Παρασκευή, 13 Μαΐου 2016

Τυρόψωμο μαργαρίτα

Ήρθε η ώρα για ένα υπέρ αφράτο τυρόψωμο, το οποίο αποτέλεσε έδεσμα του φετινού Πασχαλιάτικου τραπεζιού.
Η συνταγή βρέθηκε σε περιοδικό γνωστού σούπερ μάρκετ, δοκιμάστηκε, άρεσε κι έτσι καταγράφεται κι εδώ.
Είναι τόσο αφράτο, που κόβεται με την καρδιά ενός μαρουλιού, όπως έλεγε και μια παλιά διαφήμιση.
Την διαφορά πιστεύω την κάνει ο χυλός με τον οποίο περιχύνεται πριν το ψήσιμο και το ασπράδι που ενσωματώνεται στην ζύμη.
Ότι και να'ναι πάντως, όσοι το δοκίμασαν έμειναν κατάπληκτοι και συνεπαρμένοι!!
Δεν θα σας κουράσω με πολλά λόγια, καθώς η διάθεση αυτήν την εποχή βρίσκεται σε περίεργα επίπεδα. 
Τα σκαμπανεβάσματα της ζωής, της περιρρέουσας ατμόσφαιρας, του καιρού και πολλών ακατονόμαστων καταστάσεων, μια σε κάνουν να κλαις, μια να γελάς και τανάπαλιν!!
Είμαστε όμως εδώ!! πιστοί στις γευστικές μας διαδρομές!!

Τυρόψωμο μαργαρίτα

Υλικά
200 ml χλιαρό νερό
200 ml χλιαρό γάλα
50 ml ελαιόλαδο
1 ασπράδι αυγού
25 γρ. μαγιά νωπή (1 κύβος)
1 κουταλιά σούπας ζάχαρη
700 γρ. σταρένιο χωριάτικο αλεύρι
1 κουταλάκι γλυκού αλάτι
300 γρ. τυρί φέτα τριμμένη

Για τον χυλό (τα υλικά σε θερμοκρασία δωματίου)
1 αυγό και 1 κρόκο
50 ml ελαιόλαδο
50 ml γάλα
4 κουταλιές της σούπας γιαούρτι
2-3 κουταλιές της σούπας σουσάμι για πασπάλισμα

Δημιουργία
Τοποθετούμε όλα τα υλικά στο μπολ του μίξερ, εκτός από την φέτα, με την σειρά που αναγράφονται. 
Ζυμώνουμε με τον γάντζο μέχρι να αποκτήσουμε μια ομαλή ζύμη.
Μπορούμε επίσης να την ζυμώσουμε στο χέρι ανακατεύοντας με ένα ξύλινο κουτάλι μέχρι να σφίξει και στην συνέχεια με το χέρι μας για 2-3 λεπτά μέχρι να γίνει μια λεία ζύμη.
Καλύπτουμε το μπολ με μεμβράνη, σκεπάζουμε με μια πετσέτα και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος να διπλασιαστεί σε όγκο.
Ξεσκεπάζουμε την ζύμη, αλείφουμε τα χέρια μας με λάδι και ζυμώνουμε για λίγο, αδειάζουμε στον πάγκο, απλώνουμε απαλά την ζύμη σε ένα παραλληλόγραμμο και σκορπίζουμε στην επιφάνεια τα τρίμματα της φέτας.

Διπλώνουμε τη ζύμη αρκετές φορές ώστε να ενσωματωθεί η φέτα ομοιόμορφα.
Πλάθουμε ένα μακρύ κορδόνι με ίδιο πάχος, το κόβουμε στα δύο και κάθε κομμάτι από αυτά το χωρίζουμε σε 10 ομοιόμορφα κομμάτια, δηλαδή σύνολο 20 κομμάτια.

Λαδώνουμε ένα ταψί, διαμέτρου 36 εκ., πλάθουμε κάθε κομμάτι σε μπαλάκι και τοποθετούμε το ένα δίπλα στο άλλο στο ταψί.
Αφήνουμε να φουσκώσουν σκεπασμένα σε ζεστό μέρος για μισή ώρα περίπου.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς.
Σε ένα μπολ κτυπάμε με ένα σύρμα όλα τα υλικά για τον χυλό και περιχύνουμε το τυρόψωμο.
Πασπαλίζουμε με σουσάμι και ψήνουμε για 1 ώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου