Τρίτη, 23 Φεβρουαρίου 2016

Κοτόπουλο γιουβέτσι με pesto κόκκινης πιπεριάς

Αυτό το γιουβέτσι δεν έχει ντομάτα, το ελαφρώς κόκκινο χρώμα του το αποκτά από την κόκκινη πιπεριά και την πάπρικα.
Όλοι ξέρουμε πόσο γευστικός είναι ο ζωμός που βράζει το κοτόπουλο, σε σημείο που θα μπορούσαμε να φτιάξουμε ένα εντελώς άσπρο γιουβέτσι πολύ γευστικό χωρίς ντομάτα.
Όμως η προσθήκη της πιπεριάς είναι τόσο ταιριαστή με το κοτόπουλο και το κριθαράκι, που σχεδόν δεν καταλαβαίνουμε την διαφορά, όχι μόνο οπτικά, αλλά και γευστικά.
Αυτό συμβαίνει γιατί η πιπεριά και η πάπρικα αφήνουν μια παραπάνω γλυκύτητα σε σχέση με την όξινη ντομάτα κι έτσι το φαγητό μας νοστιμίζει πανηγυρικά.
Θα σας ομολογήσω ότι στο συγκεκριμένο πιάτο τσιγκουνεύτηκα λίγο το pesto, αλλά εσείς θέλω να είστε απλόχερα γενναιόδωροι στην προσθήκη του, ώστε να απολαύσετε ολοκληρωτικά την μοναδική του νοστιμιά.
Ποια άλλα καλά και πειστικά λόγια θα μπορούσα να σας πω για να σας πείσω να δοκιμάσετε αυτό το φαγητό; Ουδέν!!
Νομίζω ότι τα πολλά λόγια είναι φτώχια και αυτό το φαγητό δεν είναι καθόλου φτωχό, αντιθέτως θα διαπιστώσετε ότι είναι πολύ πλούσιο σε υλικά και γεύση.
Κοτόπουλο γιουβέτσι με pesto κόκκινης πιπεριάς

Υλικά
3-4 μπούτια κοτόπουλο
300 γρ. κριθαράκι μέτριο
Ελαιόλαδο
Αλάτι-πιπέρι
Για το πέστο πιπεριάς
250 γρ. κόκκινες πιπεριές ψητές (στο βαζάκι)
25 γρ, παρμεζάνα τριμμένη
15 γρ. κουκουνάρι
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 κουταλιά της σούπας ξύδι μπαλσάμικο
1 κουταλιά της σούπας πάπρικα γλυκιά
Αλάτι-πιπέρι

Δημιουργία
Φτιάχνουμε το pesto, σε ένα μούλτι βάζουμε όλα τα υλικά για το pesto και ανακατεύουμε μέχρι να πάρουμε μια ομοιόμορφη πάστα.

Χρησιμοποιούμε όση ποσότητα χρειαζόμαστε για την συνταγή και το υπόλοιπο το κρατάμε φυλαγμένο στο ψυγείο σε ένα βάζο.
Σε μια φαρδιά κατσαρόλα βάζουμε ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα μπούτια από το κοτόπουλο να ροδίσουν.
Προσθέτουμε 4 γεμάτες κουταλιές της σούπας από το πέστο πιπεριάς, ρίχνουμε νερό να τα σκεπάζει, αλάτι, πιπέρι και αφήνουμε να βράσουν για 40 λεπτά περίπου.
Βγάζουμε τα μπούτια από το ζουμί που έβρασαν, τα στραγγίζουμε και τα ξεκοκαλίζουμε προσεκτικά.
Εν τω μεταξύ προσθέτουμε στο ζουμί που συνεχίζει να βράζει το κριθαράκι, ανακατεύουμε για λίγο και το μεταφέρουμε σε ένα πυρίμαχο σκεύος για τον φούρνο.
Ρίχνουμε μέσα το τεμαχισμένο κοτόπουλο, βάζουμε το σκεύος στο φούρνο και αφήνουμε να βράσει για 20 λεπτά περίπου, προσθέτοντας νερό αν χρειαστεί μέχρι να γίνει το κριθαράκι.
Σερβίρουμε ζεστό κι αν προτιμούμε πασπαλίζουμε με λίγο τυρί!



4 σχόλια:

  1. Πολύ ωραίο! Αυτή τη σάλτσα πέστο σίγουρα μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε και σε άλλα πιάτα.
    Φαίνεται νοστιμότατη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η σάλτσα Μαρία πηγαίνει σχεδόν παντού και είναι πολύ γευστική!!

      Διαγραφή
  2. Moυ αρεσει πολύ το κριθαράκι, ιδιως όταν είναι ζεστό ζεστό.
    Πολύ ωραία ιδέα του πέστο πιπεριάς. Εχουν και γλύκα και με την πάπρικα ταιριαζει
    Και λίγο τυράκι θα το έβαζα από πάνω ;)

    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγώ το λατρεύω το κριθαράκι και ταιριάζει πολύ το πέστο πιπεριάς!! Το τυράκι φυσικά μπορεί να προστεθεί!!

      Διαγραφή