Δευτέρα, 9 Σεπτεμβρίου 2013

Σουφλέ με δυο τυριά


Ο Σεπτέμβρης πλέον είναι γεγονός, σε λίγο αρχίζουν τα σχολεία και κάθε κατεργάρης στον πάγκο του, που λέει κι ο σοφός λαός!
Παρόλα αυτά, αν και μια μελαγχολία πλανάται στον αέρα, έχουμε ανάγκη να γευτούμε νόστιμα εδέσματα, μήπως ξεγελάσουμε αυτή την άτιμη την ψυχολογία μας και την ανεβάσουμε λιγάκι βρε παιδί μου!
Αυτό το σουφλέ, με περισσή κρεμώδη υφή, θα τονώσει όχι μόνο την ψυχολογία μας, αλλά και τους γευστικούς μας ορίζοντες!
Θα ταξιδέψουμε με την φαντασία μας, σε άλλους κόσμους μακρινούς κι ονειρεμένους, αφού δεν μπορούμε να το κάνουμε στην πραγματικότητα!
Ας στρώσουμε το ομορφότερο τραπέζι για μας και την παρέα μας.
Γευστικές περιπλανήσεις λοιπόν προτείνω από δω και πέρα, για να έχουμε ένα όμορφο φθινόπωρο κι έναν καλό χειμώνα!

Σουφλέ με δυο τυριά

Υλικά
250 γρ. τυρί ένταμ
150 γρ. τυρί έμμενταλ
390 γρ, γάλα
4 αυγά
60 γρ. βούτυρο
65 γρ. αλεύρι
μοσχοκάρυδο
αλάτι-πιπέρι

Δημιουργία
Βάζουμε στον κάδο το τυρί ένταμ σε κομμάτια και ανοίγουμε την ταχύτητα 5 για 15 δευτερόλεπτα να αλεστεί.
Αδειάζουμε σε ένα δοχείο και ακολουθούμε την ίδια διαδικασία και για το τυρί έμμενταλ.
Κρατάμε τα τυριά στην άκρη και βάζουμε στον κάδο το γάλα, τους κρόκους των αυγών, το βούτυρο και το αλεύρι. Ρυθμίζουμε 8 λεπτά, 100 βαθμούς, ταχύτητα 3.
Προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο, αλάτι, πιπέρι, τα τυριά και αναμειγνύουμε για 30 δευτερόλεπτα στην ταχύτητα 4.
Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα δοχείο, πλένουμε και στεγνώνουμε καλά τον κάδο και τοποθετούμε το χτυπητήρι στα μαχαίρια.
Ρίχνουμε στον κάδο τα ασπράδια και ρυθμίζουμε 3 λεπτά στην ταχύτητα 3.5 να γίνει μαρέγκα σφιχτή.
Αδειάζουμε την μαρέγκα στο μείγμα τυριών και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα, από κάτω προς τα πάνω μέχρι να ενσωματωθεί η μαρέγκα.
Βουτυρώνουμε καλά ένα σκεύος για σουφλέ ή ένα μικρό ταψί, αδειάζουμε το μείγμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, χωρίς να ανοίξουμε καθόλου τον φούρνο, για 20-30 λεπτά μέχρι να ροδοκοκκινήσει καλά.



















Για να το φτιάξουμε χωρίς το thermomix:
Κτυπάμε τα ασπράδια των αυγών σε μαρέγκα.
Ανακατεύουμε το γάλα, τους κρόκους, το βούτυρο και το αλεύρι σε μια κατσαρόλα πάνω σε μέτρια φωτιά μέχρι να πήξουν.
Κατεβάζουμε από την φωτιά και στην συνέχεια προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο, το αλάτι, το πιπέρι, τα τυριά και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα.
Στο τέλος ενσωματώνουμε απαλά την μαρέγκα και αφού το στρώσουμε σε ένα βουτυρωμένο μικρό ταψί, το ψήνουμε σε μέτριο φούρνο μέχρι να ροδίσει καλά.

18 σχόλια:

  1. Με τα σουφλέ έχω άριστες σχέσεις, ειδικά αυτό που είναι τόσο τυρένιο με ενθουσιάζει!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μια από τα ίδια κι εγώ Ερμιόνη, μου αρέσουν πολύ τα τυρένια!
      Φιλιά πολλά.

      Διαγραφή
  2. Πολύ νόστιμο το σουφλέ σου Μαρία μου! Και εύκολο και λαχταριστό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μαρί πρέπει να είναι τέλειο! Χρειάζομαι τόνωση των γευστικών μου οριζόντων!!!
    Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ Αγγελική, τόνωση!! τόνωση!!
      Φιλιά πολλά.

      Διαγραφή
  4. Από τα φαγητά "θαλπωρής" που κάνει την ψυχή να πηγαίνει στην θέση της, το σουφλέ με τυράκια Mari μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχεις απόλυτο δίκιο, αυτό μπορεί να το κάνει πολύ καλά ένα φαγητό μαγειρεμένο από τα χεράκια μας!!
      Φιλιά

      Διαγραφή
  5. Λαχταριστό, κρεμώδες, υπέροχο!
    Γεια στα χέρια σου Μαράκι!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ Έλενα, πολύ νόστιμο!
      Φιλιά πολλά.

      Διαγραφή
  6. Τί φωτογραφίες είναι αυτές Μαρία μου

    Πολύ τυρένιο και πολύ ζουμερό. Να πάρουμε δυνάμεις για την νέα χρονιά (σχολική :))

    Τα φιλιά μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ Μάριον, να έχουμε καλό κουράγιο!
      Φιλιά.

      Διαγραφή
  7. Ανώνυμος11/9/13 21:07

    Καλησπέρα! Μια ταπεινή ερώτηση: αν χρησιμοποιήσω το μίξερ χειρός για όλα τα βήματα, θα έχω το ίδιο αποτέλεσμα; Σκέφτομαι την ιδέα σου για φαγάκι της Κυριακής... και χρειάζομαι αυ΄την την διευκρίνηση. Φιλιά-ΙΩΑΝΝΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ιωάννα Φυσικά μπορείς στα βήματα που χρειάζεται βάσει της εκτέλεσης, το μείγμα με το γάλα βέβαια πρέπει να το βράσεις ανακατεύοντας με έναν αυγοδάρτη μέχρι να πήξει.
      Καλή επιτυχία.

      Διαγραφή
  8. Μ' αρέσουν οι εύκολες συνταγές σου και θα υιοθετήσω κι αυτή όπως κι εκείνα τα ωραία τυροψωμάκι σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα εύκολα και νόστιμα μ'αρέσουν κι εμένα ιδιαιτέρως!! Τα τυροψωμάκια τα έφτιαξα πάλι εχθές για πολλοστή φορά!

      Διαγραφή