Πέμπτη 16 Μαΐου 2013

Παστίτσιο με κοφτό μακαρονάκι και ροκφόρ

Το ροκφόρ μου αρέσει πολύ, μέχρι τώρα δεν είχα σκεφθεί να το βάλω στο παστίτσιο, αλλά ένα κομμάτι ροκφόρ που περίμενε υπομονετικά στο ψυγείο, γιατί δεν είχε που να χρησιμεύσει, με ανάγκασε να το κάνω.
Και μετά από αυτό τι να σας πω; ότι από δω και πέρα θα βάζω στο παστίτσιο πάντα ροκφόρ; Μάλλον αυτό θα κάνω!!
Όπως ίσως θα ξέρετε, το ροκφόρ είναι Γαλλικό τυρί, που παράγεται από πρόβειο γάλα και ωριμάζει σε σπηλιές 300 μέτρα κάτω από την γη. Στις σπηλιές αυτές η θερμοκρασία είναι σταθερή όλες τις εποχές, κυρίως λόγω των ρευμάτων αέρα, ενώ η υγρασία είναι ιδιαίτερα υψηλή, κυρίως λόγω των υπόγειων υδάτων που υπάρχουν εκεί.
Έχει μεγάλη θρεπτική αξία, περιέχει πρωτεΐνες, λίπος, νερό, βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, κυρίως ασβέστιο, φώσφορο, σάκχαρα και αλάτι.
Σπάνια εμφανίζονται προβλήματα δυσανοχής στην λακτόζη, γιατί έχει πολύ μικρά ποσοστά λακτόζης, ενώ αποτελεί άριστη πηγή ασβεστίου, η οποία καλύπτει το 1/3 της ημερήσιας συνιστώμενης δόσης και συγχρόνως δρα ρυθμιστικά στην πίεση του αίματος μειώνοντάς την.      
                                                Παστίτσιο με κοφτό μακαρονάκι και ροκφόρ

Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι αυτό το τυρί προστατεύει από
την ανάπτυξη χρόνιων καρδιαγγειακών νοσημάτων, καθώς και από την εμφάνιση κάποιων ειδών καρκίνου (εντέρου, ουροδόχου κύστης) κι αυτό οφείλεται στο λινολεϊκό οξύ, διάφορα σφιγγολιπίδια, την βιταμίνη Α και μερικά γαλακτικά βακτήρια που περιέχονται.
Το γνήσιο ροκφόρ, έχει ένα κόκκινο πρόβατο στην ετικέτα της συσκευασίας του.
Αν θέλετε επισκεφθείτε το παρακάτω λινκ, εκεί έχει κι άλλα πολλά ενδιαφέροντα για το ροκφόρ, που κι εγώ δεν τα ήξερα!
Πηγή iatronet

Υλικά
500 γρ μακαρονάκι κοφτό
1 αυγό
180 γρ. ροκφόρ
200 γρ. τυρί τριμμένο 
( γραβιέρα, κασέρι ή το κλασσικό κεφαλοτύρι) 
Για τον κιμά
500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο                  
1/2 ποτήρι λάδι
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1/2 ποτήρι κρασί
1 πακέτο ντομάτα στον τρίφτη
1 κουταλάκι ζάχαρη
1 κουταλάκι μοσχοκάρυδο
1/2 κουταλάκι κανέλα 
αλάτι-πιπέρι



Για την μπεσαμέλ
750 ml γάλα
110 γρ. αλεύρι
40 γρ. βιτάμ
50 γρ. ροκφόρ
2 αυγά
αλάτι-πιπέρι-μοσχοκάρυδο

Δημιουργία
Ετοιμάζουμε τον κιμά, ίσως από την προηγούμενη μέρα για να είμαστε πιο άνετοι.
Βάζουμε το λάδι να ζεσταθεί και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι.
Προσθέτουμε τον κιμά και ανακατεύουμε συνεχώς για να μην σβολιάσει. 
Όταν σοταριστεί ο κιμάς, σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε λίγο να βράσει και να εξατμιστεί.
Ρίχνουμε στην κατσαρόλα την ντομάτα, την ζάχαρη, μοσχοκάρυδο, κανέλα, αλάτι και πιπέρι.
Προσθέτουμε ελάχιστο νερό και βράζουμε τον κιμά για 30 λεπτά περίπου, μέχρι να μείνει με λίγα υγρά.
Βράζουμε τα μακαρόνια σε αλατισμένο νερό για 9-10 λεπτά, τα σουρώνουμε και τα βάζουμε ξανά στην κατσαρόλα.
Κτυπάμε ελαφρά το ένα αυγό και το ανακατεύουμε καλά μέσα στα μακαρόνια.

Λιώνουμε με ένα πιρούνι το μισό ροκφόρ και το ανακατεύουμε κι αυτό μέσα στα μακαρόνια μαζί με το μισό από το άλλο τυρί.
Στρώνουμε τα μισά μακαρόνια σε ένα βουτυρωμένο ταψί, όχι πολύ μεγάλο, ούτως ώστε να δημιουργήσουν πάχος 2 δαχτύλων.
Αδειάζουμε πάνω από τα μακαρόνια τον κιμά και τον στρώνουμε ομοιόμορφα. Πάνω από τον κιμά πασπαλίζουμε το υπόλοιπο ροκφόρ και στην συνέχεια στρώνουμε τα υπόλοιπα μακαρόνια.
Φτιάχνουμε την μπεσαμέλ, βάζουμε όλα τα υλικά μαζί σε μια κατσαρόλα πάνω στην φωτιά και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πήξει, προσέχοντας να χαμηλώσουμε λίγο την φωτιά, όταν έρθει σε σημείο βρασμού.
Όταν η μπεσαμέλ γίνει παχύρρευστη την κατεβάζουμε  από την φωτιά και προσθέτουμε το ροκφόρ και τα αυγά, ελαφρά χτυπημένα, λίγα λίγα ανακατεύοντας γρήγορα με ένα σύρμα.

Στρώνουμε την μπεσαμέλ πάνω από τα μακαρόνια, πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τυρί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 30-40 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.


25 σχόλια:

  1. στο παστίτσιο λέμε ναι,στο ροκφόρ λέμε 10 φορές ναι,οπότε δεν μένει παρά να το φτιάξω...
    Φιλιά Μαράκι,ωραία πρόταση...-:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είσαι κι εσύ φαν του ροκφόρ; τότε να το φτιάξεις οπωσδήποτε!! Φιλιά πολλά!!

      Διαγραφή
  2. Ότι έχει ροκφόρ το πεθαίνω!!!!!!!!!!!! Βέβαια το αντικαθιστώ πια με Βlue Cheese που είναι πιο οικονομικά αλλά η γεύση, γεύση!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όλοι με το Blue Cheese πορευόμαστε μην νομίζεις!!αλλά μια φορά στο τόσο δοκιμάζουμε και το αυθεντικό, έτσι η γεύση απογειώνεται!! Φιλιά!

      Διαγραφή
  3. Μαρία τι ωραία ιδέα,μου αρέσει πολύ το συγκεκριμένο τυρί!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ξανθή μου τρελαίνομαι κι εγώ και έγινε πολύ νόστιμο!!

      Διαγραφή
  4. Aυτή είναι συνταγή για μένα που λατρεύω το ροκφόρ!
    Φιλιά Μαράκι, καλό μεσημέρι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λατρεμένο για πολλούς (όχι όλους βέβαια!)Έλενα το ροκφόρ!! φιλιά πολλά!!

      Διαγραφή
  5. Πάρα πολύ ωραία προσθήκη!
    Το ροκφόρ το λατρεύουμε οικογενειακώς οπότε με ευχαρίστηση θα τιμούσαμε το πιάτο σου!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ερμιόνη πραγματικά εμένα μου άρεσε πολύ αυτή η προσθήκη, οπότε πιστεύω ότι θα σας ενθουσιάσει.
      Φιλιά πολλά.

      Διαγραφή
  6. Ωστε ροκφόρ στο παστίτσιο!!!
    Εριξες καλή ιδέα στο τραπέζι !!!
    Θα δοκιμαστεί οπωσδήποτε γιατί κι εμένα μου αρέσει πολύ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ροκφόρ Χρυσαυγή μου!! τέλεια γεύση!! ακόμη κι ο γιος μου που δεν το τρώει σκέτο ξετρελάθηκε!!
      Φιλιά πολλά.

      Διαγραφή
  7. Απίθανο Μαρία μου, λαχταριστό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν σου αρέσει το ροκφόρ Έρη δοκιμασέ το, φιλιά!!

      Διαγραφή
    2. Αν σου αρέσει το ροκφόρ Έρη δοκιμασέ το, φιλιά!

      Διαγραφή
  8. Υπέροχο το μπλόγκ,υπέροχη και η συταγή και πολύτιμες οι πληροφορίες για το ροκφόρ.Συγχαρητήρια και για το food presentation φυσικά!!καλό βραδάκι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να είσαι καλά για τα καλά σου λόγια, ευχαριστώ!!

      Διαγραφή
  9. Γεια σου Μαρία μου, πολύ όμορφη ιδέα, όταν έχω ροκφόρ στο σπίτι εξαφανίζεται σε χρόνο μηδέν..Την επόμενη φορά θα το δοκιμάσω στο παστίτσιο, ζήλεψα..χιχι..Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αφου εξαφανίζεται, καιρός να το δοκιμάσεις και στο παστίτσιο, οπότε θα εξαφανιστεί το παστίτσιο μετά!!
      Φιλιά!!

      Διαγραφή
  10. Μαρί,κανένας δεν μπορεί ν΄αντισταθεί σ΄ένα κομμάτι παστίτσιο!
    Νοστιμότατο και με το κοφτό μακαρινάκι-αν δεν έχω τα κατάλληλα,βάζω ό,τι βρίσκεται στο ντουλάπι.
    Μόνο το ροκφόρ δε θα έβαζα,δε μ΄αρέσει καθόλου.
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Υπέροχο! Τρώω άνετα όλο το ταψί! :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Μαράκι μου πολύ ωραία ιδέα, θα το δοκιμάσω σίγουρα!Λατρεύω το ροκφόρ!!!
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Λοιπόν αυτό το φαγάκι θα άρεσε πολύ στον άντρα μου και στο γιο μου που είναι λάτρεις του ροκφόρ. Εγώ πάλι το βρίσκω λίγο δυνατό για τα γούστα μου! Πολλά φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Πολύ καλή ιδέα. Παρεξηγημένο τυρί είναι το ροκφορ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ωραία ιδέα είναι αλήθεια ότι δεν το είχα σκεφτεί με ροκφόρ,μήπως να το δοκιμάσω γιατί ως γνωστόν τρελαίνομαι για παστίτσιο και το δικό σου δε σου κρύβω φαίνεται λαχταριστό!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή