Παρασκευή, 26 Οκτωβρίου 2018

Κέικ Χωρίς Μίξερ με Σάλτσα Βανίλιας / Cake without mixer with vanilla sauce


Κέικ και καφές, ένα συνδυασμός που δύσκολα κάποιος θα έλεγε όχι.
Ένα είδος γεύματος (κέικ και καφές), που συνήθως καταναλώνεται ανάμεσα στο μεσημεριανό και το δείπνο, αλλά εδώ στην χώρα μας ο συνδυασμός αυτός έχει την τιμητική του όλες τις ώρες, στα πλαίσια ενός πλούσιου πρωινού, την ώρα του δεκατιανού και πάει λέγοντας.
Για μερικούς ανθρώπους, αυτή η απολαυστική συνήθεια, υπάρχει σε καθημερινή βάση, από την άλλη κάποιοι άλλοι άνθρωποι έχουν καφέ και κέικ μόνο όταν έρχονται φίλοι στο σπίτι.
Ανεξάρτητα το πόσο επίσημη ή ανεπίσημη είναι μία επίσκεψη, πρέπει πάντα να υπάρχει στο τραπέζι ένα κέικ ή τουλάχιστον μπισκότα, όταν κάποιος έρχεται στο σπίτι μας.

Βέβαια, όλοι γνωρίζουμε ότι η κατανάλωση του κέικ δεν είναι η καλύτερη διατροφή, αλλά μπορούμε αλλάζοντας κάποια υλικά να μεταμορφώσουμε το κέικ μας στην πιο υγιεινή εκδοχή του.
Βάζοντας ας πούμε φρούτα μέσα ή πάνω σε αυτό ή χρησιμοποιώντας αλεύρι ολικής άλεσης.
Στο συγκεκριμένο κέικ έχω αντικαταστήσει το ηλιέλαιο με έλαιο καρύδας και την κανονική ζάχαρη με ζάχαρη καρύδας.
Το όφελος από αυτές τις δύο αλλαγές είναι σημαντικά ικανοποιητικό.
Το λάδι καρύδας δεν αυξάνει την χοληστερόλη στο αίμα (σε μέτρια κατανάλωση) και "καίγεται" εύκολα από το σώμα μας, δίνοντας ενέργεια.
Επίσης αυτό που είναι ενδιαφέρον, είναι πως το λάδι καρύδας έχει υψηλό δείκτη κορεσμού.
Αυτό σημαίνει ότι, παρά τις 9 θερμίδες που μας δίνει ανά γραμμάριο, μας χορταίνει περισσότερο, με αποτέλεσμα να τρώμε λιγότερο από τα γλυκά ή φαγητά που το έχουμε προσθέσει.
Από την άλλη η ζάχαρη καρύδας, όπως και η απλή ζάχαρη, έχει 15 θερμίδες ανά κουταλάκι του γλυκού.
Επομένως το μόνο που έχουμε να ωφεληθούμε με την αντικατάστασή της, είναι ο χαμηλός γλυκαιμικός της δείκτης.
Κατά τα άλλα, δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζεται διαφορετικά από την απλή ζάχαρη.
Σε περιπτώσεις αντικατάστασης υλικών, εκτός από τα οφέλη, θα πρέπει να προσέξουμε και την σύσταση του μείγματος. 
Υπάρχει περίπτωση να χρειαστούμε περισσότερα υγρά, αφού τα υλικά της αντικατάστασης είναι πιθανόν να τραβήξουν περισσότερη υγρασία.
Ένα κέικ θα το συνδυάσουμε με τον καφέ μας και θα το μοιραστούμε με τους φίλους, τους συγγενείς και όλους τους αγαπημένους μας, είναι θεραπεία ψυχής!

Κέικ Χωρίς Μίξερ με Σάλτσα Βανίλιας / Cake Without Mixer With Vanilla Sauce


Υλικά για το κέικ
2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κούπα ζάχαρη ή ζάχαρη καρύδας
3 αυγά
1 κούπα λάδι καρύδας ή ηλιέλαιο 
1 κούπα κεφίρ ή ξινόγαλα 
1 φακελάκι μπέικιν  πάουντερ (3 κουταλάκια του γλυκού)
1 κουταλάκι εκχύλισμα βανίλιας


Υλικά για την σάλτσα βανίλιας
500 ml γάλα φρέσκο
50 γρ. ζάχαρη
25 γρ. κόρν φλάουρ
1 λοβό φυσική βανίλια 

Δημιουργία
Φτιάχνουμε πρώτα την σάλτσα βανίλιας.
Κόβουμε τον λοβό της βανίλιας κατά μήκος και χρησιμοποιώντας ένα μαχαίρι ξύνουμε την βανίλια από το κέντρο της.
Σε ένα μπολ ρίχνουμε περίπου 100 ml από το γάλα και αναμιγνύουμε το κόρν φλάουρ, την ζάχαρη και την βανίλια.
Βάζουμε το υπόλοιπο γάλα σε χαμηλή φωτιά να βράσει, ανακατεύοντας συχνά.
Όταν έρθει σε σημείο βρασμού κατεβάζουμε από την φωτιά και προσθέτουμε το μείγμα της βανίλιας ανακατεύοντας συνεχώς.
Επιστρέφουμε πίσω την σάλτσα στην φωτιά και ανακατεύουμε 1 λεπτό μέχρι να πήξει ελαφρώς.
Αδειάζουμε την σάλτσα σε ένα φαρδύ βάζο και την σκεπάζουμε με διαφανή μεμβράνη μέχρι να κρυώσει.
Χρησιμοποιούμε την σάλτσα ζεστή η κρύα και ανακατεύουμε πριν την χρήση.
Φτιάχνουμε το κέικ.
Βάζουμε όλα τα υλικά, εκτός από το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ, σε ένα μπολ και ανακατεύουμε με έναν αυγοδάρτη.

Προσθέτουμε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ και ανακατεύουμε με μία σπάτουλα μέχρι  να ομογενοποιηθεί το μείγμα.


Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς.
Λαδώνουμε ελαφρά και αλευρώνουμε μια φόρμα για κέικ με τρύπα στην μέση.
Ρίχνουμε το μείγμα του κέικ και ψήνουμε για 40 λεπτά περίπου ή μέχρι το μαχαίρι που θα βυθίσουμε στο κέικ να βγαίνει καθαρό.
Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει λίγο και το βγάζουμε από την φόρμα.
Αν θέλουμε κόβουμε το κέικ στην μέση και βάζουμε λίγη σάλτσα βανίλιας στην επιφάνεια του κάτω κομματιού.

Σκεπάζουμε με το άλλο κομμάτι και περιχύνουμε την επιφάνεια με σάλτσα βανίλιας ή προσθέτουμε σάλτσα βανίλιας κατά το σερβίρισμα.



1 σχόλιο:

  1. Ως AromaVanillias... όπου μυρίσω βανίλια, ξελυγώνομαι!
    Πόσο μάλλον όταν μιλάμε για σάλτσα μέσα, έξω, πάνω και κάτω σ' ένα κέικ Μαρία μου.
    Το ότι γίνεται δε, χωρίς μίξερ είναι στα σημαντικά του ατού του :-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή