Τι να σας κεράσω; Αναρρωτιόμουν!! Πέρασε το Πάσχα, πέρασαν και τα τρίτα γενέθλια του blog (εκεί στις 20 Απριλίου), αύριο έρχεται και η γιορτή της μητέρας!! Έχω πολλούς λόγους να σας κεράσω μια ιδιαίτερη τούρτα, όπως είναι αυτή.
Η ιδέα είναι της Αργυρώς, αλλά η συνταγή για την μαρέγκα της φίλης μου της Κικής.
Το αποτέλεσμα; άκρως εθιστικό! σας το υπογράφω!
Δεν είχα ξαναφτιάξει μαρέγκα, αλλά τελικά μου φάνηκε πολύ εύκολη διαδικασία και το αποτέλεσμα με ικανοποίησε πλήρως.
Κατά κάποιο τρόπο αναγκάστηκα να σκεφτώ την μαρέγκα, γιατί βλέπετε με όλα αυτά τα τσουρέκια και τα κουλούρια που έφτιαξα το Πάσχα, έμειναν στην άκρη πολλά ασπράδια από τα αλείματα που έκανα και δεν ήθελα να τα πετάξω!!
Οι εποχές είναι δύσκολες και πρέπει να συνδυάζουμε το τερπνόν μετά του ωφελίμου.
Ας πάμε τώρα στο ωφέλιμο και απείρως νόστιμο!!
Υλικά για την μαρέγκα
120 γρ. ασπράδια σε θερμοκρασία δωματίου
(από 3 αυγά περίπου)
1/2 κουταλάκι χυμός λεμονιού
200 γρ. ζάχαρη άχνη κοσκινισμένη
2 βανίλιες
1/2 κουταλάκι κορνφλάουρ
Υλικά για την κρέμα σοκολάτας
300 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
400 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
2 κουταλιές της σούπας λικέρ μπανάνα ή άλλο
Υλικά για την κρέμα μπανάνας
200 γρ. μπανάνες (2 μπανάνες περίπου)
30 γρ.ζάχαρη
1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού
2 κουταλάκια του γλυκού ζελατίνη σε σκόνη
200 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
Δημιουργία
Βάζουμε στον κάδο του μίξερ τα ασπράδια με τον χυμό και κτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα με το λεπτό σύρμα, μέχρι να αρχίσουν να κάνουν απαλές κορυφές.
Ρίχνουμε σαν βροχή κουταλιά κουταλιά την ζάχαρη άχνη, ενώ κτυπάμε συγχρόνως.
Προσθέτουμε τις βανίλιες και το κορνφλάουρ, συνεχίζοντας το κτύπημα, μέχρι να κάνει έντονες κορυφές η μαρέγκα.
Σε δυο ταψάκια με αντικολητικό χαρτί σχεδιάζουμε δυο κύκλους 24 εκ ή δύο τετράγωνα, ανάλογα σε τι σχήμα και μέγεθος θέλουμε να φτιάξουμε την τούρτα και απλώνουμε ομοιόμορφα την μαρέγκα. Εγώ την έβαλα σε παραλληλόγραμμο ταψί 38* 24 εκ και όταν ψήθηκε την έκοψα στην μέση. Έτσι έκανα τετράγωνη τούρτα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 120 βαθμούς για 60-70 λεπτά. Κατόπιν κλείνουμε τον φούρνο και την αφήνουμε για 40 λεπτά με μισάνοιχτη την πόρτα.
Για την κρέμα σοκολάτας, λιώνουμε την σοκολάτα σε μπεν μαρί, την αφήνουμε να γίνει χλιαρή. Σε ένα άλλο μπολ κτυπάμε με ένα μίξερ την κρέμα γάλακτος, να γίνει σαντιγύ σε παχύρευστη μορφή, όχι πολύ σφιχτή.
Ενσωματώνουμε σιγά σιγά την σοκολάτα και το λικέρ μέσα στην σαντιγύ, ανακατεύοντας απαλά, από κάτω προς τα πάνω με μια μαρίζ (σπάτουλα).
Για την κρέμα μπανάνας, βάζουμε σε ένα μπολάκι την ζελατίνη με δυο κουταλιές της σούπας νερό και την αφήνουμε να φουσκώσει για 2-3 λεπτά. Μετά από αυτό βάζουμε το μπολάκι πάνω από μπεν
μαρί μέχρι να λιώσει η ζελατίνη.
Πολτοποιούμε τις μπανάνες στο μπλέντερ, προσθέτουμε την ζάχαρη, τον χυμό και την ζελατίνη ανακατεύοντας.
Κτυπάμε με ένα μίξερ την κρέμα γάλακτος σε απαλή σαντιγύ και την ενσωματώνουμε με το μείγμα της μπανάνας, ανακατεύοντας με μια σπάτουλα.
Συναρμολογούμε την τούρτα βάζοντας ένα δίσκο μαρέγκας στον πάτο ενός ταψιού με αποσπώμενα τοιχώματα.
Στρώνουμε από πάνω την κρέμα σοκολάτας και καλύπτουμε με τον άλλο δίσκο μαρέγκας.
Τέλος αδειάζουμε και στρώνουμε ομοιόμορφα την κρέμα μπανάνας στην κορυφή της τούρτας.
Βάζουμε την τούρτα στο ψυγείο για αρκετή ώρα μέχρι να παγώσουν οι κρέμες και να σφίξουν.
Χρόνια μας πολλά!!
Η ιδέα είναι της Αργυρώς, αλλά η συνταγή για την μαρέγκα της φίλης μου της Κικής.
Το αποτέλεσμα; άκρως εθιστικό! σας το υπογράφω!
Δεν είχα ξαναφτιάξει μαρέγκα, αλλά τελικά μου φάνηκε πολύ εύκολη διαδικασία και το αποτέλεσμα με ικανοποίησε πλήρως.
Κατά κάποιο τρόπο αναγκάστηκα να σκεφτώ την μαρέγκα, γιατί βλέπετε με όλα αυτά τα τσουρέκια και τα κουλούρια που έφτιαξα το Πάσχα, έμειναν στην άκρη πολλά ασπράδια από τα αλείματα που έκανα και δεν ήθελα να τα πετάξω!!
Οι εποχές είναι δύσκολες και πρέπει να συνδυάζουμε το τερπνόν μετά του ωφελίμου.
Ας πάμε τώρα στο ωφέλιμο και απείρως νόστιμο!!
Τούρτα σοκολάτα-μπανάνα με μαρέγκα
Υλικά για την μαρέγκα
120 γρ. ασπράδια σε θερμοκρασία δωματίου
(από 3 αυγά περίπου)
1/2 κουταλάκι χυμός λεμονιού
200 γρ. ζάχαρη άχνη κοσκινισμένη
2 βανίλιες
1/2 κουταλάκι κορνφλάουρ
Υλικά για την κρέμα σοκολάτας
300 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
400 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
2 κουταλιές της σούπας λικέρ μπανάνα ή άλλο
Υλικά για την κρέμα μπανάνας
200 γρ. μπανάνες (2 μπανάνες περίπου)
30 γρ.ζάχαρη
1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού
2 κουταλάκια του γλυκού ζελατίνη σε σκόνη
200 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
Δημιουργία
Βάζουμε στον κάδο του μίξερ τα ασπράδια με τον χυμό και κτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα με το λεπτό σύρμα, μέχρι να αρχίσουν να κάνουν απαλές κορυφές.
Ρίχνουμε σαν βροχή κουταλιά κουταλιά την ζάχαρη άχνη, ενώ κτυπάμε συγχρόνως.
Προσθέτουμε τις βανίλιες και το κορνφλάουρ, συνεχίζοντας το κτύπημα, μέχρι να κάνει έντονες κορυφές η μαρέγκα.
Σε δυο ταψάκια με αντικολητικό χαρτί σχεδιάζουμε δυο κύκλους 24 εκ ή δύο τετράγωνα, ανάλογα σε τι σχήμα και μέγεθος θέλουμε να φτιάξουμε την τούρτα και απλώνουμε ομοιόμορφα την μαρέγκα. Εγώ την έβαλα σε παραλληλόγραμμο ταψί 38* 24 εκ και όταν ψήθηκε την έκοψα στην μέση. Έτσι έκανα τετράγωνη τούρτα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 120 βαθμούς για 60-70 λεπτά. Κατόπιν κλείνουμε τον φούρνο και την αφήνουμε για 40 λεπτά με μισάνοιχτη την πόρτα.
Για την κρέμα σοκολάτας, λιώνουμε την σοκολάτα σε μπεν μαρί, την αφήνουμε να γίνει χλιαρή. Σε ένα άλλο μπολ κτυπάμε με ένα μίξερ την κρέμα γάλακτος, να γίνει σαντιγύ σε παχύρευστη μορφή, όχι πολύ σφιχτή.
Ενσωματώνουμε σιγά σιγά την σοκολάτα και το λικέρ μέσα στην σαντιγύ, ανακατεύοντας απαλά, από κάτω προς τα πάνω με μια μαρίζ (σπάτουλα).
Για την κρέμα μπανάνας, βάζουμε σε ένα μπολάκι την ζελατίνη με δυο κουταλιές της σούπας νερό και την αφήνουμε να φουσκώσει για 2-3 λεπτά. Μετά από αυτό βάζουμε το μπολάκι πάνω από μπεν
μαρί μέχρι να λιώσει η ζελατίνη.
Πολτοποιούμε τις μπανάνες στο μπλέντερ, προσθέτουμε την ζάχαρη, τον χυμό και την ζελατίνη ανακατεύοντας.
Κτυπάμε με ένα μίξερ την κρέμα γάλακτος σε απαλή σαντιγύ και την ενσωματώνουμε με το μείγμα της μπανάνας, ανακατεύοντας με μια σπάτουλα.
Συναρμολογούμε την τούρτα βάζοντας ένα δίσκο μαρέγκας στον πάτο ενός ταψιού με αποσπώμενα τοιχώματα.
Στρώνουμε από πάνω την κρέμα σοκολάτας και καλύπτουμε με τον άλλο δίσκο μαρέγκας.
Τέλος αδειάζουμε και στρώνουμε ομοιόμορφα την κρέμα μπανάνας στην κορυφή της τούρτας.
Βάζουμε την τούρτα στο ψυγείο για αρκετή ώρα μέχρι να παγώσουν οι κρέμες και να σφίξουν.
Χρόνια μας πολλά!!
Πω πωωωω, υπέροχη δείχνει!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΧρόνια πολλά για αύριο Μαράκι, Χρόνια Πολλά σε όλες τις μανούλες!
Φιλιά!
Πολύ λαχταριστή Μαρία μου, υπέροχη!
ΑπάντησηΔιαγραφήΧρόνια πολλά για το blog σου και χρόνια πολλά σε όλες τις μανούλες!
Μαράκι μου πωπω τέλεια φαίνεται!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΧρόνια πολλά για το blog σου, χρόνια πολλά και για τη γιορτή της μητέρας!!!
Φιλάκια!
Έχω ακούσει ότι οι τούρτες με μαρέγκα είναι ανάλαφρες και πολύ νόστιμες!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣίγουρα πάντως αυτή θα είναι πολύ γευστική, γιατί ο συνδυασμός μπανάνας με σοκολάτα είναι απλά θεϊκός!
Χρόνια πολλά για χτες Μαράκι και χρόνια πολλά και στο όμορφο blog σου!
Φιλιά!
Μαρία μου, ο συνδυασμός μπανάνας και σοκολάτας είναι από μόνος του τέλειος! Τώρα που έβαλες και την μαρέγκα, σιγά μην μπορέσει να σταματήσει κανείς στο πρώτο κομμάτι... ;-)
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά πολλά!
Τι ακαταμάχητος συνδυασμός είναι αυτός Μαρί μου; Θα πάρω ευχαρίστως όχι ένα αλλά δύο κομμάτια. Πολλά φιλιά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΧρόνια πολλά Μαρία μου για το μπλογκ αλλά και για όλες τις γιορτές :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΠραγματικά έκανες πολυ ωραία τούρτα με την μαρέγκα.
Φαίνεται πεντανόστιμη.
Γεια στα χέρια σου
Φιλιά
Λατρεύω τη μπανάνα και η συγκεκριμένη συνταγή με τη μαρέγκα είναι όνειρο!Την επόμενη φορά που θα κάνω μπανανανογλυκό θα είναι αυτό!Σε ευχαριστούμε πολύ για την υπέροχη συνταγή Μαρία και Χρόνια Πολλά!
ΑπάντησηΔιαγραφή