Είναι αρκετές μέρες που επισκεφθήκαμε το MELO little bakery, αλλά ακόμη έχω στο στόμα την γεύση από τις υπέροχες χειροποίητες πίτες και τα πεντανόστιμα χειροποίητα ζυμαροπιτάκια με τις υπέροχες γεμίσεις.
Πρασοτυρόπιτα, κοτόπιτα, σπανακοπιτάκια, τυροπιτάκια, κουλουράκια και κυρίως το προζυμένιο απίστευτο ψωμί, όλα υπέροχα και χειροποίητα!!
Πόσο πιο ποιοτική και υγιεινή θα ήταν η διατροφή μας, αν υπήρχαν περισσότερα τέτοια μικρά αλλά θαυματουργά καταστήματα!!
Εγώ απλά θα σας δώσω ένα μικρό δείγμα των όσων γευτήκαμε εκείνη την μέρα και θα ευχαριστήσω την αγαπητή φιλόξενη Μαρία για τα υπέροχα εδέσματα που μας κέρασε.
Εδώ διακρίνεται καλά το χειροποίητο τραγανό φύλλο!! |
Σπιτική ζύμη κουρού σε όλο της το μεγαλείο!! |
Ψωμί ψωμένιο!! |
Υπέροχη πάστα φλώρα!! |
Και θα ήταν αγένεια νομίζω, αν κι εγώ με την σειρά μου, δεν σας κερνούσα το κατιτίς μου!!
Μελένια αφράτα λαχταριστά ψωμάκια λοιπόν, που θα λατρέψετε!!
Μελένια ψωμάκια
Υλικά
250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
250-270 γρ. αλεύρι σταρένιο
(μπορείτε να βάλετε όλο το αλεύρι για όλες τις χρήσεις)
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
1 αυγό
1/4 της κούπας μέλι (70 γρ.)
1 κουταλάκι αλάτι
250 γρ. χλιαρό νερό
1 κουταλιά της σούπας βούτυρο λιωμένο (για το άλειμμα)
1 κουταλιά της σούπας μέλι (για το άλειμμα)
Δημιουργία
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε την μαγιά και το χλιαρό νερό
(40 βαθμούς) και αφήνουμε να σταθούν για 5 λεπτά.
Προσθέτουμε το μέλι και το αυγό και ανακατεύουμε καλά να ενωθούν.
Ρίχνουμε σιγά σιγά το αλεύρι με το αλάτι και ζυμώνουμε μέχρι να αποκτήσουμε μια μαλακή ζύμη.
Η ζύμη κολλάει ελάχιστα, αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο αλεύρι ακόμη.
Μπορούμε φυσικά να χρησιμοποιήσουμε το μίξερ με τον γάντζο και να ζυμώσουμε για 5-7 λεπτά.
Τοποθετούμε την ζύμη σε ένα ελαφρά λαδωμένο μπολ και την αφήνουμε σκεπασμένη με πετσέτες να διπλασιαστεί σε όγκο.
Στην συνέχεια αδειάζουμε την ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια και σχηματίζουμε ένα μακρύ ρολό, το κόβουμε σε 12 κομμάτια, αφού πρώτα το κόψουμε στην μέση για να μπορούμε να υπολογίσουμε καλύτερα την ζύμη κάθε κομματιού.
Πλάθουμε 12 μπαλίτσες και τις τοποθετούμε σε ελαφρά λαδωμένο ταψί 28 εκατοστών.
Σκεπάζουμε το ταψί με πετσέτες και αφήνουμε τα ψωμάκια να διπλασιαστούν σε όγκο και να γεμίσουν τα κενά στο ταψί.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς με αντιστάσεις. Λιώνουμε το βούτυρο και διαλύουμε μέσα σε αυτό το μέλι.
Αλείφουμε τα ψωμάκια με το μείγμα αυτό.
Ψήνουμε για 15-17 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν ελαφρά.
Καλή απόλαυση!!
Υπέροχα για πρωινό κι όχι μόνο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑχ Ξανθή μου όπως τα λές!!
Διαγραφήπολύ όμορφα τα ψωμάκια σου και αφράτα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑφράτα και πολύ νόστιμα, ευχαριστώ!
ΔιαγραφήΥπέροχα και λάχταριστά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπράβο Μαράκι!
Φιλιά!
Ευχαριστώ Έλενα, φιλιά!
ΔιαγραφήΠω πω! Μέχρι εδώ κάτω μύρισαν!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυωδιαστά τα ψωμάκια!!
ΔιαγραφήΓια ακόμα μια φορά στενοχωριέμαι που δεν κατάφερα να έρθω :(
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα μελένια ψωμάκια σου είναι πραγματικά αξιοζήλευτα Μαρία!
Φιλιά
Ήταν όμορφα Ερμιόνη, κρίμα!!
ΔιαγραφήΤα ψωμάκια τα μόλις τα έφτιαξα τα ερωτεύτηκα!!
Φιλιά!!
Aμαν θα τα φτιάξω σήμερα κιόλας φαίνονται φανταστικά!!!Αχ καλό σου σαββατοκύριακο!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυμφωνώ!! να τα φτιάξεις άμεσα!! Καλό Σ/Κ
Διαγραφήama de valoume augo ti diafora tha exei? gia na ginoun nistisima...:) tha petixoun? ti les?
ΑπάντησηΔιαγραφήΦυσικά θα πετύχουν, απλά πρέπει να μειώσεις λίγο το αλεύρι. Κράτα 100 γραμμάρια και προσθέτεις αν χρειαστεί σιγά σιγά μέχρι να πετύχεις μια ζύμη μαλακή που να πλάθεται.
ΔιαγραφήΒλέπω από τη μία τα εδέσματα του melo και από την άλλη τα υπέροχα ψωμάκια σου και δεν ξέρω πού να πρωτοκοιτάξω! Μα τι αφράτα που σου έγιναν, Μαρία μου! Μπράβο! Φαίνονται υπέροχα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλάκια!
Πολύ νόστιμα ψωμάκια, σ'ευχαριστώ πολύ!!
ΔιαγραφήΦαίνονται τέλεια τα ψωμάκια σου Μαρία μου, μπράβο σου!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα'σαι καλά Κατερίνα, ευχαριστώ!!
ΔιαγραφήΤέλεια φαίνονται Μαρία μου
ΑπάντησηΔιαγραφήΠω πω... αφράτα και μυρωδάτα.
Γεια στα χέρια σου.
Αλλά και τα υπόλοιπα που δοκιμάσατε πολύ καλά.
Φιλιά πολλά
Ευχαριστώ Μάριον, ήταν όλα υπέροχα!!
ΔιαγραφήΦαίνονται τόσο λαχαταριστά τα ψωμάκια σου! Θα τα δοκιμάσω.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίναι υπέροχα να τα δοκιμάσεις!!
ΔιαγραφήΚαλησπέρα και απο εμένα! Σε παρακολουθώ εδώ και λίγο καιρό , ψάχνοντας πτι-μπερ σπιτικά. Μου α΄ρεσε πολύ η συνταγή και απο τότε τα έχω φτιάξει αρκετές φορές με μεγάλη επιτυχία! Όσον αφορά τα μελένια ψωμάκια σου μόλις τα είδα ετοίμασα τα υλικά και τα έφτιαξα........μμμμμμμ φανταστικά! μου έκλεψαν την καρδιά γιατί δεν είχαν καθόλου ζάχαρη, απλά με μελι ,το οποίο είναι δικό μας. Καλό βράδυ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπράβο!! χαίρομαι πάρα πολύ που σου άρεσαν και σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια!!
Διαγραφήto aleuri starino ine to kitrino?
ΑπάντησηΔιαγραφήΝαι είναι το κίτρινο αλεύρι που χρησιμοποιούμαι συνήθως για ζύμωμα!
ΑπάντησηΔιαγραφή