Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2018

Μουσακάς "ο Ελληνικός"




           
Το καλοκαίρι αγαπημένοι μου φίλοι και τυπικά έφτασε στο τέλος του.
Ποιος μπορεί όμως να το αποχωριστεί έτσι ελαφρά τη καρδία;
Εγώ λέω όσο μπορούμε να το κρατήσουμε, στο μυαλό μας, στην καρδιά μας, στα φαγητά μας και όπου αλλού μπορούμε τέλος πάντων!!
Γι'αυτό μουσακάς σήμερα, άκρως καλοκαιρινό Ελληνικό φαγητό!!
Όποιος δυσανασχετεί και θέλει να έρθει επειγόντως χειμώνας, πραγματικά δεν πειράζει, γούστα είναι αυτά και σέβομαι τις προτιμήσεις του.
Αλλά νομίζω, αν είχε ένα κομματάκι, από αυτόν τον μουσακά, στο τραπέζι του, δύσκολα θα μπορούσε να αρνηθεί.
Προτείνω να επωφεληθούμε από τις τελευταίες φθινοπωρινές, αλλά κατά τα άλλα καλοκαιρινές μέρες, για να φτιάξουμε έναν τελευταίο μουσακά.
Κι αν η μπεσαμέλ σας φαίνεται φτωχή, διπλασιάστε την δόση χωρίς ενοχές.
Ιδού!!

Η απόλαυση μερικές φορές, πρέπει να έχει μέγεθος extra large!!

Μουσακάς "ο Ελληνικός"

Υλικά 
Για τον κιμά
500 γρ. κιμά
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο 
1 ποτήρι του κρασιού κρασί
400 γρ. ντομάτα τριμμένη στον τρίφτη
1/2 κουταλάκι μοσχοκάρυδο τριμμένο
1/2 κουταλάκι κανέλα
1/2 κουταλάκι κόλιανδρο τριμμένο
1 κουταλάκι ζάχαρη
Ελαιόλαδο
Αλάτι-πιπέρι
Ελάχιστο νερό

Για την μπεσαμέλ
500 ml γάλα
50 γρ. βούτυρο
50 γρ. αλεύρι
100 γρ. τριμμένο τυρί
Αλάτι-πιπέρι

Υπόλοιπα υλικά
3 μελιτζάνες φλάσκες κομμένες σε λεπτές φέτες
3-4 πιπεριές πράσινες, κομμένες στα δύο χωρίς σπόρια
2 μεγάλες πατάτες κομμένες σε μεγάλες λεπτές φέτες
200 γρ. τυρί τριμμένο (γραβιέρα, κεφαλοτύρι κτλ)

Δημιουργία
Ετοιμάζουμε τον κιμά, σε μια κατσαρόλα βάζουμε ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι.
Προσθέτουμε τον κιμά και τον καβουρδίζουμε για λίγα λεπτά μέχρι να ασπρίσει εντελώς και να γίνει μικρόκοκκος.
Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί.
Ρίχνουμε την ντομάτα, τα μυρωδικά, την ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι, ελάχιστο νερό και τον αφήνουμε να βράσει με σκεπασμένο καπάκι για μισή ώρα.
Εν τω μεταξύ τηγανίζουμε, τις πατάτες, μετά τις μελιτζάνες και στο τέλος τις πιπεριές μέχρι να ροδίσουν.
Μπορούμε τα λαχανικά να τα ψήσουμε και στον φούρνο αλειμμένα με λάδι.
Αλείφουμε ένα ταψί 24χ34 εκατοστά με λίγο λάδι.
Στρώνουμε τις πατάτες ώστε να καλύψουν καλά το ταψί και τις πασπαλίζουμε με λίγο τριμμένο τυρί.

Συνεχίζουμε με μία στρώση μελιτζάνες, μια στρώση πιπεριές και τριμμένο τυρί.

Σκεπάζουμε τις μελιτζάνες και τις πιπεριές με μία στρώση από τον μισό κιμά.
Κατόπιν στρώνουμε μια δεύτερη στρώση μελιτζάνες, πασπαλίζουμε με τυρί και σκεπάζουμε με μία δεύτερη στρώση με τον υπόλοιπο κιμά.

Φτιάχνουμε την μπεσαμέλ, μέσα σε μια μικρή κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο, προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε για λίγα λεπτά μέχρι να καβουρδιστεί.
Προσθέτουμε λίγο λίγο το γάλα, ανακατεύοντας συνεχώς για να μην σβωλιάσει και αλατοπιπερώνουμε.
Με την φωτιά στο μέτριο, ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πήξει.
Στο τέλος κατεβάζουμε από την φωτιά, προσθέτουμε το τυρί και ανακατεύουμε.
Ρίχνουμε την μπεσαμέλ πάνω από την τελευταία στρώση του κιμά και την απλώνουμε ομοιόμορφα.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 35-40 λεπτά περίπου μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.


1 σχόλιο:

  1. Από τα πιο αγαπημένα μου φαγητά! Καλό φθινοπωρινό μήνα Μαρία μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή