Παρασκευή 7 Ιουνίου 2013

"Το πιο γλυκό ψωμί" με σόδα, πλιγούρι και δεντρολίβανο





Τι θα μπορούσα να πω εγώ γι' αυτό το ψωμί;
Εύκολο, γρήγορο, τραγανό, αρωματικό, υγιεινό και απίθανα γευστικό!
Με αυτό το ψωμί, μια σαλάτα και μπόλικη φέτα, κάνεις το πιο απολαυστικό γεύμα που μπορείς να φανταστείς!
Τα πράγματα ήρθαν απλά! Ένα τεράστιο δεντρολίβανο που βρίσκεται στην αυλή μου, ένα σακουλάκι πλιγούρι που ήταν ξεχασμένο στο ντουλάπι και η σκέψη ότι θα μπορούσα να το αλέσω, για να το χρησιμοποιήσω σαν αλεύρι ολικής άλεσης και φυσικά η βιασύνη μου να απολαύσω μια ζεστή φέτα ψωμί, συνέργησαν ώστε να δημιουργηθεί "το πιο γλυκό ψωμί του κόσμου"........Υπερβολές λέω! έχω επηρεαστεί από το λογοτεχνικό παραμύθι, που βρίσκεται στο βιβλίο Λογοτεχνίας της Α' Γυμνασίου, βλέπετε πόσο καλά διαβάζω το μάθημά μου!!
{Σαν πεινασμένος λύκος λοιπόν κι εγώ (όπως ο βασιλιάς του παραμυθιού), άρπαξα το καρβέλι, το έκοψα με τα χέρια μου κι άρχισα να τρώω. Μα με την πρώτη μπουκιά που κατάπια, το πρόσωπό μου έγινε κόκκινο από χαρά και φώναξα: " Μάλιστα! Αυτό είναι το πιο γλυκό ψωμί του κόσμου!"}
Ψωμί με σόδα, πλιγούρι και δενδρολίβανο



Όπως καταλαβαίνετε αυτό είναι ένα κομμάτι από το παραμύθι, αλλά έχει και αρκετή δόση αλήθειας, μόνο που εμείς, σας διαβεβαιώ, δεν θα ιδρώσουμε να το φτιάξουμε όπως ο βασιλιάς.

Χαλαρά λοιπόν, το φτιάχνουμε και το απολαμβάνουμε!




Υλικά
500 γρ. αλεύρι σταρένιο για ζύμωμα
1/4 φλιτζάνι (60 γρ.) βούτυρο λιωμένο
1/2 φλιτζάνι πλιγούρι(100 γρ.)
1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένο φρέσκο δεντρολίβανο ή 1 κουταλάκι ξερό
2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 κουταλάκι του γλυκού σόδα
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1/2 κουταλάκι πιπέρι
1. 3/4 (450γρ) φλυτζάνι του τσαγιού ξινόγαλα
1 κρόκο αυγού ελαφρά χτυπημένο με λίγο νερό για άλειμμα ή λίγο ξινόγαλα 




Δημιουργία 
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς.
Μέσα σε ένα δυνατό μπλέντερ βάζουμε το πλιγούρι, τα φύλλα- βελόνες του δενδρολίβανου(χωρίς το κοτσάνι) και τα αλέθουμε.
Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, το αλεσμένο μείγμα πλιγούρι-δενδρολίβανο, την ζάχαρη, το μπέικιν, την σόδα, το αλάτι και το πιπέρι.
Ανακατεύουμε το ξινόγαλα με το λιωμένο βούτυρο και τα προσθέτουμε στο μείγμα του αλευριού.
Ανακατεύουμε και ζυμώνουμε το μείγμα να γίνει μια μπάλα.



Χωρίζουμε την ζύμη σε 2 ίσα μέρη και πλάθουμε 2 φρατζόλες ή και ψωμάκια. Αλείφουμε με το αυγό ή το ξινόγαλα και πασπαλίζουμε με λίγο πιπέρι και κολοκυθόσπορους(προαιρετικά).


Χαράζουμε με ένα μαχαίρι την επιφάνεια του ψωμιού και ψήνουμε για 40- 45 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσει.

Φυσικά αν κάνετε ψωμάκια θέλουν λιγότερο ψήσιμο(30 λεπτά).

Για εσάς που έχετε thermomix γίνεται πολύ εύκολα.
Βάζουμε το πλιγούρι και το δενδρολίβανο και τα αλέθουμε στην ταχύτητα 10. Ρίχνουμε τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώνουμε με το στάχυ.
Καλή επιτυχία!





21 σχόλια:

  1. Μαρί,ξεχωριστό ψωμάκι,γι΄αυτό άφησε τη δίαιτα!
    Είναι πανεύκολο,ούτε πολύ ζύμωμα,ούτε φούσκωμα,τέλειο για μερικές,που βαριούνται τη διαδικασία.
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αχ Ελένη μου! δυστυχώς με την δίαιτα έχω τσακωθεί!Συνεχίζω ακάθεκτη λοιπόν!
      Φιλια πολλά

      Διαγραφή
  2. Τραγανό και αρωματικό ψωμάκι! Ευχαριστώ για την συνταγή!
    Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου αρέσει Αγγελική μου. Φιλιά!

      Διαγραφή
  3. Oμολογώ ότι τα υλικά που χρησιμοποίησες για το ψωμάκι σου, πολύ με εντυπωσίασαν Μαρία μου!!
    Και ναι, θέλω να το δοκιμάσω!!
    Φιλάκια, καλό μεσημέρι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έλενα αν το δοκιμάσεις θέλω να μου πεις αν σου άρεσε! Φιλιά πολλά.

      Διαγραφή
  4. Μαρία κι εγώ έχω πλιγούρι στο σπίτι και δεντρολίβανο στη γλάστρα!!
    Παλιότερα πρόσθετα πάντα στο ψωμί μας 1-2 κουταλιές πλιγούρι καιρός να το ξανακάνω.
    Καλά διαβάσματα!!τι μου θύμισες τώρα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ξανθή να το ξανακάνεις, είναι πολύ νόστιμο το ψωμάκι!
      Φιλιά.

      Διαγραφή
  5. Δείχνει υπέροχο! Τραγανό απ' έξω και αφράτο μέσα!
    Μ' αρέσει που χρησιμοποίησες και πλιγούρι στη συνταγή! Πολύ ιδιαίτερο! Μπράβο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ'ευχαριστώ πολύ! το πλιγούρι του δίνει πολύ γλύκα!

      Διαγραφή
  6. Με πέθανες όμως.................σίγουρα είναι το πιο γλυκό ψωμί!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λίλα μου ελπίζω να το έφτιαξες και να σου άρεσε! Φιλιά πολλά.

      Διαγραφή
  7. Πολύ πρωτότυπο το γλυκό ψωμάκι σου Μαρία μου! Φαίνεται υπέροχο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μαράκι μου πολύ εντυπωσιακό, μου αρέσουν όλα τα υλικά του!!!
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πραγματικά Ελένη τα υλικά του δημιουργούν μια νοστιμιά! Φιλιά πολλά.

      Διαγραφή
  9. Ανώνυμος9/6/13 11:36

    πάρα πολύ καλό.....να σαι καλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ζεστό ψωμί και τυράκι και δεν θες τίποτε άλλο!!! Τέλειο ψωμάκι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή