Σάββατο, 31 Αυγούστου 2013

Φανουρόπιτα πορτοκαλένια!


Στο καθιερωμένο ξωκλήσι στα Καλύβια Ευβοίας γιορτάσαμε και φέτος την γιορτή του Αγίου Φανουρίου.
Από βραδίς φτιάξαμε τις πίτες μαζί με την αδερφή μου και το πρωί ξεκινήσαμε για την εκκλησία έχοντας μαζί μας και το χαρτί για να διαβάσει ο Ιερέας τα ονόματα.
Η πίτα μου φέτος είχε πολύ πορτοκάλι, χυμό, ξύσμα και μαρμελάδα!! Γι'αυτό την ονόμασα πορτοκαλένια!!
Μου άρεσε πολύ η φετεινή εκδοχή και σκέφτομαι να την καθιερώσω. 
Θα το δούμε αυτό βέβαια του χρόνου με το καλό, αν δεν με ξεμυαλίσει κάποια καινούρια εκδοχή, ως συνήθως!!

Υλικά
Φανουρόπιτα πορτοκαλένια
4 1/2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις (550-600 γρ. περίπου)
1 1/2κουταλάκι του γλυκού μπέϊκιν πάουντερ
1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
2 κουταλάκια του γλυκού κανέλα
3/4 κούπας ελαιόλαδο
1/2 κούπα ζάχαρη άσπρη &  1/2 κούπα ζάχαρη καφέ
1 1/2 κούπα χυμό πορτοκαλιού & το ξύσμα ενός πορτοκαλιού
1 κούπα καρύδια ψιλοκομμένα
3/4 κούπας σταφίδες 
1/2 κούπα μαρμελάδα πορτοκάλι

1 βανίλια



Δημιουργία

Με έναν αυγοδάρτη κτυπάμε το λάδι, την ζάχαρη, τον χυμό

και την βανίλια μέχρι να γίνει κρεμώδες μείγμα.

Προσθέτουμε σταδιακά και τα υπόλοιπα υλικά, αφήνοντας

στο τέλος τις σταφίδες και τα καρύδια και ανακατεύουμε με 

μια σπάτουλα.

Ρίχνουμε την ζύμη σε ένα ταψί 32 εκ. 

λαδωμένο ή βουτυρωμένο και αλευρωμένο. 

Απλώνουμε την ζύμη ομοιόμορφα στο ταψί και ψήνουμε σε 

προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 40 λεπτά

περίπου, μέχρι να ροδίσει.

Βγάζουμε το κεικ από τον φούρνο και το αφήνουμε να

κρυώσει, το κόβουμε σε κομμάτια και στην συνέχεια 

πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.

6 σχόλια:

  1. Συνηθίζω πολύ τις μαρμελάδες μέσα στα γλυκά μου (η συνήθεια προέκυψε επειδή μετά που μεγάλωσαν τα παιδιά δεν τις καταναλώναμε όλες) και δίνουν υπέροχο άρωμα! Η συνταγή σου φαίνεται υπέροχη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ καλή συνήθεια Βαγγελιώ και πολύ πολύ νόστιμο αποτέλεσμα!! Ευχαριστώ!!
      Φιλιά.

      Διαγραφή
  2. Και του χρόνου με υγεία Μαρία μου!
    Καλό μήνα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ Μαρία, να είσαι καλά!!
      Φιλιά.

      Διαγραφή
  3. Και του χρόνου Μαράκι, πολύ ωραία δείχνει η πορτοκαλένια σου!
    Φιλάκια, καλό μήνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πολύ αρωματική και πλούσια σε γεύση η πίτα σου Μαρία!
    Καλό φθινόπωρο εύχομαι!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή