Στο καθιερωμένο ξωκλήσι στα Καλύβια Ευβοίας γιορτάσαμε και φέτος την γιορτή του Αγίου Φανουρίου.
Από βραδίς φτιάξαμε τις πίτες μαζί με την αδερφή μου και το πρωί ξεκινήσαμε για την εκκλησία έχοντας μαζί μας και το χαρτί για να διαβάσει ο Ιερέας τα ονόματα.
Η πίτα μου φέτος είχε πολύ πορτοκάλι, χυμό, ξύσμα και μαρμελάδα!! Γι'αυτό την ονόμασα πορτοκαλένια!!
Μου άρεσε πολύ η φετεινή εκδοχή και σκέφτομαι να την καθιερώσω.
Θα το δούμε αυτό βέβαια του χρόνου με το καλό, αν δεν με ξεμυαλίσει κάποια καινούρια εκδοχή, ως συνήθως!!
ΥλικάΑπό βραδίς φτιάξαμε τις πίτες μαζί με την αδερφή μου και το πρωί ξεκινήσαμε για την εκκλησία έχοντας μαζί μας και το χαρτί για να διαβάσει ο Ιερέας τα ονόματα.
Η πίτα μου φέτος είχε πολύ πορτοκάλι, χυμό, ξύσμα και μαρμελάδα!! Γι'αυτό την ονόμασα πορτοκαλένια!!
Μου άρεσε πολύ η φετεινή εκδοχή και σκέφτομαι να την καθιερώσω.
Θα το δούμε αυτό βέβαια του χρόνου με το καλό, αν δεν με ξεμυαλίσει κάποια καινούρια εκδοχή, ως συνήθως!!
Φανουρόπιτα πορτοκαλένια
4 1/2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις (550-600 γρ. περίπου)
1 1/2κουταλάκι του γλυκού μπέϊκιν πάουντερ
1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
3/4 κούπας ελαιόλαδο
1/2 κούπα ζάχαρη άσπρη & 1/2 κούπα ζάχαρη καφέ
1 1/2 κούπα χυμό πορτοκαλιού & το ξύσμα ενός πορτοκαλιού
1 κούπα καρύδια ψιλοκομμένα
3/4 κούπας σταφίδες
1/2 κούπα μαρμελάδα πορτοκάλι
1 βανίλια
Με έναν αυγοδάρτη κτυπάμε το λάδι, την ζάχαρη, τον χυμό
και την βανίλια μέχρι να γίνει κρεμώδες μείγμα.
Προσθέτουμε σταδιακά και τα υπόλοιπα υλικά, αφήνοντας
στο τέλος τις σταφίδες και τα καρύδια και ανακατεύουμε με
μια σπάτουλα.
Ρίχνουμε την ζύμη σε ένα ταψί 32 εκ.
λαδωμένο ή βουτυρωμένο και αλευρωμένο.
προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 40 λεπτά
περίπου, μέχρι να ροδίσει.
Βγάζουμε το κεικ από τον φούρνο και το αφήνουμε να
κρυώσει, το κόβουμε σε κομμάτια και στην συνέχεια
πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.
πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.
Συνηθίζω πολύ τις μαρμελάδες μέσα στα γλυκά μου (η συνήθεια προέκυψε επειδή μετά που μεγάλωσαν τα παιδιά δεν τις καταναλώναμε όλες) και δίνουν υπέροχο άρωμα! Η συνταγή σου φαίνεται υπέροχη!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ καλή συνήθεια Βαγγελιώ και πολύ πολύ νόστιμο αποτέλεσμα!! Ευχαριστώ!!
ΔιαγραφήΦιλιά.
Και του χρόνου με υγεία Μαρία μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό μήνα :)
Ευχαριστώ πολύ Μαρία, να είσαι καλά!!
ΔιαγραφήΦιλιά.
Και του χρόνου Μαράκι, πολύ ωραία δείχνει η πορτοκαλένια σου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλάκια, καλό μήνα!
Πολύ αρωματική και πλούσια σε γεύση η πίτα σου Μαρία!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό φθινόπωρο εύχομαι!
Φιλιά