Ξημερώνει και βραδιάζει πάντα ( στον ίδιο τον σκοπό.... :))με το ίδιο καυτό ερώτημα:
Τι να μαγειρέψω; και τι να πάρει το παιδί στο σχολείο;
Ξέρω, ξέρω!! Δεν σας λέω κάτι καινούριο, τα έχετε ξανακούσει, αλλά η αλήθεια είναι μία και αναμφισβήτητη!!
Καλούμαστε φυσικά να απαντήσουμε σ'αυτό το ερώτημα ξανά και ξανά αδιαλείπτως μπορώ να πω και ακούραστα συγχρόνως.
Εδώ έχω λοιπόν την δικιά μου απάντηση κι εσείς αγαπημένοι φίλοι κρίνετε αν θα γίνει και δικιά σας!
Κατά τα άλλα είναι μια ζύμη που δεν περιέχει διογκωτικά (μπέικιν ή μαγιά).
Το ελαφρό φούσκωμα δημιουργείται από το βούτυρο και το αγαπημένο υγιεινό ξινόγαλο.
Στην γέμιση μπορούμε να βάλουμε ότι μας αρέσει, από σοταρισμένα λαχανικά, από τριμμένα τυριά, από λουκανικάκια, φαντασία να υπάρχει!!
Αυτή την φορά η γέμισή μου είναι απλή, απλούστατη, τριμμένη με το χέρι φέτα και κάποιο είδος ανθότυρου.
Κλασική γέμιση και ιδιαιτέρως νόστιμη!
Από τον γιόκα μου τουλάχιστον πήρε τα εύσημα γενικά όλο το δημιούργημα.
Γι'αυτό καταχωρείται και επαναλαμβάνεται!!
Ζύμη με ξινόγαλα χωρίς αυγά για πίτες και πιτάκια
Υλικά
150 γρ. κρύο βούτυρο σε κύβους
200 γρ. ξινόγαλo (buttermilk)
350 Αλεύρι σκληρό
1 κουταλάκια ζάχαρη
1 κουταλάκι αλάτι
Γέμιση
100 γρ. τριμμένη φέτα
100 γρ. ανθότυρο
1 κρόκο+λίγο νερό για το άλειμμα
Δημιουργία
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε 250 γραμμάρια από το αλεύρι, το βούτυρο, την ζάχαρη και το αλάτι.
Τρίβουμε με τα χέρια μας μέχρι να σχηματιστούν υγρά ψίχουλα.
Ρίχνουμε το ξινόγαλο και ζυμώνουμε να ενωθούν τα υλικά.
Προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι και συνεχίζουμε να ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια μαλακή και ελαστική ζύμη.
Τυλίγουμε την ζύμη με διαφανή μεμβράνη και την βάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά.
Για την γέμιση, ανακατεύουμε τα δύο τυριά να ενωθούν μεταξύ τους.
Στην συνέχεια βγάζουμε την ζύμη, λαδώνουμε ελαφρά τα χέρια μας και την χωρίζουμε σε 20 κομμάτια, αν θέλουμε μικρά τυροπιτάκια ή σε 10 κομμάτια εάν θέλουμε πιο μεγάλες τυρόπιτες.
Ανοίγουμε τα ζυμαράκια πολύ εύκολα με το χέρι μας ή με ένα πλαστάκι, βάζουμε στην μέση την γέμιση και την κλείνουμε σε μισοφέγγαρο, πατώντας καλά τις άκρες με το χέρι μας.
Αλείφουμε την επιφάνεια με αραιωμένο κρόκο αυγού σε λίγο νερό.
Εάν θέλουμε πασπαλίζουμε με σουσάμι, πράγμα που εγώ ξέχασα!
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 30 λεπτά μέχρι να ροδίσουν ελαφρά.
Ήρθε επιτέλους η ώρα να τα δοκιμάσουμε!!
Θα τη δοκιμάσω!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΞανθή εγώ θα την καθιερώσω είναι πολύ καλή δοκίμασέ την!!
ΔιαγραφήΤο ξινόγαλα είναι "μαγικό" υλικό νομίζω.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕιδικά στις ζύμες δίνει απίστευτη υφή, αλλά και γεύση φυσικά!
Ωραία τα πιτάκια σου Μαρία μου τόσο για το σχολικό όσο και για το εργασιακό σνακ!
Σε φιλώ
Αυτό πιστεύω κι εγώ Ερμιόνη και μου αρέσει να την χρησιμοποιώ σε πολλές παρασκευές!
ΔιαγραφήΦιλιά
Τι ωραίο ζυμαράκι! Φαντάζομαι τη γεύση που θα έχουν τα τυροπιτάκια!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ νόστιμα Μαρία, εξαφανίστηκαν μέχρι να τα δώ!!
ΔιαγραφήΤι ωραία ζύμη Μαρία. Φαίνεται πολύ καλή.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕγώ το ξινόγαλα το έχω αγαπήσει τα τελευταία χρόνια.
Πολύ ωραία ιδέα και θα τη δοκιμάσω.
Φιλιά
Το ξινόγαλα το αγαπώ εδώ και πολλά χρόνια και όταν βρίσκω την ευκαιρία Μάριον αμέσως το χρησιμοποιώ, να την δοκιμάσεις!
ΔιαγραφήΦιλιά
Απίθανα δείχνουν!!! Μου αρέσει ιδιαίτερα το ότι η ζύμη είναι χωρίς διογκωτικά! Ανυπομονώ να τα δοκιμάσω! Καλημέρα, φιλιά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚι εμένα μου αρέσει αυτό Χαρά και σου προτείνω να την δοκιμάσεις! Φιλιά!
ΔιαγραφήΜπορεί να άργησα να γράψω ένα σχόλιο (δεν άργησα πολύ όμως...) Μαρία μου, αλλά πρέπει να σου πω ότι σήμερα στο γαλακτοπωλείο της περιοχής μας, αγόρασα ξυνόγαλο, για να την σκαρώσω αύριο Κυριακή τούτη την όμορφη (έτσι την βλέπω τουλάχιστον ζύμη σου).
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα βάλω διάφορα τυράκια μέσα και νομίζω πως θα καταναλωθούν άμεσα οι τυρόπιτούλες :-))
Καλό υπόλοιπο στο Σαββατοκύριακό σας.
Πολύ καλά έκανες Πηνελόπη μου, ότι και να βάλεις για γέμιση θα σου αρέσει, είναι πολύ νόστιμη ζύμη.
ΔιαγραφήΦιλιά!
Καλησπέρα!Κ γω την έφτιαξα με τυριά κ ήταν υπέροχα!Ξερει κανείς εάν μπορώ να το φτιάξω κ με νουτελα;
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα έφτιαξα τελικά σκέτα σε λαδόκολλα χωρίς αυγό από πανω
ΔιαγραφήΓίνεται κ με νουτελα αλλά χωρίς αυγό από πάνω.Τα βάζεις σκέτα σε λαδόκολλα
ΑπάντησηΔιαγραφή