Κυριακή, 14 Ιουλίου 2013

Κάθε χρόνο στις 13 Ιουλίου! Μακαρόνια μπλούμ!



Έχω γράψει ξανά και ξανά για τον Αρχάγγελο στο χωριό μου το Σπαθάρι Ευβοίας και θα το ξανακάνω για άλλη μια φορά. 
Αυτό γιατί αυτός ο τόπος, που πληγώθηκε πολλές φορές στο παρελθόν, από την αλόγιστη εκμετάλλευση του φυσικού περιβάλλοντος, από τα μεταλλεία λευκόλιθου, έχει ανάγκη της προσοχή μας.
Εκεί υπάρχει το μοναδικό ξωκλήσι των Αρχαγγέλων του 10ου αιώνα, κι αυτό δεν πρέπει να χαθεί για κανέναν και για τίποτα. 
Η καταστροφή που έχει υποστεί το φυσικό περιβάλλον σ'εκείνο το σημείο είναι αρκετά μεγάλη και είναι σίγουρο ότι δεν επιδέχεται καμία επιβάρυνση περαιτέρω.




Αυτές οι Λίμνες που βλέπετε, πρόσφατα διάβασα, ότι θα σταματήσουν να υφίστανται! 
Και να ήταν μόνο αυτό; όχι βέβαια!! γιατί θα υπάρξει η συνέχεια της καταστροφής!! 
Και με ποιο όφελος; εργασία για 10-20 οικογένειες!! Άραγε πόσο μπορούν να μας πωλούν και να μας αγοράζουν για ένα κομμάτι ψωμί; Αυτό μάλλον θα το δείξει η ιστορία!
Μακαρόνια μπλούμ

Μια που το blog είναι μαγειρικό, θα σας μεταφέρω την φετινή εικόνα από την γιορτή των Αρχαγγέλων και φυσικά θα δούμε τι μαγείρεψαν φέτος τα καζάνια. Εμείς τα λέμε μακαρόνια μπλούμ, είναι κοκκινιστό κρέας με μακαρόνια βρασμένα μέσα στο ζουμί του κρέατος.
Υλικά
2 κιλά κρέας από κατσίκι
1 κιλό μακαρόνια Νο 6
3 κούπες ντοματοπολτό +2 κουταλάκια ζάχαρη
1 κούπα λάδι
λίγο κανέλα
λίγο μοσχοκάρυδο τριμμένο
λίγο μπαχάρι τριμμένο
αλάτι- πιπέρι
Δημιουργία
Πλένουμε το κρέας το κόβουμε σε μερίδες και το αφήνουμε να στραγγίσει.
Βάζουμε το λάδι σε μια φαρδιά κατσαρόλα και τσιγαρίζουμε το κρέας από όλες τις πλευρές μέχρι να ροδίσει.

Ρίχνουμε τον ντοματοπολτό, πασπαλίζουμε με τα μπαχαρικά, αλάτι, πιπέρι, συμπληρώνουμε νερό να το σκεπάζει και αφήνουμε να βράσει μέχρι τα κόκαλα να αποσπώνται από το κρέας.
Βγάζουμε το κρέας σε μια πιατέλα και σουρώνουμε το ζουμί του.
Βάζουμε ξανά το σουρωμένο ζουμί στην φωτιά, συμπληρώνουμε λίγο νερό αν χρειαστεί κι όταν βράσει ρίχνουμε τα μακαρόνια.
Βράζουμε τα μακαρόνια για 10-12 λεπτά, πρέπει να έχουν πιει το ζουμί τους χωρίς να λασπώσουν, γι'αυτό το νερό το ρίχνουμε λίγο λίγο.

Κατεβάζουμε από την φωτιά κι αν θέλουμε καίμε 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο και 4 κουταλιές της σούπας λάδι και περιχύνουμε με αυτό το φαγητό. 
Σκεπάζουμε με το καπάκι και το αφήνουμε λίγο να ηρεμήσει!!

20 σχόλια:

  1. Μαρία Χρόνια Πολλά!!!
    Αυτό το φαγητό μου θυμίζει πολλά!!
    Ιδιαίτερα γάμους στο χωριό στην παιδική μου ηλικία, ο καθένας έβαζα υλικά και γίνονταν τραπέζια με αγάπη και ξενοιασιά τα ωραιότερα, και το λέω γιατί είμαι επηρεασμένη από πρόσφατο γάμο όπου μας τάισαν "σκουπίδια".
    Βέβαια άλλες εποχές άλλα έθιμα αλλά είχαν ουσία.
    Και του χρόνου με υγεία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχεις απόλυτο δίκιο Ξανθή, οι εποχές έχουν αλλάξει, γι'αυτό πρέπει να διατηρούμε αυτά τα παλιά έθιμα!! Ευχαριστώ! φιλιά!

      Διαγραφή
  2. Kρίμα πραγματικά να καταστρέφεται έτσι το περιβάλλον!

    Τα μακαρόνια μαγειρεμένα μέσα στο ζουμί του κρέατος πρέπει να γίνονται πολύ νόστιμα, αφού θα έχουν "τραβήξει" όλη την νοστιμιά από το κρέας.
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κρίμα κι άδικο Έλενα, όλα αυτά είναι μια πληγή! Τα μακαρόνια είναι έτσι όπως τα λες! νόστιμα!! Φιλιά πολλά.

      Διαγραφή
  3. Απλά κορυφαίο φαγητό!!!!!!!!!
    Μπράβο Μαρή!! Και οι φωτογραφίες σου μιλούν.
    Ενα πιάτο βέβαια όσο γεμάτο και αν είναι, δεν είναι ποτέ αρκετό!!!

    Σε φιλώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ Χρυσαυγή!!Αυτό το φαγητό ποτέ δεν το χορταίνω!! Φιλιά!

      Διαγραφή
  4. Και του χρόνου με υγεία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ Μαρία να είσαι καλά!!

      Διαγραφή
  5. Ωραίο φαγάκι, βγαλμένο από την παραδοσιακή μας κουζίνα.
    Συγκλονίστηκα με αυτό που διάβασα για τις λίμνες, εκνευρίστηκα και "μαύρισα" πάλι... Δεν μπορεί να γίνει κάτι υποθέτω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Παραδοσιακό πραγματικά το φαγητό!Δεν ξέρω τι θα γίνει με τις λίμνες, ελπίζω να πάνε όλα κατ'ευχήν!
      Φιλιά πολλά.

      Διαγραφή
  6. Κρίμα και πάλι κρίμα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κρίμα Κική μου κρίμα, αλλά θα μπορούσαμε να κάνουμε πολλά για να το αποφύγουμε!

      Διαγραφή
  7. Πολύ ωραίο φαγάκι!!!!Κρίμα γι αυτά που διάβασα για τις λίμνες :( !!!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ νόστιμο Ελένη!, όσο για τις λίμνες εύχομαι να μην συμβεί το κακό!!
      Φιλιά πολλά.

      Διαγραφή
  8. Παρόμοιο το συνήθιζε η μαμά μου, τα μακαρόνια ήταν Νο. 5 και το κρέας γίδα αλλά καθαρό κομμάτι χωρίς λίπη. Να είστε καλά να ξαναγιορτάσετε και άλλες χρονιές και να μη συμβεί κάτι στο ξωκλήσι. Είναι κρίμα και αμαρτία να τα ισοπεδώνουμε όλα στο όνομα -λέμε τώρα...- της προόδου (γύρευε τι ρεμούλα ετοιμάζουν πάλι.....)
    Καλό βράδυ Μαρί!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η μαμά σου Έφη ήξερε τι έκανε, γιατί όλα τα λίπη τα ρουφούν τα μακαρόνια και γίνεται πολύ βαρύ φαγητό!!
      Είναι σίγουρα το πιο μεγάλο κρίμα να κινδυνέψει το ξωκλήσι μας!!
      Φιλιά πολλά.

      Διαγραφή
  9. Αυτό το μακαρόνι που έχει ρουφήξει το ζουμάκι και όλη τη γεύση από το κρέας είναι εκπληκτικό! Καλοφάγατε στη γιορτή!
    Κρίμα για τις λίμνες... Ο άνθρωπος πάντα θα καταστρέφει τον πλανήτη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η αλήθεια είναι καλοφάγαμε!! Ο άνθρωπος πραγματικά καταστρέφει με τα ίδια του τα χέρια το μέλλον του πλανήτη!

      Διαγραφή
  10. Μαρί, ας ελπίσουμε ότι δεν θα υπάρξει παραιτέρω καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος στην περιοχή. Και το χρόνου να εορτάσετε ξανά και να χαρείτε στο πανηγύρι των Αρχαγγέλων και το εκκλησάκι τους, να στέκεται εκεί όπως και σήμερα.
    Παρόμοιο φαγητό, φτιάχνουμε στα Δωδεκάνησσα, με την διαφορά ότι το κρέας είναι βοδινό και αντί μακαρονιών, χρησιμοποιούμε ρύζι. Απίστευτη νοστιμιά! Είναι το φαγητο των πανηγυριών και πολύ αγαπημένο, όπως φαντάζομαι ότι είναι και τα μακαρόνια μπλουμ, για την δική σας περιοχή.
    Και του χρόνου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ειρήνη σ'ευχαριστώ για τις ευχές, μακάρι να εισακουστούν!! Πολύ νόστιμο φαγητό και το δικό σας και περισσότερο υγιεινό!

      Διαγραφή