Δευτέρα 30 Μαΐου 2016

Κοτόπουλο pasanda

Πέρασμα από την Ινδία επιχειρώ σήμερα με αυτή την συνταγή.
Η Ινδική κουζίνα, όπως ξέρουμε όλοι λίγο έως πολύ, περιλαμβάνει μια μεγάλη ποικιλία από τοπικές και παραδοσιακές συνταγές, στις οποίες χρησιμοποιούνται πολλά μπαχαρικά, βότανα, φρούτα και λαχανικά.
Ένα δημοφιλές μείγμα μπαχαρικών είναι το garam masala, μια σκόνη που περιλαμβάνει συνήθως πέντε ή περισσότερα αποξηραμένα μπαχαρικά, ειδικά κάρδαμο, κανέλα, γαρίφαλο.
Μερικά φύλλα που χρησιμοποιούνται για να αρωματίσουν το φαγητό είναι φύλλα δάφνης,  φύλλα κόλιανδρου, φύλλα μέντας και διάφορα άλλα.
Στα βασικά είδη διατροφής της Ινδικής κουζίνας περιλαμβάνονται το κεχρί, το ρύζι, το αλεύρι ολικής αλέσεως, κόκκινες φακές, μαύρα φασόλια, ρεβίθια και πολλά άλλα.
Την συγκεκριμένη συνταγή την ανακάλυψα σε ένα πολύ παλιό περιοδικό μαγειρικής και το μόνο που άλλαξα ήταν το ελαιόλαδο, γιατί κυρίως χρησιμοποιούν ηλιέλαιο στην Ινδική κουζίνα.
Όταν ακούει κάποιος Ινδικό φαγητό, ίσως να σκέφτεται ότι θα είναι πολύ βαρύ και καυτερό.
Αυτό που εγώ έχω να πω, είναι ότι είναι ένα πολύ νόστιμο και αρωματικό φαγητό, λόγω των πολλών μπαχαρικών και αρωματικών βοτάνων που χρησιμοποιούνται.
Δοκιμάστε το!!
Κοτόπουλο pasanda

Υλικά
200 γρ. γιαούρτι
2 κουταλάκια κύμινο
3 κουταλάκια κόλιανδρο ψιλοκομένο 
1 κουταλάκι του γλυκού κουρκούμη
8 φιλέτα μπούτι κοτόπουλο ή στήθος
1 ξυλάκι κανέλα
2 φύλλα δάφνης
1 κουταλάκι του γλυκού garam masala
1 μέτρια ντομάτα ψιλοκομμένη ή πολτοποιημένη
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 κουταλιά της σούπας τριμμένο φρέσκο τζίντζερ 
2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
200-250 ml ζωμό κότας
αλάτι, πιπέρι
30 γρ. αλεσμένα αμύγδαλα

Δημιουργία
Σε ένα μπολ βάζουμε το γιαούρτι, το κύμινο, το κόλιανδρο, την κουρκούμη και το κοτόπουλο και ανακατεύουμε.
Αφήνουμε να μαριναριστεί για 1-2 ώρες.
Σε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι (πλακερό) ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και προσθέτουμε την κανέλα, την δάφνη και το garam masala.
Αφήνουμε για λίγο να αρωματιστεί το λάδι και αφαιρούμε την κανέλα και την δάφνη.

Προσθέτουμε στο τηγάνι, το κρεμμύδι, το σκόρδο, το τζίντζερ και τηγανίζουμε για λίγα λεπτά.
Ρίχνουμε την ψιλοκομμένη ντομάτα και ανακατεύουμε για λίγο.
Προσθέτουμε τώρα το κοτόπουλο με όλο το γιαούρτι ανακατεύοντας κατά διαστήματα για 3-4 λεπτά μέχρι να αρχίσει το κοτόπουλο να παίρνει χρώμα.

Προσθέτουμε τον ζωμό κοτόπουλου, αλάτι, πιπέρι, σκεπάζουμε, χαμηλώνουμε την φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράζει για 20 λεπτά περίπου μέχρι να μαλακώσει το κοτόπουλο.
Γεμίζουμε το 1/3 μιας κούπας με ζουμί από την κατσαρόλα και ανακατεύουμε μέσα τα αμύγδαλα. 
Στην συνέχεια τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα, ανακατεύουμε και αφήνουμε να σιγοβράσουν με ανοικτή κατσαρόλα για 5 λεπτά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα μέχρι να πήξει η σάλτσα.
Σερβίρουμε με γιαούρτι και ρύζι ή με πατάτες αν επιθυμούμε.

3 σχόλια:

  1. Η σαλτσουλα στο κοτοπουλάκι φαινεται μουρλια!

    http://beautyfollower.blogspot.gr/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το garam masala το λατρεύω.
    Είναι απο τα αγαπημένα μου. Και σίγουρα αυτό το φαγητό θα μου αρέσει.

    Ωραίο το πέρασμα στην Ινδία ;)

    Φιλιά :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ ωραίο το κοτοπουλάκι, Μαρία! Η Ινδική κουζίνα είναι από τις αγαπημένες μου, λατρεύω όλα τα μπαχαρικά της, καυτερά και μη. Καλή σου μέρα, ΧΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή