Σάββατο 16 Οκτωβρίου 2021

Μαλακά Ψωμάκια Κολοκύθας / Soft Pumkin Buns



Λένε ότι η ευτυχία κρύβεται σε μικροπράγματα, ακόμη και στην μυρωδιά ενός φρεσκοψημένου ψωμιού. Ποια είμαι εγώ που θα το αμφισβητήσω; 

Κι αφού σήμερα είναι παγκόσμια μέρα άρτου, σας έχω την πιο κατάλληλη συνταγή για να την γιορτάσετε!

Η κολοκύθα μας δίνει ατελείωτες δυνατότητες και κυριολεκτικά μπορούμε να την χρησιμοποιήσουμε σε άπειρες μαγειρικές εφαρμογές. Υπάρχουν εκατοντάδες τρόποι με τους οποίους μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την κολοκύθα, από σούπες, ριζότο, πίτες, κέικ και πολλά άλλα. Φυσικά όπως θα διαπιστώσετε, η λεπτή ήπια γλυκιά γεύση της κολοκύθας ισορροπεί τέλεια με αυτά τα ψωμάκια. Προσωπικά χρησιμοποιώ την κολοκύθα τακτικά στη μαγειρική, αλλά την λατρεύω επίσης στα κέικ και στα ψωμάκια. Τώρα αυτά τα ψωμάκια είναι αρκετά αρωματικά για να τα φας μόνα τους, αλλά επίσης και αρκετά ισορροπημένα για να τα φας με ένα άλειμμα. Η προσθήκη πουρέ κολοκύθας προσθέτει εκτός από όλων των άλλων και μία φυσική λαμπερή κίτρινη απόχρωση.

Καιρό τώρα είχα φυλάξει στο ψυγείο πουρέ κολοκύθας, καθώς είχα κόψει την κολοκύθα σε φέτες και στην συνέχεια την έψησα στους 180 βαθμούς Κελσίου για μισή ώρα περίπου. Όταν μαλάκωσε έβγαλα με ένα κουτάλι τη σάρκα της και την αποθήκευσα σε σακουλάκια στην κατάψυξη. Μία από τις χρήσεις είναι και αυτά τα ψωμάκια κολοκύθας τα οποία έγιναν τόσο αφράτα και νόστιμα που ακόμη και οι δοκιμαστές μου έχουν εκπλαγεί. Είναι αλήθεια ότι έχουμε λατρέψει αυτά τα μαλακά ψωμάκια γιατί είναι τόσο νόστιμα όχι μόνο για πρωινό, αλλά και για συνοδευτικό σε ένα γεύμα.

Μαλακά Ψωμάκια Κολοκύθας / Soft Pumkin Buns 



Υλικά για την ζύμη

230 γρ. πουρέ κολοκύθας 

70 γρ. βούτυρο 

100 ml ξινόγαλα

25 γρ. μαγιά νωπή 

2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη

550 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις 

2 κρόκους αυγού 

1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι 

Ακόμη

40 γρ βούτυρο λιωμένο

Σπόροι κολοκύθας για διακόσμηση (προαιρετικά)


Προετοιμασία 

Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το ξινόγαλα και ζεσταίνουμε μέχρι να γίνει χλιαρό. Διαλύουμε την μαγιά μέσα στο χλιαρό ξινόγαλα. Ρίχνουμε το μείγμα της μαγιάς μέσα στον κάδο του μίξερ, προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώνουμε με τον γάντζο για 10 λεπτά περίπου μέχρι να γίνει μια λεία ζύμη. 



Πλάθουμε την ζύμη σε μία μπάλα και την αφήνουμε σκεπασμένη σε ζεστό σημείο να διπλασιαστεί σε όγκο για 1 ώρα περίπου. 

Αδειάζουμε την ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια και σχηματίζουμε ένα χοντρό κορδόνι χωρίς να την ζυμώσουμε ιδιαίτερα.


Κόβουμε την ζύμη σε 8 κομμάτια και πλάθουμε απαλά κάθε κομμάτι σε ομοιόμορφο μπαλάκι. Αλείφουμε με λίγο λιωμένο βούτυρο ένα πυρίμαχο ταψί 23 Χ 33 και τοποθετούμε εκεί τα μπαλάκια της ζύμης χωρίς να ακουμπά το ένα πάνω στο άλλο. 

Σκεπάζουμε τα ψωμάκια σε ζεστό μέρος για 15 λεπτά ακόμα. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου με αντιστάσεις. Αλείφουμε με λιωμένο βούτυρο τα μπαλάκια της ζύμης και Διακοσμούμε αν θέλουμε με κολοκυθόσπορους.


Ψήνουμε για 30-40 λεπτά μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια τους. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου