Παρασκευή 20 Αυγούστου 2021

Κέικ-Τούρτα φράουλας στο τηγάνι / Skillet Strawberry Cake (Shortcake)

 


Άργησα πολύ να ποστάρω αυτή την συνταγή και φοβάμαι να μην αδικηθεί, αλλά έπρεπε κάποια στιγμή να το κάνω.
Βλέπετε έτυχαν πολλά αυτό το καλοκαίρι με αποτελείωμα (κακό δυστυχώς), τις άπειρες φωτιές σχεδόν σε όλη την χώρα και ειδικά στην πατρίδα μου την βόρεια Εύβοια, όπου κομμάτια της όπως θα ξέρετε κάηκαν ολοσχερώς.
Συνεχίζουμε όμως με δύναμη και κουράγιο για να μπορέσουμε να ορθοποδίσουμε κάποια στιγμή.


Τι να σας πω γι' αυτό το κέικ-τούρτα; φρουτόπιτα στην ουσία με φράουλες, μπορείτε όμως και άλλα κόκκινα φρούτα να χρησιμοποιήσετε, αναλόγως την εποχή. 

Γλυκό κι αυτό του φετινού καλοκαιριού, που αποτελείται από ένα κέικ βανίλιας, το οποίο ψήνεται σε τηγάνι από μαντέμι, για να αποκτήσει μία ρουστίκ εμφάνιση που πολύ αγαπάμε. 

Είναι γεμάτο με ζουμερές φράουλες και από πάνω αφράτη σαντιγί, για να έχουμε ένα απολαυστικό γλυκό που είναι το τέλειο επιδόρπιο για να κλείσει κάθε ανοιξιάτικο και καλοκαιρινό γεύμα. 

Νομίζω ότι οι γευστικοί μου κάλυκες έχουν ωριμάσει πλέον, γιατί παλιά ασχολιόμουν περισσότερο με τα επιδόρπια σοκολάτας, αλλά με τον καιρό έχω αναπτύξει μία φρουτένια γευστική επίγνωση, όπως αυτό το κέικ με τις φράουλες ή με κάποια άλλα φρούτα. 


Τελικά 
αποδεικνύεται ότι τα φρουτώδη γλυκά είναι εξίσου νόστιμα με τα σοκολατένια. Έτσι έχω βάλει στο blog μου διάφορες συνταγές με φρούτα, όπως φράουλες, σύκα, αρώνια, μήλα, μπανάνες. 
Εδώ να πούμε ότι η προσθήκη ζάχαρης στις φράουλες θα μαλακώσει και θα γλυκάνει τα φρούτα και θα αναδείξει τους φυσικούς χυμούς τους. Γι' αυτό τον λόγο αφήνουμε τα φρούτα με την ζάχαρη να μείνουν 50-60 λεπτά για να δημιουργηθεί αυτό το κατακόκκινο σιρόπι.
Φυσικά μην ανησυχείτε αν δεν έχετε τηγάνι από μαντέμι, αν και συνιστώ ανεπιφύλακτα να το πάρετε, γιατί είναι υπέροχο για τόσους πολλούς λόγους! Εναλλακτικά μπορείτε να ψήσετε το κέικ σε ένα ταψί 23 * 33 cm.  
Διατηρούμε το κέικ φράουλας στο ψυγείο, γιατί πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι περιέχει σαντιγύ και επίσης κάποιες τυχόν εκτεθειμένες φράουλες μπορεί να μαυρίσουν και να μαλακώσουν. 
Αυτό το κέικ είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να χρησιμοποιήσουμε τις φρέσκες ώριμες φράουλες(οι δικές μου ήταν και βιολογικές). 
Ενώ μπορεί να θεωρηθεί ως μια καλοκαιρινή συνταγή, είναι πραγματικά υπέροχο οποιαδήποτε εποχή του χρόνου, εφόσον φράουλες βρίσκουμε πλέον σχεδόν όλες τις εποχές. 
Σίγουρα βέβαια περισσότερη αξία θα έχει να το φτιάξουμε κατά την εποχή της φράουλας, όπως εξάλλου έκανα κι εγώ, άσχετα αν καθυστέρησα δραματικά να το αναρτήσω εδώ και ελπίζω να με συγχωρέσετε!😃
Εσείς όμως φτιάξτε το, μην το αμελήσετε, έστω κι αν χρησιμοποιήσετε κατεψυγμένα ή άλλα κόκκινα φρούτα, γιατί είναι ένα υπερνόστιμο κέικ-τούρτα που θα σας ενθουσιάσει!



Υλικά

3/4 της κούπας βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου 

1 1/2 κούπα ζάχαρη 

1 βανίλια 

3 αυγά 

1 κούπα ξινόγαλα 

2 κούπες αλεύρι

2 κουταλάκια του γλυκού baking powder 

1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι 

400 γραμμάρια φράουλες φρέσκες 

1/2 κούπα ζάχαρη 

2 κούπες κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά 

4 κουταλιές της σούπας ζάχαρη



Οδηγίες 

Στο μπολ ενός μίξερ ανακατεύουμε το βούτυρο και τη ζάχαρη μέχρι να γίνουν λεία και κρεμώδη. Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά με το ξινόγαλα εναλλάξ και ρίχνουμε και την βανίλια, ανακατεύουμε μέχρι να ενωθούν. 

Σε ένα μικρό μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι το baking powder και το αλάτι ρίχνουμε το μείγμα του αλευριού σιγά-σιγά στο μπολ, ανακατεύοντας απαλά. Ρίχνουμε τη ζύμη σε βουτυρωμένο τηγάνι το οποίο είναι από μαντέμι.


Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου για 40 έως 45 λεπτά. Το κέικ είναι έτοιμο όταν μία οδοντογλυφίδα που θα τοποθετήσουμε στο κέντρο βγαίνει καθαρή. Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει εντελώς. Ενώ το κέικ κρυώνει κόβουμε τις φράουλες σε κύβους τοποθετούμε τις φρέσκες φράουλες σε ένα μπολ και ρίχνουμε την μισή κούπα ζάχαρη. Αφήνουμε το μπολ να μείνει στο ψυγείο και να βγάλει τους χυμούς του για 1 ώρα περίπου. 


'Οταν κρυώσει το κέικ ρίχνουμε στην επιφάνειά του τις φράουλες με τη ζάχαρη οι οποίες θα έχουν δημιουργήσει ένα ελαφρύ σιρόπι. 


Χτυπάμε την σπιτική σαντιγί χτυπώντας την κρέμα γάλακτος και τη ζάχαρη μέχρι να φουσκώσει και να κάνει σκληρές κορυφές. Απλώνουμε τη σαντιγί πάνω στο κέικ πριν σερβίρουμε.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου