Δευτέρα, 6 Απριλίου 2015

Κέικ κανέλλας, πορτοκαλιού με σιρόπι και φρούτα(νηστίσιμο)

Αγαπημένοι μου φίλοι, η Μεγάλη Βδομάδα ξεκίνησε, τα πάθη του Χριστού μας κορυφώνονται και μαζί με αυτά κορυφώνεται και η νηστεία των πιστών.
Η νηστεία όμως για μένα θέλει και λίγο καλοπέραση, για να αντέξουμε μέχρι το τέλος και να φάμε το αρνί με μέτρο, χωρίς να πέσουμε με τα μούτρα!
Δεν θα σας κουράσω πολύ σήμερα, δεν θα πω πολλά, γιατί οι δουλειές είναι περισσότερες αυτές τις μέρες και ο χρόνος πολύτιμος.
Καλή Μεγαλοβδομάδα, με πίστη, αγάπη και δύναμη!
Κέικ κανέλας, πορτοκαλιού, με σιρόπι και φρούτα(νηστίσιμο)

Υλικά
100 ml ελαιόλαδο ή λάδι ελαφρύ
280 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
80 γρ. ασπρισμένα και αλεσμένα αμύγδαλα
2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ
160 γρ. ζάχαρη άχνη
2 κουταλάκια του γλυκού κανέλα
ξύσμα από ένα πορτοκάλι
250 ml γάλα αμυγδάλου ή σόγιας ή ρυζιού (έβαλα αμυγδάλου)
Φρούτα: cranberries αποξηραμένα ή σύκα ή φρέσκα μήλα
(Χρησιμοποίησα μια χούφτα αποξηραμένα Cranberries)
Επιπλέον για την επιφάνεια:
1/4 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
2 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη
Μια χούφτα αμύγδαλα ψιλοκομμένα
(Αναμιγνύουμε σε ένα μπολάκι)
Για το σιρόπι
150 ml χυμό πορτοκάλι
2. 1/2 κουταλιές της σούπας μαρμελάδα πορτοκάλι ή μέλι ή ζάχαρη

Δημιουργία
Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Ετοιμάζουμε τα φρούτα, αν χρησιμοποιήσουμε αποξηραμένα  σύκα τα κόβουμε σε τέταρτα.
Αν χρησιμοποιήσουμε μήλα τα κόβουμε σε κομμάτια την τελευταία στιγμή.
Όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
Ανακατεύουμε σε ένα μπολ τα στερεά υλικά, αλεύρι, μπέικιν πάουντερ, αμύγδαλα, ζάχαρη, κανέλα και ξύσμα πορτοκαλιού.
Στην συνέχεια προσθέτουμε σταδιακά το ελαιόλαδο και το γάλα αμυγδάλου και ανακατεύουμε καλά να ενωθούν σε ένα ενιαίο μείγμα.
Nτύνουμε με λαδόκολα μια μακρόστενη φόρμα και αδειάζουμε εκεί το μείγμα.
Απλώνουμε τα φρούτα στην επιφάνεια και τα σπρώχνουμε ελαφρά μέσα στην ζύμη.

Πασπαλίζουμε με το μείγμα ζάχαρης, κανέλας, αμυγδάλου.
Ψήνουμε το κέικ για 45-55 λεπτά περίπου, μέχρι το μαχαίρι που θα καρφώσουμε στο κέικ να βγαίνει καθαρό.

Ετοιμάζουμε το σιρόπι:
Βράζουμε το χυμό πορτοκαλιού με την μαρμελάδα για 4-5 λεπτά, μέχρι να αρχίσει να πήζει ελαφρά και περιχύνουμε το ζεστό ψημένο κέικ.

Αφήνουμε το κέικ να απορροφήσει το σιρόπι και στην συνέχεια το βγάζουμε σε μια πιατέλα.






7 σχόλια:

  1. Πολύ ωραίο Μαρί!
    Ειδικά η "κορυφή" του τρώγεται μετά μανίας και αφήνεις το "σώμα" του κεϊκ "ακάλυπτο" :-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Νηστίσιμη νοστιμιά μας ετοίμασες Μαράκι!
    Ζουμερό και λαχταριστό το κεκάκι σου!
    Φιλιά, καλή Μεγαλοβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η κανέλα με το πορτοκάλι δίνουν πάντα φοβερό άρωμα στα κέικ!
    Μου αρέσει πολύ που δεν λείπει το σιρόπι, κάνει ακόμα πιο λαχταριστό το αποτέλεσμα!
    Νομίζω ότι ο συνδυασμός cranberries με μήλα θα είναι άψογος!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δεν του φαίνεται καθόλου ότι είναι νηστίσιμο Μαρία μου
    Πλούσιο και χορταστικό
    Ωραίοι συνδυασμοί. Το γαλα αμυγδαλου θα ηθελα να το δοκιμασω σε κεικ.

    Καλή υπόλοιπη Μεγάλη Εβδομάδα :)

    Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πω πω Μαρία, τι λαχταριστό κέικ η αυτό! Η κανέλα μου αρέσει πολύ και με το πορτοκάλι θα είναι απίθανος συνδυασμός!
    Υπερπαραγωγή :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Λατρεύω την καννέλα Μαρία μου! Καλό Πάσχα και καλή Ανάσταση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Κανελόπληκτη κι εγώ, Μαρία μου! Ωραιότατο κέικ!!! Καλό Πάσχα, να περάσετε όμορφα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή