Ένα κέικ για το τσάι μας, έτσι προσδιορίζεται αυτό το γλυκό, αλλά δεν συνοδεύει μόνο το τσάι μας, με τον καφέ μας θα ήταν άσχημο; με το γάλα μας επίσης; Για μένα ένα γλυκό για όλες τις ώρες!!
Δύο από τα αγαπημένα μου γλυκά εδέσματα συνδυάζονται απολαυστικά σε αυτό το γλυκό!! Κέικ και κρέμα........, θα μπορούσε άραγε να μην αρέσει σε κάποιον;
Η λαχταριστή κρέμα, τυλιγμένη στην μπισκοτένια ζύμη, είναι ένας απολαυστικός, θαυμάσιος συνδυασμός.
Νομίζω είναι η πρώτη φορά που δοκιμάζω ένα τέτοιο κέικ, αλλά σίγουρα δεν θα είναι η τελευταία!!
Υλικά
Για την κρέμα
500 γρ. γάλα πλήρες
50 γρ. βούτυρο
50 γρ. κορνφλάουρ
2 αυγά
40 γρ. ζάχαρη
1 κουταλάκι βανίλια
Για το κέικ
250 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
140 γρ. ζάχαρη
260 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
2 αυγά
60 γρ. κορνφλάουρ
2 βανίλιες
(Αρχική συνταγή εδώ)
Δημιουργία
Για την κρέμα τοποθετούμε όλα τα υλικά, εκτός από το βούτυρο, σε μια κατσαρόλα και ανακατεύουμε με ένα σύρμα να ενωθούν καλά.
Προσθέτουμε το βούτυρο, βάζουμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να πήξει το μείγμα καλά.
Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από την φωτιά, καλύπτουμε την επιφάνεια της κρέμας με διαφανή μεμβράνη και την αφήνουμε να κρυώσει.
Για το κέικ προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς.
Βουτυρώνουμε μια φόρμα 24 εκατοστών με αποσπώμενο τοίχωμα και καλύπτουμε με αντικολητικό χαρτί.
Με ένα ηλεκτρικό μίξερ κτυπάμε το βούτυρο με την ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν.
Προσθέτουμε την βανίλια και στην συνέχεια τα αυγά, ένα κάθε φορά κτυπώντας συγχρόνως.
Ρίχνουμε το κοσκινισμένο αλεύρι μαζί με το κορνφλάουρ και ανακατεύουμε να ενωθούν με τα υπόλοιπα υλικά.
Αδειάζουμε το μισό από το μείγμα στην φόρμα και το στρώνουμε ομοιόμορφα.
Πάνω από το μείγμα του κέικ απλώνουμε την κρέμα που έχει κρυώσει, αφήνοντας γύρω γύρω λίγο κενό.
Τοποθετούμε το υπόλοιπο μισό από το μείγμα του κέικ πάνω από την κρέμα φροντίζοντας να το απλώσουμε προσεκτικά μέχρι να καλύψει πλήρως την κρέμα.
Για περισσότερη ευκολία μπορούμε να βάλουμε το μείγμα του κέικ ανάμεσα σε δύο λαδόκολες και να το ανοίξουμε σε ένα δίσκο στο μέγεθος της φόρμας.
Όπως είναι το βάζουμε στο ψυγείο να παγώσει και στην συνέχεια βγάζουμε την πάνω λαδόκολα και το αναποδογυρίζουμε πάνω από την κρέμα.
Ψήνουμε για 40 λεπτά περίπου μέχρι να ροδίσει, το βγάζουμε από τον φούρνο και το αφήνουμε μέσα στην φόρμα να κρυώσει.
Με το thermomix:
Για την κρέμα τοποθετούμε όλα τα υλικά μέσα στο μπολ και ρυθμίζουμε, 7 λεπτά/90 βαθμούς/ταχύτητα 4.
Αδειάζουμε την κρέμα σε ένα μπολ, καλύπτουμε την επιφάνεια με διαφανή μεμβράνη και αφήνουμε να κρυώσει.
Για το κέικ:
Αφού καθαρίζουμε και στεγνώσουμε το μπολ, τοποθετούμε την ζάχαρη και ρυθμίζουμε 10 δευτερόλεπτα/ ταχύτητα 10.
Βάζουμε την πεταλούδα στα μαχαίρια, προσθέτουμε το βούτυρο και ρυθμίζουμε 30 δευτερόλεπτα/ ταχύτητα 3.
Ξύνουμε τα τοιχώματα με μια σπάτουλα και ανακατεύουμε 30 δευτερόλεπτα/ ταχύτητα 3. Αφαιρούμε την πεταλούδα.
Αδειάζουμε το μισό από το μείγμα στην βουτυρωμένη φόρμα και το απλώνουμε ομοιόμορφα.
Ρίχνουμε την κρύα κρέμα πάνω από το μείγμα του κέικ και την απλώνουμε προσεκτικά σχεδόν μέχρι την άκρη.
Καλύπτουμε πλήρως την κρέμα με το υπόλοιπο μείγμα του κέικ και ψήνουμε για 40 λεπτά περίπου.
Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει μέσα στην φόρμα.
Αυτό το κέικ κόβεται εύκολα όταν έχει πια κρυώσει.
Δύο από τα αγαπημένα μου γλυκά εδέσματα συνδυάζονται απολαυστικά σε αυτό το γλυκό!! Κέικ και κρέμα........, θα μπορούσε άραγε να μην αρέσει σε κάποιον;
Η λαχταριστή κρέμα, τυλιγμένη στην μπισκοτένια ζύμη, είναι ένας απολαυστικός, θαυμάσιος συνδυασμός.
Νομίζω είναι η πρώτη φορά που δοκιμάζω ένα τέτοιο κέικ, αλλά σίγουρα δεν θα είναι η τελευταία!!
Κέικ για το τσάι με κρέμα custard
Υλικά
Για την κρέμα
500 γρ. γάλα πλήρες
50 γρ. βούτυρο
50 γρ. κορνφλάουρ
2 αυγά
40 γρ. ζάχαρη
1 κουταλάκι βανίλια
Για το κέικ
250 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
140 γρ. ζάχαρη
260 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
2 αυγά
60 γρ. κορνφλάουρ
2 βανίλιες
(Αρχική συνταγή εδώ)
Δημιουργία
Για την κρέμα τοποθετούμε όλα τα υλικά, εκτός από το βούτυρο, σε μια κατσαρόλα και ανακατεύουμε με ένα σύρμα να ενωθούν καλά.
Προσθέτουμε το βούτυρο, βάζουμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να πήξει το μείγμα καλά.
Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από την φωτιά, καλύπτουμε την επιφάνεια της κρέμας με διαφανή μεμβράνη και την αφήνουμε να κρυώσει.
Για το κέικ προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς.
Βουτυρώνουμε μια φόρμα 24 εκατοστών με αποσπώμενο τοίχωμα και καλύπτουμε με αντικολητικό χαρτί.
Με ένα ηλεκτρικό μίξερ κτυπάμε το βούτυρο με την ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν.
Προσθέτουμε την βανίλια και στην συνέχεια τα αυγά, ένα κάθε φορά κτυπώντας συγχρόνως.
Ρίχνουμε το κοσκινισμένο αλεύρι μαζί με το κορνφλάουρ και ανακατεύουμε να ενωθούν με τα υπόλοιπα υλικά.
Αδειάζουμε το μισό από το μείγμα στην φόρμα και το στρώνουμε ομοιόμορφα.
Πάνω από το μείγμα του κέικ απλώνουμε την κρέμα που έχει κρυώσει, αφήνοντας γύρω γύρω λίγο κενό.
Τοποθετούμε το υπόλοιπο μισό από το μείγμα του κέικ πάνω από την κρέμα φροντίζοντας να το απλώσουμε προσεκτικά μέχρι να καλύψει πλήρως την κρέμα.
Για περισσότερη ευκολία μπορούμε να βάλουμε το μείγμα του κέικ ανάμεσα σε δύο λαδόκολες και να το ανοίξουμε σε ένα δίσκο στο μέγεθος της φόρμας.
Όπως είναι το βάζουμε στο ψυγείο να παγώσει και στην συνέχεια βγάζουμε την πάνω λαδόκολα και το αναποδογυρίζουμε πάνω από την κρέμα.
Ψήνουμε για 40 λεπτά περίπου μέχρι να ροδίσει, το βγάζουμε από τον φούρνο και το αφήνουμε μέσα στην φόρμα να κρυώσει.
Με το thermomix:
Για την κρέμα τοποθετούμε όλα τα υλικά μέσα στο μπολ και ρυθμίζουμε, 7 λεπτά/90 βαθμούς/ταχύτητα 4.
Αδειάζουμε την κρέμα σε ένα μπολ, καλύπτουμε την επιφάνεια με διαφανή μεμβράνη και αφήνουμε να κρυώσει.
Για το κέικ:
Αφού καθαρίζουμε και στεγνώσουμε το μπολ, τοποθετούμε την ζάχαρη και ρυθμίζουμε 10 δευτερόλεπτα/ ταχύτητα 10.
Βάζουμε την πεταλούδα στα μαχαίρια, προσθέτουμε το βούτυρο και ρυθμίζουμε 30 δευτερόλεπτα/ ταχύτητα 3.
Ξύνουμε τα τοιχώματα με μια σπάτουλα και ανακατεύουμε 30 δευτερόλεπτα/ ταχύτητα 3. Αφαιρούμε την πεταλούδα.
Αδειάζουμε το μισό από το μείγμα στην βουτυρωμένη φόρμα και το απλώνουμε ομοιόμορφα.
Ρίχνουμε την κρύα κρέμα πάνω από το μείγμα του κέικ και την απλώνουμε προσεκτικά σχεδόν μέχρι την άκρη.
Καλύπτουμε πλήρως την κρέμα με το υπόλοιπο μείγμα του κέικ και ψήνουμε για 40 λεπτά περίπου.
Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει μέσα στην φόρμα.
Αυτό το κέικ κόβεται εύκολα όταν έχει πια κρυώσει.
Πολύ ωραίο!!!!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή Σαρακοστή με υγεία και χαμόγελα!
Καλή εβδομάδα!
Φιλιά :)
Σ'ευχαριστώ πολύ Αριάδνη να είσαι καλά!! φιλιά!!
ΔιαγραφήΤι ωραία ιδέα! Φαίνεται νοστιμότατο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή σαρακοστή Μαράκι!
Ευχαριστώ Μαρία μου να είσαι καλά!!
ΔιαγραφήΜαρία τελειο κέικ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ custard μου αρέσει πολύ.
Τα συνδύασες πολύ ωραία.
Φιλιά :)
Ευχαριστώ Μάριον, ο συνδυασμός είναι πολύ νόστιμος!! φιλιά!
ΔιαγραφήΤο κορν φλαουρ υπσρχει στα υλικα για το κέικ ενο στην εκτέλεση οχι ...τελικα την βαζουμε η οχι?
ΑπάντησηΔιαγραφήΦυσικά υπάρχει και το βάζουμε μαζί με το αλεύρι!!
Διαγραφή