Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2020

Πέστο Μαϊντανού με Λεμόνι / Parsley Lemon Pesto

 



Εδώ και αρκετό καιρό στο σπίτι μας υπάρχει πάντα τουλάχιστον ένα βάζο Pesto alla Genovese. Βλέπετε κάποιος κύριος μέσα στο σπίτι έχει πάθει εμμονή!! :) το προσθέτει δε σε όλα τα πιάτα, ακόμη και στο τοστ. Άβυσσος η γεύση του ανθρώπου!! Τι να πω!!

Από την άλλη βέβαια το Pesto είναι ένα τόσο υπέροχο καρύκευμα και ένα επιπλέον προσόν του είναι ότι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε πολλά και διάφορα χορταρικά, αρωματικά ή μη. Δεν βρίσκουμε βασιλικό; σίγουρα θα βρούμε ρόκα και θα φτιάξουμε pesto ρόκα ή θα βρούμε σπανάκι ή ακόμη ακόμη θα έχουμε μαϊντανό και νάτο το pesto μαϊντανού!! 

Το pesto είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να μετατρέψουμε κάτι απλό, όπως το ψητό κοτόπουλο, σε ένα πιο ολοκληρωμένο gourmet και γευστικό γεύμα. Τα ζυμαρικά απογειώνονται με λίγες κουταλιές ενός νόστιμου σπιτικού pesto.

Ακόμη κι αν δεν έχουμε κουκουνάρι, που είναι η κλασική προσθήκη σε ένα pesto, πιστεύω ότι τα αμύγδαλα, τα κάσιους αλλά και τα καρύδια λειτουργούν υπέρμετρα καλά και δίνουν την δική τους γευστική νότα στο pesto μας. Εδώ επέλεξα τα αμύγδαλα και η επιλογή μου αυτή με έκανε πολύ χαρούμενη γιατί το αποτέλεσμα με αντάμειψε σε όλα τα επίπεδα. 

Μια άλλη υπέρβαση που έκανα σε αυτό το Pesto είναι ότι αντικατέστησα την καθολική επιλογή της παρμεζάνας και χρησιμοποίησα ένα περισσότερο μαλακό τυρί, όπως είναι το κασέρι ή η γραβιέρα. Παράτολμο το παραδέχομαι, αλλά παρόλα αυτά μου άρεσε γιατί έδωσε μια πιο κρεμώδη υφή στο pesto μου. Φυσικά η αυθεντική συνταγή επιβάλλει παρμεζάνα, οπότε επαφίεται στην διακριτική σας ευχέρεια η επιλογή αυτή.

Φτιάξτε σπιτικό pesto, απογειώστε τα ζυμαρικά σας  και όχι μόνο, απολαύστε το σε χιλιάδες παρασκευές και προσθήκες στην κουζίνα σας.

Πέστο Μαϊντανού με Λεμόνι / Parsley Lemon Pesto





Υλικά

2 1/2 κούπες φύλλα μαϊντανού (1,5 με 2 ματσάκια περίπου)

50 γρ. αμύγδαλα ασπρισμένα 

80 γρ. γραβιέρα ή κασέρι τριμμένο (κλασική επιλογή η παρμεζάνα)

2 κουταλάκια του γλυκού ξύσμα λεμονιού 

2 κουταλιές της σούπας φρέσκο χυμό λεμονιού 

1/2 κούπα ελαιόλαδο 

1/2 κουταλάκι αλάτι 

1/2 κουταλάκι πιπέρι

Ένα πακέτο ζυμαρικά βρασμένα al dente

Δημιουργία 

Πλένουμε και στεγνώνουμε τον μαϊντανό. Κόβουμε μόνο τα φύλλα και πετάμε τα κοτσάνια. 


Στο μπολ ενός μπλέντερ βάζουμε τα φύλλα μαϊντανού, τα αμύγδαλα, το ξύσμα και το χυμό λεμονιού. Βάζουμε σε λειτουργία το μηχάνημα και πολτοποιούμε το μείγμα προσθέτοντας σταδιακά το ελαιόλαδο μέχρι να αποκτήσουμε ένα κρεμώδες μείγμα.

Μεταφέρουμε το pesto σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύουμε μέσα το τυρί και από μισό κουταλάκι αλάτι και πιπέρι.


Σε κατσαρόλα με αλατισμένο νερό βράζουμε τα ζυμαρικά για 8-10 λεπτά ή μέχρι να είναι al dente. Στραγγίζουμε τα ζυμαρικά και κρατάμε 1 κούπα από το νερό που έβρασαν. Ρίχνουμε τώρα τα ζυμαρικά μέσα στο μπολ με το Pesto και ανακατεύουμε, αν χρειαστεί ρίχνουμε λίγο από το νερό που έβρασαν για να ρυθμίσουμε την πυκνότητα.

Αλλιώς αν θέλουμε αποθηκεύουμε το pesto σε ένα βάζο για να το χρησιμοποιήσουμε όταν χρειαστεί. 



3 σχόλια:

  1. Α ωραίο και με μαιντανό.
    Ωραία η επιλογή τυριού για αλλαγή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ ωραίο Μάριον και το τυρί πραγματικά συνέβαλε σε αυτό!!

      Διαγραφή
  2. Τι ωραία ιδέα! Φαίνεται νοστιμότατο! Όλα τα υλικά είναι αγαπημένα

    ΑπάντησηΔιαγραφή