Αυτές τις εποχές, θα ήταν το λιγότερο ανεπίτρεπτο, να πετάμε φαγώσιμα, γιατί είναι γεγονός ότι δίπλα μας υπάρχουν άνθρωποι που πεινάνε και με δυσκολία καταφέρνουν να γεμίσουν καθημερινά το τραπέζι τους.
Ομολογουμένως πάντα δυσκολευόμουν να πετάξω οτιδήποτε φαγώσιμο. Γι'αυτό ένα κοτοπουλάκι, που είχα πάρει προχθές έτοιμο ψημένο, κατέληξε σήμερα να γίνει κοτόπιτα!!
Μα είναι δυνατόν; το κοτοπουλάκι είχε μείνει περιφρονημένο μέσα στο ψυγείο.
Έλειπε μόνο ένα μπουτάκι και μια φτερούγα, αν δεν απατώμαι!!
Κατά τα άλλα, περίμενε υπομονετικά την σημερινή ημέρα για να γίνει μια πεντανόστιμη κοτόπιτα και να φαγωθεί μετά μανίας!!
Κοτόπιτα με μπεσαμέλ και σπιτικό φύλλο
Υλικά
1 κοτόπουλο έτοιμο ψημένο ή βρασμένο
1 πιπεριά πράσινη σε κύβους
1 πιπεριά κόκκινη σε κύβους
Υλικά για την ζύμη
1 1/2 ποτηράκι του κρασιού γάλα (180 γρ)
350 γρ βιτάμ λιωμένο
600 - 650 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλάκι αλάτι
Υλικά για την μπεσαμέλ
2 κουταλιές σούπας βούτυρο
3/4 της κούπας αλεύρι (90γρ.)
3 κούπες γάλα (640 γρ.)
100 γρ. τριμμένα τυριά (γραβιέρα, κασέρι κτλ)
2 αυγά
Αλάτι-πιπέρι
Δημιουργία
Αφαιρούμε τα κόκαλα και τις πέτσες από το κοτόπουλο και το ψιλοκόβουμε με τα χέρια.
Ρίχνουμε το λιωμένο βούτυρο μέσα σε ένα μπολ, προσθέτουμε το γάλα, αλάτι και σιγά σιγά το αλεύρι ζυμώνοντας. Εναλλακτικά ζυμώνουμε την ζύμη μας στο μίξερ.
Αφήνουμε την ζύμη να ξεκουραστεί και φτιάχνουμε την μπεσαμέλ.
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το γάλα, το αλεύρι και το βούτυρο και τα ζεσταίνουμε ανακατεύοντας.
Κτυπάμε τα αυγά σε ένα μπόλ και ρίχνουμε λίγο από το ζεστό μείγμα του γάλακτος για να αποκτήσουν λίγη θερμοκρασία.
Αδειάζουμε τα κτυπημένα αυγά μέσα στο γάλα και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε πάνω στην φωτιά μέχρι να πήξει η μπεσαμέλ.
Κατεβάζουμε από την φωτιά και ρίχνουμε το ψιλοκομμένο κοτόπουλο, τα τυριά, τις πιπεριές, αλάτι και πιπέρι, ανάλογα με το πόσο αλμυρά είναι τα τυριά μας.
Παίρνουμε την ζύμη και την χωρίζουμε στα δύο.
Αλευρώνουμε τον πάγκο μας και βάζουμε το ένα κομμάτι, αλευρώνοντας την επιφάνεια του.
Ανοίγουμε ένα φύλλο χονδρό, λίγο μεγαλύτερο από 36 cm και το τοποθετούμε σε ένα ελαφρά λαδωμένο ταψί 36 cm.
Αδειάζουμε πάνω στο φύλλο την γέμιση και την απλώνουμε ομοιόμορφα.
Ανοίγουμε και το δεύτερο φύλλο με τον ίδιο τρόπο, το αλευρώνουμε, το τυλίγουμε μέχρι την μέση πάνω στο πλάστη και έτσι το μεταφέρουμε και το τοποθετούμε πάνω από την γέμιση.
Πιέζουμε με το χέρι μας γύρω γύρω τα φύλλα για να κλείσουμε μέσα την γέμιση.
Χαράζουμε ελαφρά το πάνω φύλλο σε κομμάτια, αλείφουμε την επιφάνεια με κρόκο αυγού και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς (στον αέρα πάνω - κάτω) για 30-35 λεπτά μέχρι να ροδίσει η πίτα.
Αφήνουμε να κρυώσει λίγο και κόβουμε σε κομμάτια.
Καλή επιτυχία!!
Εξαιρετική πίτα Μαρί!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο φύλλο άκρως σκανδαλιστικό.
Και φυσικά δεν πετάμε πλέον τίποτε. Αν και προσωπικά της ίδιας λογικής και φιλοσοφίας ήμουν και παλαιότερα.
Καλό βράδυ να έχεις.
Μαρία στείλε κομμάτι!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜ¨αρέσει το γάλα που έβαλες στο φύλλο θα δοκιμάσω
Ωραιότατη! Το φύλλο πρέπει να είναι σαν κουρού φαντάζομαι! Γεια στα χέρια σου Mari!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜαράκι μου υπέροχη ....
ΑπάντησηΔιαγραφήΛατρεύω τις κοτόπιτες !!!!
Και σπιτικό φύλλο και μπεσαμέλ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ μπεσαμέλ μου αρέσει πολύ στις πίτες μέσα στη γεμιση.
Ωραία ιδέα είχες.
Το φύλλο φαίνεται φανταστικό!
Καλό σου βράδυ Μαρί !!
Α πα πααααα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτείλε κομμάτι επειγόντως Μαράκι, αν δεν θέλεις να πάθω τίποτα;-)
Φιλάκια, καλό βράδυ!
Φαίνεται εξαιρετική!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι το φύλλο λαχταριστό και η γέμιση πάρα πολύ νόστιμη.
Πιτούλα που τρώγεται πάρα πολύ ευχάριστα σαν γεύμα.
Καλημέρα Μαρία!
Εκπληκτική πίτα! Θα την δοκιμάσω!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπλά υπέροχη! Θα μπορούσα να φάω όλο το ταψί! Ο μόνος λόγος που κρατιέμαι είναι η απόσταση... χιχιχι!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά πολλά!
Δεν έχω δοκιμάσει κοτόπιτα, αλλά η φωτογραφία με 'ψήνει' να την δοκιμάσω.Φιλιά!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣπιτικο φύλλο,μπεσαμέλ ...όλα φαίνονται υπέροχα.Το φύλλο σου δε φαίνεται πεντανόστιμο-θα το δοκιμάσω σίγουρα,είναι αλήθεια ότι δεν πρέπει να πετάμε τίποτε καλό σου μήνα!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα μπορούσα να τρώω για πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό! Καταπληκτική!
ΑπάντησηΔιαγραφήOses kotopites exo dokimasei einai iperoxes!Kai fisika to spitiko filo kanei panta ti diafora:)
ΑπάντησηΔιαγραφήΚοτόπουλο, μπεσαμέλ και σπιτικό φύλλο: κολασμένος συνδυασμός.
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα την φτιάξω σίγουρα!
μπράβο σου!σε ευχαριστούμε για την ιδέα!καταπληκτική συνταγή!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ πολύ!!
ΔιαγραφήΣυγχαρητηρια..εξαιρετικη συνταγη και πολυ κατατοπιστικη ..μπραβο!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαπληκτικη συνταγή
ΑπάντησηΔιαγραφή