Κυριακή, 20 Δεκεμβρίου 2015

Χριστουγεννιάτικο Panettone

Ένα gourmet αρωματισμένο τσουρέκι με γλασαρισμένα φρούτα......επίσης ιδανικό για πρωινό η σνάκ, είναι το Ιταλικό panettone.
Αυτό το αφράτο κέικ με τα διακριτικά χαρακτηριστικά, περιέχει ζαχαρωμένα φρούτα, πορτοκάλι, κίτρο ή άλλο, ξύσμα λεμονιού ή πορτοκαλιού, καθώς και σταφίδες.
Διαθέσιμες είναι και πολλές άλλες παραλλαγές, όπως απλό με αποξηραμένα φρούτα ή με κομματάκια σοκολάτας.
Σερβίρεται σε φέτες, κομμένο κάθετα, συνοδευόμενο με ζεστά γλυκά ροφήματα ή ένα γλυκό κρασί.
Σε ορισμένες περιοχές της Ιταλίας σερβίρεται με κρέμα μασκαρπόνε και συνήθως με ένα γλυκό λικέρ.
Με γενέτειρά του το Μιλάνο το panettone προέρχεται από την Ιταλική λέξη "panetto" που σημαίνει μικρό κέικ. 
H κατάληξη "-one" αλλάζει την σημασία σε " μεγάλο κέικ".
Ένα τεράστιο κέικ θα προσθέσω εγώ, γι'αυτό φέτος υποσχέθηκα στον εαυτό μου ότι θα το δοκιμάσω κι έτσι με αυτά και με αυτά έφτασε η ώρα η ευλογημένη!! :)
Δεν επέλεξα αυτή την φορά να προσθέσω φρούτα αρώνιας, έτσι θα έχω μια ισχυρή δικαιολογία για να φτιάξω και πάλι ένα gourmet panettone!
Χριστουγεννιάτικο panettone

Υλικά
300 γρ. χωριάτικο αλεύρι
200 + 50 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις 
150 γρ. ζάχαρη άχνη 
ξύσμα ενός λεμονιού ή πορτοκαλιού(λεπτές φλούδες αν έχουμε thermomix)
100 γρ. βούτυρο σε κομμάτια και σε θερμοκρασία δωματίου 
250 γρ. γάλα 
25 γρ. μαγιά νωπή ή 1,5 φακελάκι ξηρή 
3 κρόκους αυγών 
1 κουταλάκι αλάτι
1 κουταλιά της σούπας βανίλια ζάχαρη 
150 γρ.κιτροειδή ή άλλα αποξηραμένα φρούτα σε κύβους(δαμάσκηνα, βερίκοκα, στραγγισμένα γλυκά του κουταλιού)
75 γρ. σταφίδες
Άχνη ζάχαρη για το γαρνίρισμα

Δημιουργία 
Ζυγίζουμε την ζάχαρη μέσα στον κάδο και προσθέτουμε 50 γρ. αλεύρι και την φλούδα λεμονιού ή πορτοκαλιού.
Αλέθουμε 30 δευτερόλεπτα στην ταχύτητα 10.
Προσθέτουμε το βούτυρο, το γάλα, τους κρόκους, την βανίλια και την μαγιά και ρυθμίζουμε 2,5 λεπτά, 37 βαθμούς, ταχύτητα 2.
Προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι και το αλάτι και ανακατεύουμε 30 δευτερόλεπτα, ταχύτητα 3.
Ζυμώνουμε 1,5 λεπτό στην ταχύτητα στάχυ.

Στην συνέχεια προσθέτουμε τα φρούτα και ανακατεύουμε για 10 δευτερόλεπτα, αντίστροφη κίνηση, ταχύτητα 2.
Αδειάζουμε την ζύμη σε βουτυρωμένη λεκάνη, σκεπάζουμε και την αφήνουμε να φουσκώσει.

Αφού φουσκώσει πατάμε την ζύμη να ξεφουσκώσει, την αδειάζουμε σε αλευρωμένο πάγκο και την χωρίζουμε σε δύο ίσια μέρη.
Τοποθετούμε σε βουτυρωμένες φόρμες για panetonne τις οποίες έχουμε καλύψει με λαδόκολα, ξεχωριστά τον πυθμένα, ξεχωριστά τα τοιχώματα. 
Για να αυξήσουμε το ύψος της φόρμας, αφήνουμε την λαδόκολα να εξέχει λίγο πιο πάνω από την φόρμα.
Αφού βάλουμε την ζύμη μέσα στις φόρμες, ισιώνουμε την επιφάνεια με βουτυρωμένα χέρια.

Χαράζουμε στην επιφάνεια τους ένα σταυρό και αφήνουμε σκεπασμένα σε ζεστό μέρος να φουσκώσουν ξανά και να φτάσουν σε ύψος σχεδόν 1 εκατοστό πάνω από την φόρμα.
Μπορούμε για ευκολία να φουσκώσουμε την ζύμη στον φούρνο στους 40 βαθμούς.

Ψήνουμε σε μέτριο προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 35-40 λεπτά περίπου.
Ελέγχουμε μπήγοντας ένα καλαμάκι για να δούμε αν έχουν ψηθεί.

Αφήνουμε να κρυώσουν 10 λεπτά μέσα στην φόρμα και μετά αναποδογυρίζουμε και βγάζουμε από την φόρμα.
Βάζουμε το panetonne σε μια όμορφη πιατέλα και πασπαλίζουμε με την ζάχαρη άχνη.

Θα το φτιάξουμε και χωρίς το thermomix
Ζεσταίνουμε το γάλα να γίνει χλιαρό στους 40 βαθμούς.
Στο μπολ ενός μίξερ βάζουμε το γάλα, την ζάχαρη βανίλια και την μαγιά και ανακατεύουμε. Αφήνουμε για λίγα λεπτά να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
Προσθέτουμε στο μπολ το ξύσμα, την ζάχαρη άχνη και τους κρόκους και ανακατεύουμε για λίγα λεπτά.
Ρίχνουμε στο μπολ το υπόλοιπο αλεύρι, το βούτυρο και το αλάτι και ζυμώνουμε με τον γάντζο, μέχρι να πάρουμε μια ζύμη μαλακή και αρχικά λίγο κολλώδη. 
Προσθέτουμε τα φρούτα και ανακατεύουμε ελάχιστα σε χαμηλή ταχύτητα.
Αδειάζουμε την ζύμη σε καλά βουτυρωμένη λεκάνη και την τοποθετούμε σκεπασμένη σε ζεστό μέρος να φουσκώσει.
Στην συνέχεια ακολουθούμε την διαδικασία που αναφέρεται πιο πάνω.





6 σχόλια:

  1. Και του χρόνου!! Λέω να φτιάξω κι εγώ και θα βάλω αρώνια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ Ξανθή! Με την αρώνια θα είναι καταπληκτικό, εγώ δεν έβαλα και το μετάνιωσα, στο επόμενο ελπίζω! Φιλιά!

      Διαγραφή
  2. Πολύ-πολύ ωραίο Μαρία μου.
    Και του χρόνου να ξανακάνεις...και με βάζεις στα αίματα να σκαρώσω κι' εγώ ένα σίγουρα.
    Καλά Χριστούγεννα σας εύχομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ Πηνελόπη, καλές γιορτές να έχετε!!
      Φέτος έφτιαξα πρώτη φορά panettone και μου άρεσε πάρα πολύ, λέω να το καθιερώσω και σου συνιστώ να το φτιάξεις οπωσδήποτε!!

      Διαγραφή
  3. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαρία είναι λογικό να εξαφανιστεί είναι πολύ νόστιμο το άτιμο!! Καλές γιορτές να έχετε με υγεία!! Φιλιά πολλά!!

      Διαγραφή