Τετάρτη 24 Ιουλίου 2013

Ψωμί με Ζειά


Δώρο θεού το ψωμί με αλεύρι Ζέα, γιατί αυτό το πανάρχαιο δημητριακό των αρχαίων προγόνων μας, είναι εμπλουτισμένο με ότι καλύτερο μπορεί να τραφεί ένας ανθρώπινος οργανισμός.
Το δίκοκο αυτό σιτάρι που οι Αρχαίοι Έλληνες το ονόμαζαν Ζεία, περιέχει το αμινοξύ λυσίνη, ένα βασικό δομικό συστατικό όλων των πρωτεϊνών, που ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, είναι το βασικό στοιχείο στην βιοχημική λειτουργία του εγκεφάλου και βοηθά στην πέψη.
Πέρα από όλα αυτά, τα αρτοσκευάσματα με αλεύρι Ζέα, είναι απείρως νοστιμότερα από αυτά που γίνονται με το κοινό αλεύρι.
Θα μπορούσα να σας πω πολλά γι'αυτό το ασύγκριτο δημητριακό, αλλά αν κάνετε μια απλή αναζήτηση στο ίντερνετ, θα εκπλαγείτε με το πόσα και ενδιαφέροντα μπορείτε να μάθετε γι'αυτό.
Εγώ θα αρκεστώ να σας δώσω την συνταγή για το ψωμάκι που έφτιαξα και να σας ζητήσω να μην το αγνοήσετε!
Για αυτή την πρώτη φορά, ανακάτεψα το αλεύρι Ζέα και με άλλα άλευρα, αλλά πριν ακόμη το βγάλω από τον φούρνο το είχα μετανιώσει (εκτός από τον λιναρόσπορο). 
Την επόμενη φορά θα το χρησιμοποιήσω μόνο του και είμαι σίγουρη ότι δεν θα το μετανιώσω.
Όπως θα δείτε στην συνταγή έχω προσθέσει στο μείγμα και λιναρόσπορο, ένα ακόμη δημητριακό με μεγάλα οφέλη.
Τον λιναρόσπορο τον αγοράζω ολόκληρο(καφέ ή χρυσό) και τον αλέθω στο thermomix ή σε ένα μπλέντερ. Κατόπιν τον βάζω σε ένα κατάλληλο μπολ και τον φυλάω στην κατάψυξη.
Ο αλεσμένος λιναρόσπορος δεν παγώνει στην κατάψυξη και έτσι όποτε θέλω παίρνω μια κουταλιά της σούπας (όχι παραπάνω) και πασπαλίζω την σαλάτα ή το φαγητό μου.
Διατηρείται εκεί πάρα πολύ καιρό (πάνω από χρόνο) και μπορείτε επίσης να τον χρησιμοποιήσετε σε σάλτσες, σε χυμούς κτλ. Προσοχή όμως γιατί κάποιοι πρέπει να αποφεύγουν τον λιναρόσπορο όπως θα διαβάσετε σε αυτό το άρθρο.
Να μην πω όμως και λίγα λόγια για την μαρμελάδα, αφού την βλέπετε μπροστά σας; Είναι μαρμελάδα δαμάσκηνο που έφτιαξα με καρπούς από τον κήπο στο χωριό.
Φυσικά φτιαγμένη με το Thermomix με τον γνωστό τρόπο σε 16 λεπτά.
Τώρα όλα για το ψωμί!!

Ψωμί με Ζειά

Υλικά
460 γρ αλεύρι Λήμνου
40 γρ. λιναρόσπορο αλεσμένο
200 γρ. αλεύρι Ζέα
25 γρ. μαγιά νωπή
3 κουταλιές της σούπας ταχίνι
3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
400 γρ. χλιαρό νερό (40 βαθμούς)
1 κουταλάκι αλάτι

Δημιουργία
Αν δεν θέλετε να φτιάξετε το μείγμα στο χέρι, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μίξερ. Εγώ κλασικά χρησιμοποίησα το thermomix με τον γνωστό τρόπο που φτιάχνουμε το ψωμί.
Βάζουμε στο μπολ του μίξερ το νερό, το λάδι, το ταχίνι, την ζάχαρη και την μαγιά και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώνουμε με τον γάντζο μέχρι να σχηματιστεί μια ομοιόμορφη μπάλα.

Τοποθετούμε αυτή την μπάλα σε ένα ταψί με αντικολητικό χαρτί και την πατάμε να σχηματιστεί ένα ομοιόμορφο καρβέλι. Χαράζουμε το καρβέλι με ένα μαχαίρι, το σκεπάζουμε με δύο καθαρά πανάκια και το αφήνουμε να φουσκώσει για μισή ώρα περίπου.
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο για 50 λεπτά περίπου.

6 σχόλια:

  1. Kαι το ψωμάκι σου υπέροχο, μα και η μαρμελάδα δεν πάει πίσω!
    Φαντάζομαι τον συνδυασμό τους!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μαράκι μου γλυκό, έχω τώρα αρκετό διάστημα που φλερτάρω με αυτό το αλεύρι, όταν έρθει η ώρα της δημιουργίας θα τιμήσω την συνταγή σου όπως της αξίζει γιατί το βλέπω πολύ λαχταριστό το ψωμάκι σου !!!
    γεια στα χεράκια σου Μαράκι !!


    φιλια πολλά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν έχω δοκιμάσει ποτέ το συγκεκριμένο αλεύρι, μου κίνησες την περιέργεια Μαρία. Που μπορούμε να το βρούμε; Φαντάζομαι όχι σε σούπερ μάρκετ :)
    Η μαρμελάδα εξαιρετική, λάτρεψα το χρώμα της, τόσο φωτεινό!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μαράκι,μπράβο...!!!
    Η Ζέα είναι ένας θησαυρός για τον οργανισμό που καμία σχέση δεν έχει με τα κατασκευάσματα που πωλούνται έξω...
    Περιμένω σύντομα νέα σοδειά από αλέυρι Ζέας,από φίλο που καλλιεργεί στα δικά του χωράφια και φυσικά επίσης δεν έχει καμία σχέση με το Γερμανικό αλεύρι που πλασσάρεται σαν Ζέα...Καθαρά από σπόρο δικό του και από παλιά...
    Θέλει προσοχή σε αυτές τις απομιμήσεις,τουλάχιστον από όσους από μας γνωρίζουμε και την αναζητούμε...
    Φαντάζομαι τη γεύση από το ψωμάκι σου και τη σπιτική σου μαρμελάδα...
    Φιλιά πολλά πολλά...-:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος1/11/13 11:30

    Ψάχνω εδώ και καιρό για το αλεύρι Ζέα.. Αλλά τίποτα συγκεκριμένο.. Μόνο από φίλους... Αν έχει την καλοσύνη κάποιος να μας πει πως και απο που θα προμηθευμόμαστε αυτό το πολύτιμο αλεύρι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγω αγοραζω απο παραγωγο και ειναι πολυ νοστιμο.αν θελετε να σας δωσω το τηλεφωνο του.

      Διαγραφή