Κυριακή, 23 Νοεμβρίου 2014

Κέικ Αμβούργου


Συνταγή που κυκλοφορεί ευρέως στο διαδίκτυο!
Η συνταγή υπήρχε φυλαγμένη σε ένα τεφτέρι εδώ και χρόνια, την είχα δοκιμάσει πολύ παλιά και έκτοτε την σκεφτόμουν συχνά, αλλά δεν έτυχε να την ξαναφτιάξω.
Τις προάλλες όμως, είπα πως έφτασε το πλήρωμα του χρόνου και πρέπει επιτέλους να δοκιμάσω αυτό το κέικ ξανά.
Πόσο καλά έκανα!! Είχα ξεχάσει την αίσθηση αυτού του ζουμερού κέικ με την ελαφρώς λιωμένη σοκολάτα και το τραγανό ψημένο αμύγδαλο στην κορυφή!
Κι αφού το ξαναθυμήθηκα είναι σίγουρο πλέον πως θα το γεύομαι συχνά.
Κέικ Αμβούργου


Υλικά
2.1/2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3 κουταλάκια του γλυκού μπέϊκιν πάουντερ
250 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
1/2 κούπα ζάχαρη
4 αυγά
125 γρ.σοκολάτα κουβερτούρα σε μικρά κομματάκια
1 βανίλια
1 κούπα αμύγδαλα ασπρισμένα και χοντροκομμένα
Σιρόπι:
2 κούπες ζάχαρη
1.1/2 κούπα νερό
1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού
Δημιουργία
Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ.
Στο μπολ του μίξερ κτυπάμε το βούτυρο με την ζάχαρη μέχρι να αφρατέψει.
Συνεχίζοντας το κτύπημα, ρίχνουμε ένα ένα τα αυγά και την βανίλια.
Χαμηλώνουμε την ταχύτητα στο ελάχιστο και ρίχνουμε το αλεύρι σε δόσεις ώσπου να τελειώσει και να πάρουμε ένα μείγμα αφράτο, σχετικά σφιχτό.

Αδειάζουμε την ζύμη σε βουτυρωμένο και αλευρωμένο ταψί 28-30 εκατοστών.
Ρίχνουμε στην επιφάνεια εδώ κι εκεί την σοκολάτα και την πατάμε με την παλάμη μας να βυθιστεί στην ζύμη.

Πασπαλίζουμε ολόκληρη την επιφάνεια με τα αμύγδαλα και ψήνουμε το γλυκό στους 180 βαθμούς για 35-40 λεπτά περίπου.
Βγάζουμε το γλυκό από τον φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει.

Εν τω μεταξύ βράζουμε πέντε λεπτά τα υλικά για το σιρόπι.
Περιχύνουμε το γλυκό με το σιρόπι και το αφήνουμε να κρυώσει.
Κόβουμε σε κομμάτια, τοποθετούμε σε μια πιατέλα κι αν θέλουμε πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.
Διατηρούμε το γλυκό σκεπασμένο με διάφανη μεμβράνη για να μην μας στεγνώσει.

Κυριακή, 9 Νοεμβρίου 2014

Πατατόσουπα από την Σαξονία στο Thermomix

Η πατρίδα της πατατόσουπας, απ'ότι πρόσφατα έμαθα, είναι η Σαξονία, ομοσπονδιακό κρατίδιο της Γερμανίας. 
Πρωτεύουσα της Σαξονίας είναι η Δρέσδη, μια πανέμορφη πόλη κτισμένη σε μια κοιλάδα στον ποταμό Έλβα.
Αυτό που θυμάμαι έντονα από αυτή την πόλη, είναι η βόλτα δίπλα στις χιονισμένες όχθες του ποταμού Έλβα, ενώ κρατούσα στο χέρι ένα χορταστικό wurst. Εκείνο το λουκάνικο, καθώς το έτρωγα κοιτάζοντας το απίθανο χιονισμένο τοπίο, νομίζω ότι ζέστανε και το τελευταίο σημείο του σώματός μου.
Πατάτες σούπα με λουκάνικο, είναι ένα παραδοσιακό φαγητό της Σαξονίας, αλλά και ένα πιάτο απολύτως θερμαντικό για τους επερχόμενους κρύους χειμώνες.
Η πατάτα μαγειρεύεται μαζί με άλλα λαχανικά, καρότα, σέλινο, κρεμμύδι και στο τέλος πολτοποιείται και συνοδεύεται ιδανικά με λουκάνικο.
Μια σούπα έχει μεγάλη θρεπτική αξία, γιατί εξασφαλίζει στον οργανισμό βιταμίνες και μέταλλα.
Τελικά η ιστορία της σούπας είναι η ιστορία της γεύσης, αλλά και η ιστορία του ανθρώπου, από τα πρώτα βήματά του πάνω στην γη, καθοριστική για την ζωή του και την επιβίωσή του.
Πατατόσουπα από την Σαξονία στοThermomix

Υλικά

4 μέτριες πατάτες
3 μέτρια κρεμμύδια
50 γρ. φυτικό βούτυρο
2 καρότα σε λεπτές φέτες
2 κλωναράκια σέλινο χοντροκομμένο
1 κύβο ζωμό κοτόπουλο
1 κύβο ζωμό λαχανικών
800 γρ. νερό
Αλατοπίπερο
Μοσχοκάρυδο
50 ml κρέμα γάλακτος (προαιρετικά)
Λουκάνικα Φρανκφούρτης ή παραδοσιακά Ελληνικά για το σερβίρισμα. 

Δημιουργία
Ξεφλουδίζουμε και ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια.
Στο μπολ του thermomix βάζουμε τα κρεμμύδια και το βούτυρο και προγραμματίζουμε 15 λεπτά, 100 βαθμούς, ταχύτητα 1.


Εν τω μεταξύ ξεφλουδίζουμε, πλένουμε και κόβουμε τις πατάτες σε μικρούς κύβους.
Όταν τελειώσει ο χρόνος, προσθέτουμε στο μπολ τις πατάτες, το νερό, τους κύβους, τα καρότα, το σέλινο, το μοσχοκάρυδο, πιπέρι, ελάχιστο αλάτι (έχουν και οι κύβοι αλάτι) και προγραμματίζουμε 25 λεπτά, 100 βαθμούς, ταχύτητα 1.

Όταν τελειώσει ο χρόνος και οι πατάτες έχουν βράσει, πατάμε στιγμιαία το κουμπί turbo, ώστε τα υλικά να αλεστούν, αλλά να παραμείνουν κομματάκια από τα λαχανικά.
Προσθέτουμε εδώ αν θέλουμε την κρέμα γάλακτος.
Εν τω μεταξύ έχουμε ψήσει τα λουκάνικα και σερβίρουμε την σούπα γαρνίροντας την με τα ψημένα λουκάνικα.

Για να φτιάξουμε το φαγητό χωρίς το Thermomix:
Βάζουμε το βούτυρο στην κατσαρόλα και σοτάρουμε τα κρεμμύδια μέχρι να μαλακώσουν.
Προσθέτουμε τις πατάτες, το νερό και τα υπόλοιπα υλικά και βράζουμε το φαγητό για μισή ώρα περίπου.
Πολτοποιούμε ελαφρώς το φαγητό με ένα ράβδο μπλέντερ και σερβίρουμε με τα ψημένα λουκάνικα.

Τρίτη, 4 Νοεμβρίου 2014

Συκωτάκια στο γουόκ με chutney πιπεριάς



Δεν ξέρω εσείς, αλλά εγώ λατρεύω τα κάθε λογής εντόσθια!!
Ξέρω, ξέρω, είναι πολλοί, που δεν θέλουν ούτε να τα βλέπουν και μέσα σ'αυτούς συγκαταλέγονται  και οι άνδρες μου.
Αλλά τι να κάνω εγώ; να τα βγάλω τελείως από την διατροφή μου; Εεεεε!! ποτέ!!
Μόλις περισσέψει φαγητό από την προηγούμενη, βρίσκω την ευκαιρία να συμπληρώσω το δικό μου πιάτο με τα φαγητά που μου αρέσουν τόσο πολύ!
Έτσι έγινε κι αυτή την φορά, μόνο που αυτή την φορά σκέφθηκα να τα μαγειρέψω λίγο διαφορετικά, χρησιμοποιώντας το chutney(εδώ), που είχα φτιάξει πρόσφατα.
Πόση νοστιμιά έδωσε αυτό το chutney δεν μπορώ να σας το περιγράψω, θα το καταλάβετε μόνο αν το φτιάξετε.
Γενικά, χρησιμοποίησα αυτό το chutney σε πολλές συνταγές και όλες τις φορές έδωσε υπέροχο αποτέλεσμα.
 Συκωτάκια στο γουόκ με chutney πιπεριάς

Υλικά
1 σκαφάκι συκωτάκια πουλιών 
2 μεγάλα κρεμμύδια
4 κουταλιές της σούπας τσάτνευ κόκκινης πιπεριάς
1 μεγάλη πατάτα
1 κουταλιά της σούπας πάπρικα γλυκιά 
1 ποτηράκι του κρασιού μπύρα
λίγο λάδι
Αλάτι και πιπέρι 

Δημιουργία
Πλένουμε πολύ καλά τα συκωτάκια και τα αφήνουμε να στραγγίσουν.
Κόβουμε την πατάτα σε μικρούς κύβους και τα κρεμμύδια σε μπαστουνάκια.
Σε ένα γουόκ ή βαθύ τηγάνι βάζουμε λίγο λάδι και ροδίζουμε (τηγανίζουμε) τις πατάτες. Μόλις γίνουν τις βγάζουμε με ένα τρυπητό και τις τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί.
Στο ίδιο τηγάνι ρίχνουμε τα κρεμμύδια και τα πασπαλίζουμε με την πάπρικα. Σοτάρουμε τα κρεμμύδια μέχρι να μαλακώσουν και να γίνουν διαφανή. Τα αφαιρούμε από το τηγάνι και τα κρατάμε στην άκρη.
Στη συνέχεια ρίχνουμε στο τηγάνι τα συκωτάκια και τα τηγανίζουμε να ροδίσουν από όλες τις πλευρές.
Όταν τα συκωτάκια έχουν ψηθεί προσθέτουμε στο τηγάνι τα κρεμμύδια και τις πατάτες, ανακατεύουμε και αλατοπιπερώνουμε.

Σβήνουμε το φαγητό με την μπύρα, προσθέτουμε το chutney και το αφήνουμε να βράσει και να εξατμιστεί το αλκοόλ.
Aνακατεύουμε για λίγα λεπτά μέχρι να ενωθούν τα υλικά και να μελώσει η σάλτσα. 
Σερβίρουμε και καλή μας όρεξη!