Brioche γλυκό Γαλλικής προέλευσης, ένα τσουρεκάκι με λιγότερη ζάχαρη από το τσουρέκι που έχουμε συνηθίσει, με αρκετά αυγά και βούτυρο, που δίνουν ένα πλούσιο και τρυφερό περιεχόμενο.
Συνήθως τρώγεται σαν πρωινό ή σαν σνακ και φτιάχνεται κυρίως με φρούτα ή κομματάκια σοκολάτας.
Η προέλευσή του βρίσκεται πολύ πίσω στον Μεσαίωνα, όπου θα βρούμε συνταγές με αλεύρι, μαγιά, βούτυρο, γάλα και αυγά.
Αναφέρεται ότι η λέξη brioche προέρχεται από την Νορμανδική λέξη "brier" που σημαίνει "άλεσμα".
Όταν έρθει η ώρα να το απολαύσουμε, τσιμπώντας ένα τρυφερό του κομμάτι, δεν νομίζω ότι η χαρά αυτής της απόλαυσης θα μας αφήσει να σκεφτούμε περαιτέρω για την προέλευσή του!
Υπάρχουν πολλά είδη brioche, άλλα έχουν λιγότερα αυγά και περισσότερο βούτυρο, άλλα περισσότερα αυγά και λιγότερο βούτυρο, όπως αυτό το συγκεκριμένο.
Επίσης διαφέρουν κυρίως από το σχήμα τους, το brioche Nanterre το οποίο έχω φτιάξει, έχει κάπως ορθογώνιο σχήμα και ψήνετε σε μακρόστενη φόρμα τοποθετώντας την ζύμη σε μπάλες.
Από την άλλη το brioche parisienne αποτελείται από δύο επάλληλες μπάλες (η μια πάνω στην άλλη), μια μεγαλύτερη και μια μικρότερη από την άλλη.
"Qu' ils mangent de la brioche" ας αναφωνήσουμε κι εμείς το περίφημο ρητό της Μαρία Αντουανέτα, η οποία όταν κατάλαβε πως οι άνθρωποι δεν είχαν ψωμάκι να φάνε, τους προέτρεψε να φάνε τσουρέκι.
Φυσικά δεν πέρασε καθόλου από το μυαλό της πριγκίπισσας ότι λόγω φτώχειας δεν είχαν οι άνθρωποι να φάνε ψωμί κι έτσι τους προέτρεψε να φάνε τσουρέκι το οποίο ήταν πολύ ακριβότερο από το ψωμί.
Τώρα αν εμείς πλησιάζουμε ή βρισκόμαστε σε μια τέτοια κατάσταση να μας πουν.... "Ας φάνε τσουρέκι", θα το κρίνετε εσείς!
Εγώ πάντως θα σιωπήσω!!
Brioche με κομματάκια σοκολάτας
Υλικά
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
3 κουταλιές της σούπας χλιαρό νερό
5 αυγά
110 γρ. ζάχαρη (1/2 κούπα)
400-420 γρ. αλεύρι για τσουρέκι
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
80 γρ. βούτυρο κομμένο σε κύβους σε θερμοκρασία δωματίου
100 γρ. κομματάκια σοκολάτας
2 κουταλάκια του γλυκού τριμμένο μαχλέπι (προαιρετικό, προστέθηκε από μένα)
1 αυγό για την επάλειψη
Δημιουργία
Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύουμε το νερό, τις 2 κουταλιές ζάχαρη και την μαγιά. Αφήνουμε να φουσκώσουν για 10 λεπτά.
Εν τω μεταξύ σε ένα άλλο μπολ κτυπάμε με ένα πηρούνι τα αυγά με την 1/2 κούπα ζάχαρη.
Βάζουμε τα υπόλοιπα ξηρά συστατικά (αλεύρι, αλάτι, μαχλέπι) στο μπολ ενός μίξερ και ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε τα αυγά με την ζάχαρη και το μείγμα της μαγιάς και ζυμώνουμε μέχρι να αποκτήσουμε μια ομαλή μαλακή ζύμη, αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο αλεύρι παραπάνω.
Σκεπάζουμε την ζύμη με μια πετσέτα και αφήνουμε να φουσκώσει για 30 λεπτά.
Στη συνέχεια πατάμε την ζύμη να ξεφουσκώσει, βάζουμε σε λειτουργία το μίξερ και προσθέτουμε κομμάτι κομμάτι το βούτυρο συνεχίζοντας το ζύμωμα μέχρι να ενσωματωθεί.
Βουτυρώνουμε μια μακρόστενη φόρμα και την ντύνουμε με αντικολλητικό χαρτί.
Βγάζουμε προσεκτικά την ζύμη από το μίξερ και την κάνουμε μια μπάλα με τα χέρια μας.
Θα δούμε ότι είναι πολύ ελαστική και γυαλιστερή ζύμη, λίγο κολλώδης αλλά εύκολα διαχειρίσιμη, αρκεί να την δουλέψουμε με ελαφρώς λαδωμένα χέρια.
Βάζουμε την μπάλα της ζύμης σε ένα μπολ, την σκεπάζουμε με λαδόκολα και στην συνέχεια με μια πετσέτα, αφήνουμε να φουσκώσει σε ζεστό μέρος για 3 ώρες περίπου μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
Αφού γίνει αυτό ξεφουσκώνουμε την ζύμη με τα χέρια μας κάνοντας την μια μπάλα.
Κόβουμε την ζύμη σε 4 ίσια κομμάτια και στην συνέχεια σε άλλα 4 κομμάτια.
Ανοίγουμε ελαφρά κάθε κομμάτι ζύμης και μοιράζουμε στην επιφάνεια τα κομματάκια σοκολάτας. Κλείνουμε κάθε κομμάτι ζύμης και δημιουργούμε 8 μικρές μπάλες.
Τοποθετούμε τα μπαλάκια ζύμης στην μακρόστενη φόρμα με το αντικολλητικό χαρτί, σκεπάζουμε με πετσέτα και αφήνουμε να διπλασιαστεί πάλι σε όγκο 2 ώρες περίπου.
Για να κερδίσουμε χρόνο μπορούμε τα φουσκώματα να τα κάνουμε στον φούρνο αφού τον θερμάνουμε στους 40 βαθμούς.
Αφού τα ζυμαράκια μας φουσκώσουν και ξεπεράσουν τα τοιχώματα της φόρμας, γέρνοντας ελαφρά προς τα πλάγια, προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 180 βαθμούς.
Αλείφουμε την επιφάνεια με κρόκο αυγού αραιωμένο με λίγο νερό. Ψήνουμε για 15 λεπτά και ελέγχουμε το χρώμα, αν ήδη έχει ροδίσει, για να αποτρέψουμε το μαύρισμα καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 5-8 λεπτά ακόμη.
Βγάζουμε το brioche από τον φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει.
Αλλά πολύ καλά βέβαια θα μπορούσαμε να το δοκιμάσουμε ζεστό ζεστό!
Διατηρούμε σε αεροστεγές μπολ μέχρι το τελευταίο κομμάτι.
ΩΡΑΙΟ!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι μου άρεσε πολύ ο τρόπος που το "μοντάρισες' Μαρία μου. Το δίνει πολύ όμορφο φορμάρισμα.
Καλό βράδυ εύχομαι.
Πολύ λαχταριστό δείχνει, Μαρία μου! Είναι πολύ ωραία ψημένο! Καλή σου μέρα, φιλιά :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΠω πω τρελαινομαι για μπριος... σε μικρο μεγεθος, σε φετες, οπως και να ειναι θα το φάω!
ΑπάντησηΔιαγραφήhttp://beautyfollower.blogspot.gr/
Φανταστικό Μαρία.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠως μου αρέσουν οι ζύμες που φουσκώνουν τοσο ωραία!!
Αν κρίνω από φωτογραφία που είναι κομμένο, φαίνεται πως πέτυχε.
Μπράβο!
Φιλιά πολλά