διαλέξει εμείς!
Φρέσκια κρέμα γάλακτος 

Υλικά για 500 ml 
250 ml πλήρες γάλα (μπορεί να γίνει και με λιγότερα λιπαρά)
250 γρ. ανάλατο βούτυρο

Δημιουργία
Βάζουμε το γάλα και το βούτυρο σε κομμάτια στο κάδο και προγραμματίζουμε 3 λεπτά, 90 βαθμούς, ταχύτητα 1.
Στη συνέχεια κτυπάμε το μείγμα για 30 δευτερόλεπτα στην ταχύτητα 8.
Με αυτό τον τρόπο γαλακτοματοποιεί το λίπος του βουτύρου μέσα στο ζεστό γάλα κι έτσι έχουμε μια νοστιμότατη φρέσκια κρέμα.
Αφήνουμε στο ψυγείο για 4 ώρες, αν θέλουμε να την χρησιμοποιήσουμε στην μαγειρική.
Αφήνουμε άλλες 4 ώρες (σύνολο 8), αν θέλουμε να την κτυπήσουμε σε σαντιγύ για ζαχαροπλαστική.
Αν βιαζόμαστε και θέλουμε να την κτυπήσουμε άμεσα, αδειάζουμε την ζεστή κρέμα σε ένα επίπεδο πλαστικό δοχείο και αυτό το βάζουμε σε ένα μεγαλύτερο μισογεμισμένο με παγάκια.
Αφού η κρέμα είναι πολύ καλά παγωμένη την κτυπάμε με το μίξερ και σε λιγότερο από ένα λεπτό η κρέμα μας έχει γίνει σαντιγύ!
Καλή επιτυχία!