Πέμπτη 1 Ιουλίου 2021

Ζυμαρικά Πατάτας της Λιθουανίας (Cepelinai) / Potato Zeppelins(Cepelinai)


Όλοι θα έχετε καταλάβει ότι μου αρέσουν πολύ τα ταξίδια στην Ευρώπη και προσπαθώ να κάνω ένα ταξίδι τουλάχιστον τον χρόνο. Αυτό βέβαια προ covid και ας ελπίσουμε ότι θα αλλάξει σύντομα η κατάσταση ώστε να ταξιδεύουμε χαλαρά χωρίς περιορισμούς και προβλήματα. 

Για μένα ένα κομμάτι του ταξιδιού είναι και η γευσιγνωσία της κάθε χώρας που επισκέπτομαι. Έτσι φροντίζω κάθε φορά να ενημερώνομαι για τα πιάτα που θα μπορούσα να δοκιμάσω στο ταξίδι μου. Η προετοιμασία είναι μια ευχάριστη διαδικασία πριν το ταξίδι, μην σας πω ότι είναι και σημαντικότερη από το ίδιο το ταξίδι. Με αυτό τον τρόπο έχω καταφέρει να μάθω αρκετά παραδοσιακά πιάτα διαφόρων χωρών. 

Οπότε θα σας πάω στην Λιθουανία σήμερα και θα σας παρουσιάσω το εθνικό της πιάτο. 

Zeppelins πατάτας (Cepelinai), τα Ζέπελιν είναι στην ουσία γεμιστά ζυμαρικά από ζύμη πατάτας. Γεμίζονται συνήθως με κιμά και γαρνίρονται με πλούσια κρεμώδη σάλτσα με μπέικον και κρεμμύδια. Ναι ξέρω!! εκατομμύρια θερμίδες αλλά ποιος νοιάζεται όταν το φαγητό είναι τόσο νόστιμο; 

Τα Cepelinai έχουν μια ιστορία, το όνομά τους δεν ήταν πάντα αυτό. Στην αρχή ονομάζονταν dumb bells, μετονομάστηκαν zeppelin προς τιμήν του κόμη Φερδινάνδου Φον Ζέπελιν, ο οποίος σχεδίασε και κατασκεύασε το αερόπλοιο Ζέπελιν. Το νέο του όνομα οφείλεται στο σχήμα του, που μοιάζει με αυτό του αερόπλοιου Ζέπελιν. 

Τα Zeppelins είναι πολύ αγαπημένα και δημοφιλή στην Λιθουανία. Κάθε μάγειρας βάζει την δική του πινελιά στην κλασική μορφή. Μερικοί κάνουν την γέμιση με τυρί και μανιτάρια. Υπάρχουν βέβαια και γκουρμέ Cepelinai, το εστιατόριο Telegrafas, μέσα στο Grand Hotel Kempinski Vilnius, στην πλατεία του καθεδρικού ναού, είναι γνωστό ότι γεμίζει τα Cepelinai του με καραβίδες και τα γαρνίρει με βελούδινη σάλτσα σαφράν. 

Τα υλικά για να φτιάξουμε τα Cepelinai είναι απλά (πατάτες, κιμάς, κρεμμύδια, μπέικον και ξινόγαλα ή κρέμα γάλακτος). Όμως η τεχνική Παρασκευής τους είναι λίγο περίπλοκη και όσο να πεις έχει μία δυσκολία. Η δυσκολία αυτή έγκειται στο ότι θα πρέπει να τρίψουμε 2,5 κιλά πατάτες στην λεπτή πλευρά του τρίφτη, αυτό είναι το πιο δύσκολο βήμα κατά την γνώμη μου. Μην μου στενοχωριέστε όμως, υπάρχει τρόπος να κάνουμε πιο εύκολη την ζωή μας και πάλι θα μας λύσει τα χέρια ένας ηλεκτρικός τρίφτης. Η διαδικασία βέβαια για να φτιάξουμε αυτή την συνταγή θα μας πάρει αρκετό χρόνο, περίπου 2-3 ώρες, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να έχουμε άπλετο χρόνο στην διάθεσή μας. Σε αυτές τις περιπτώσεις το αποτέλεσμα πάντα μας αποζημιώνει! 


Υλικά για την ζύμη πατάτας 

3 κιλά πατάτες 

Χυμός από ένα λεμόνι (για αποφυγή μαυρίσματος πατάτας) 

2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι 

Για την γέμιση 

200 γρ. κιμά χοιρινό 

200 γρ. Κιμά μοσχάρι 

1 κρεμμύδι μέτριο τριμμένο 

2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι 

Φρέσκο τριμμένο πιπέρι 

Για την σάλτσα 

200 γρ μπέικον σε κύβους 

2 μεγάλα κρεμμύδια χοντροκομμένα (450γρ)

1 κούπα ξινόγαλα ή κρέμα γάλακτος (250ml) 

Αλάτι και πιπέρι 

Δημιουργία 

Ξεφλουδίζουμε μισό κιλό από τις πατάτες, τις βάζουμε σε μια κατσαρόλα με νερό να τις σκεπάζει, αλατίζουμε με ένα κουταλάκι αλάτι και τις βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν (30 λεπτά περίπου). Όταν βράσουν τις στραγγίζουμε, τις πολτοποιούμε με μια πρεσα πατάτας και τις αφήνουμε στην άκρη να κρυώνουν. 

Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε το χυμό λεμονιού. Ξεφλουδίζουμε τις υπόλοιπες πατάτες (2,5 κιλά) με ένα ηλεκτρικό ή χειροκίνητο τρίφτη από την λεπτή πλευρά. 

Ρίχνουμε τις τριμμενες πατάτες στο μπολ με το λεμόνι και ανακατεύουμε να πάει παντού ώστε να μην μαυρίσουν οι πατάτες. 

Βάζουμε ένα μέρος από τις τριμμένες πατάτες σε ένα πανί και πιέζουμε καλά πάνω από ένα καθαρό μπολ να βγάλουν όλα τα υγρά τους. Επαναλαμβάνουμε με τις υπόλοιπες πατάτες. Κρατάμε το ζουμί από τις πατάτες και αφήνουμε για λίγο να καθίσει κάτω το άμυλο πατάτας. Προσεκτικά αδειάζουμε το πάνω υγρό μέχρι να μείνει μόνο το άσπρο στρώμα από το άμυλο της πατάτας. 



Μαζεύουμε το άμυλο πατάτας και το ρίχνουμε στο μπολ με τις στυμένες πατάτες καθώς και τις βρασμένες πατάτες. Ζυμώνουμε πολύ καλά όλα μαζί προσθέτοντας και 2 κουταλάκια αλάτι. 



Για να φτιάξουμε την γέμιση, σε ένα μπολ βάζουμε τα δυο είδη κιμά, το κρεμμύδι τριμμένο, αλάτι και πιπέρι και ζυμώνουμε πολύ καλά μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά.






Γεμίζουμε μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό μέχρι τα 2/3. Βάζουμε σε δυνατή φωτιά να βράσει και προσθέτουμε 1 κουταλιά της σούπας αλάτι. Όταν το νερό βράσει χαμηλώνουμε την θερμοκρασία στο μέτριο προς χαμηλό ώστε να μην κοχλάζει. 

Εντωμεταξύ πλάθουμε τον κιμά της γέμισης σε μπαλάκια μεγέθους μπάλας πινγκ πονγκ. 

Παίρνουμε ένα κομμάτι από την ζύμη πατάτας σε μέγεθος μπάλας του τένις και το πλάθουμε στα χέρια μας σε στρογγυλό δίσκο. Τοποθετούμε πάνω του ένα μπαλάκι από τον κιμά και κλείνουμε γύρω γύρω με την ζύμη πατάτας. Πιέζουμε την ζύμη ομοιόμορφα και δίνουμε το μακρόστενο σχήμα του Ζέπελιν. Βεβαιωνόμαστε ότι έχουμε σφραγίσει καλά την γέμιση για να μην ανοίξει στο βράσιμο. 


Με μια τρυπητή κουτάλα ρίχνουμε τα Ζέπελιν σταδιακά και απαλά μέσα στο βραστό νερό. Αφήνουμε να βράσουν για 15-20 λεπτά μέχρι να ψηθεί η γέμιση. Αφαιρούμε πάλι προσεκτικά με την τρυπητή κουτάλα. 

Ενώ οι ζεπελίνες βράζουν ετοιμάζουμε την σάλτσα. Προσθέτουμε το μπέικον σε κύβους(εγώ χρησιμοποίησα λουκάνικο) και τα χοντρό κομμένα κρεμμύδια σε ένα μεγάλο τηγάνι και σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά 10 λεπτά περίπου, έως ότου απελευθερωθεί το λίπος από το μπέικον και τα κρεμμύδια είναι διαφανή και μαλακά. Εάν το μπέικον είναι άπαχο ή χρησιμοποιήσουμε άλλο υλικό, ίσως χρειαστεί να προσθέσουμε μερικές κουταλιές της σούπας λάδι. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι, χαμηλώνουμε την φωτιά και ρίχνουμε το ξινόγαλα ή την κρέμα γάλακτος. Κατεβάζουμε από την φωτιά ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε τα Cepelinai με γενναιόδωρη σάλτσα πάνω. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου