Έχω γράψει ξανά και ξανά για τον Αρχάγγελο στο χωριό μου το Σπαθάρι Ευβοίας και θα το ξανακάνω για άλλη μια φορά.
Αυτό γιατί αυτός ο τόπος, που πληγώθηκε πολλές φορές στο παρελθόν, από την αλόγιστη εκμετάλλευση του φυσικού περιβάλλοντος, από τα μεταλλεία λευκόλιθου, έχει ανάγκη της προσοχή μας.
Εκεί υπάρχει το μοναδικό ξωκλήσι των Αρχαγγέλων του 10ου αιώνα, κι αυτό δεν πρέπει να χαθεί για κανέναν και για τίποτα.
Αυτές οι Λίμνες που βλέπετε, πρόσφατα διάβασα, ότι θα σταματήσουν να υφίστανται!
Και να ήταν μόνο αυτό; όχι βέβαια!! γιατί θα υπάρξει η συνέχεια της καταστροφής!!
Και με ποιο όφελος; εργασία για 10-20 οικογένειες!! Άραγε πόσο μπορούν να μας πωλούν και να μας αγοράζουν για ένα κομμάτι ψωμί; Αυτό μάλλον θα το δείξει η ιστορία!
Μια που το blog είναι μαγειρικό, θα σας μεταφέρω την φετινή εικόνα από την γιορτή των Αρχαγγέλων και φυσικά θα δούμε τι μαγείρεψαν φέτος τα καζάνια. Εμείς τα λέμε μακαρόνια μπλούμ, είναι κοκκινιστό κρέας με μακαρόνια βρασμένα μέσα στο ζουμί του κρέατος.
Υλικά
2 κιλά κρέας από κατσίκι
1 κιλό μακαρόνια Νο 6
3 κούπες ντοματοπολτό +2 κουταλάκια ζάχαρη
1 κούπα λάδι
λίγο κανέλα
λίγο μοσχοκάρυδο τριμμένο
λίγο μπαχάρι τριμμένο
αλάτι- πιπέρι
Δημιουργία
Πλένουμε το κρέας το κόβουμε σε μερίδες και το αφήνουμε να στραγγίσει.
Βάζουμε το λάδι σε μια φαρδιά κατσαρόλα και τσιγαρίζουμε το κρέας από όλες τις πλευρές μέχρι να ροδίσει.
Ρίχνουμε τον ντοματοπολτό, πασπαλίζουμε με τα μπαχαρικά, αλάτι, πιπέρι, συμπληρώνουμε νερό να το σκεπάζει και αφήνουμε να βράσει μέχρι τα κόκαλα να αποσπώνται από το κρέας.
Βγάζουμε το κρέας σε μια πιατέλα και σουρώνουμε το ζουμί του.
Βάζουμε ξανά το σουρωμένο ζουμί στην φωτιά, συμπληρώνουμε λίγο νερό αν χρειαστεί κι όταν βράσει ρίχνουμε τα μακαρόνια.
Βράζουμε τα μακαρόνια για 10-12 λεπτά, πρέπει να έχουν πιει το ζουμί τους χωρίς να λασπώσουν, γι'αυτό το νερό το ρίχνουμε λίγο λίγο.
Κατεβάζουμε από την φωτιά κι αν θέλουμε καίμε 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο και 4 κουταλιές της σούπας λάδι και περιχύνουμε με αυτό το φαγητό.
Σκεπάζουμε με το καπάκι και το αφήνουμε λίγο να ηρεμήσει!!
Μαρία Χρόνια Πολλά!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτό το φαγητό μου θυμίζει πολλά!!
Ιδιαίτερα γάμους στο χωριό στην παιδική μου ηλικία, ο καθένας έβαζα υλικά και γίνονταν τραπέζια με αγάπη και ξενοιασιά τα ωραιότερα, και το λέω γιατί είμαι επηρεασμένη από πρόσφατο γάμο όπου μας τάισαν "σκουπίδια".
Βέβαια άλλες εποχές άλλα έθιμα αλλά είχαν ουσία.
Και του χρόνου με υγεία.
Έχεις απόλυτο δίκιο Ξανθή, οι εποχές έχουν αλλάξει, γι'αυτό πρέπει να διατηρούμε αυτά τα παλιά έθιμα!! Ευχαριστώ! φιλιά!
ΔιαγραφήKρίμα πραγματικά να καταστρέφεται έτσι το περιβάλλον!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα μακαρόνια μαγειρεμένα μέσα στο ζουμί του κρέατος πρέπει να γίνονται πολύ νόστιμα, αφού θα έχουν "τραβήξει" όλη την νοστιμιά από το κρέας.
Φιλιά!
Κρίμα κι άδικο Έλενα, όλα αυτά είναι μια πληγή! Τα μακαρόνια είναι έτσι όπως τα λες! νόστιμα!! Φιλιά πολλά.
ΔιαγραφήΑπλά κορυφαίο φαγητό!!!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπράβο Μαρή!! Και οι φωτογραφίες σου μιλούν.
Ενα πιάτο βέβαια όσο γεμάτο και αν είναι, δεν είναι ποτέ αρκετό!!!
Σε φιλώ!
Ευχαριστώ Χρυσαυγή!!Αυτό το φαγητό ποτέ δεν το χορταίνω!! Φιλιά!
ΔιαγραφήΚαι του χρόνου με υγεία!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ Μαρία να είσαι καλά!!
ΔιαγραφήΩραίο φαγάκι, βγαλμένο από την παραδοσιακή μας κουζίνα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυγκλονίστηκα με αυτό που διάβασα για τις λίμνες, εκνευρίστηκα και "μαύρισα" πάλι... Δεν μπορεί να γίνει κάτι υποθέτω...
Παραδοσιακό πραγματικά το φαγητό!Δεν ξέρω τι θα γίνει με τις λίμνες, ελπίζω να πάνε όλα κατ'ευχήν!
ΔιαγραφήΦιλιά πολλά.
Κρίμα και πάλι κρίμα...
ΑπάντησηΔιαγραφήΚρίμα Κική μου κρίμα, αλλά θα μπορούσαμε να κάνουμε πολλά για να το αποφύγουμε!
ΔιαγραφήΠολύ ωραίο φαγάκι!!!!Κρίμα γι αυτά που διάβασα για τις λίμνες :( !!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά!
Πολύ νόστιμο Ελένη!, όσο για τις λίμνες εύχομαι να μην συμβεί το κακό!!
ΔιαγραφήΦιλιά πολλά.
Παρόμοιο το συνήθιζε η μαμά μου, τα μακαρόνια ήταν Νο. 5 και το κρέας γίδα αλλά καθαρό κομμάτι χωρίς λίπη. Να είστε καλά να ξαναγιορτάσετε και άλλες χρονιές και να μη συμβεί κάτι στο ξωκλήσι. Είναι κρίμα και αμαρτία να τα ισοπεδώνουμε όλα στο όνομα -λέμε τώρα...- της προόδου (γύρευε τι ρεμούλα ετοιμάζουν πάλι.....)
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό βράδυ Μαρί!
Η μαμά σου Έφη ήξερε τι έκανε, γιατί όλα τα λίπη τα ρουφούν τα μακαρόνια και γίνεται πολύ βαρύ φαγητό!!
ΔιαγραφήΕίναι σίγουρα το πιο μεγάλο κρίμα να κινδυνέψει το ξωκλήσι μας!!
Φιλιά πολλά.
Αυτό το μακαρόνι που έχει ρουφήξει το ζουμάκι και όλη τη γεύση από το κρέας είναι εκπληκτικό! Καλοφάγατε στη γιορτή!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚρίμα για τις λίμνες... Ο άνθρωπος πάντα θα καταστρέφει τον πλανήτη...
Η αλήθεια είναι καλοφάγαμε!! Ο άνθρωπος πραγματικά καταστρέφει με τα ίδια του τα χέρια το μέλλον του πλανήτη!
ΔιαγραφήΜαρί, ας ελπίσουμε ότι δεν θα υπάρξει παραιτέρω καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος στην περιοχή. Και το χρόνου να εορτάσετε ξανά και να χαρείτε στο πανηγύρι των Αρχαγγέλων και το εκκλησάκι τους, να στέκεται εκεί όπως και σήμερα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠαρόμοιο φαγητό, φτιάχνουμε στα Δωδεκάνησσα, με την διαφορά ότι το κρέας είναι βοδινό και αντί μακαρονιών, χρησιμοποιούμε ρύζι. Απίστευτη νοστιμιά! Είναι το φαγητο των πανηγυριών και πολύ αγαπημένο, όπως φαντάζομαι ότι είναι και τα μακαρόνια μπλουμ, για την δική σας περιοχή.
Και του χρόνου.
Ειρήνη σ'ευχαριστώ για τις ευχές, μακάρι να εισακουστούν!! Πολύ νόστιμο φαγητό και το δικό σας και περισσότερο υγιεινό!
Διαγραφή