Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2015

Χριστόψωμο


Με ιδιαίτερη ευλάβεια και πνεύμα μαγικό, των Χριστουγέννων πνεύμα, φτιάχνει η νοικοκυρά την παραμονή των Χριστουγέννων το "ψωμί του Χριστού".
Τα χριστόψωμα φτιάχνονται όπως το ψωμί, με την διαφορά ότι στολίζονται με σταυρούς και διάφορα άλλα στολίδια, ανάλογα με την καλαισθησία της νοικοκυράς.
Ο νοικοκύρης του σπιτιού την ημέρα των Χριστουγέννων σταυρώνει το Χριστόψωμο και το μοιράζει στην οικογένεια που κάθεται στο γιορτινό τραπέζι, ευχόμενος "χρόνια πολλά και του χρόνου".

Χριστόψωμο

Υλικά
1.1/2 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
2-3 κόκκους μαστίχα
1 κουταλάκι του γλυκού γλυκάνισο 
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
280 ml χλιαρό νερό
25 γρ. φρέσκια μαγιά
500 γρ. αλεύρι κίτρινο ψιλό
1 κουταλάκι του γλυκού κοφτό αλάτι
1 κουταλιά της σούπας ασπρισμένο σουσάμι ή αλεσμένο ασπρισμένο αμύγδαλο
1 ολόκληρο καρύδι (με το τσόφλι)
Λίγο γάλα για επάλειψη ή ένα κρόκο αραιωμένο σε λίγο γάλα για την επάλειψη

Δημιουργία
Βάζουμε σε ένα μπλέντερ την ζάχαρη, την μαστίχα, το γλυκάνισο και τα αλέθουμε.
Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το χλιαρό νερό, το μείγμα από το μπλέντερ, την μαγιά και το ελαιόλαδο.
Προσθέτουμε το αλεύρι και το αλάτι και ζυμώνουμε με τον γάντζο μέχρι να αποκτήσουμε μια λεία μαλακή ζύμη.
Τοποθετούμε την ζύμη σε ένα μπολ, την σκεπάζουμε και την αφήνουμε να φουσκώσει για μισή ώρα περίπου.
Ξεφουσκώνουμε την ζύμη και κόβουμε ένα κομμάτι 40 γραμμάρια από την ζύμη.
Μοιράζουμε το κομμάτι στα δύο και πλάθουμε 2 κορδόνια μήκους 20 εκατοστών περίπου.
Τοποθετούμε την υπόλοιπη ζύμη σε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί και σχηματίζουμε ένα καρβέλι 20-25 εκατοστών.
Στο κέντρο του καρβελιού πιέζουμε καλά το καρύδι να ακουμπήσει σχεδόν στο ταψί.
Τοποθετούμε τα κορδόνια της ζύμης πάνω από το καρύδι σε σχήμα σταυρού.

Αλείφουμε την ζύμη με το γάλα ή με τον κρόκο αυγού και πασπαλίζουμε την επιφάνεια με το σουσάμι.
Καλύπτουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε να φουσκώσει ξανά για 1 ώρα περίπου.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190 βαθμούς και ψήνουμε για 40 λεπτά περίπου ή μέχρι να ροδίσει.

Με το thermomix
Βάζουμε στον κάδο την ζάχαρη, την μαστίχα, το γλυκάνισο και αλέθουμε 10 δευτερόλεπτα στην ταχύτητα 10.
Προσθέτουμε το νερό, την μαγιά, το ελαιόλαδο και θερμαίνουμε 2 λεπτά, 37 βαθμούς, ταχύτητα 3.
Προσθέτουμε το αλεύρι, το αλάτι και ανακατεύουμε 20 δευτερόλεπτα στην ταχύτητα 4.
Ζυμώνουμε στην συνέχεια 1 λεπτό και 30 δευτερόλεπτα στην ταχύτητα στάχυ.
Βάζουμε την ζύμη σε ένα μπολ, σκεπάζουμε με μια πετσέτα και την αφήνουμε να φουσκώσει για 30 λεπτά περίπου.
Στην συνέχεια εργαζόμαστε όπως περιγράφεται πιο πάνω.

6 σχόλια:

  1. Και του χρόνου με Υγεία!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ ωραίο! Και του χρόνου να είσαι καλά!
    Καλή χρονιά με υγεία και ευτυχία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ωραίο και αφράτο το Χριστόψωμο, Μαρία, και του χρόνου! Εύχομαι Καλή Χρονιά, Υγεία και Χαρά σε σένα και τους αγαπημένους σου :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εξαιρεικό, με αρώματα και επιτυχία, και του χρόνου!
    Καλή χρονιά, με υγεία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή