Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2014

Πατατόσουπα από την Σαξονία στο Thermomix

Η πατρίδα της πατατόσουπας, απ'ότι πρόσφατα έμαθα, είναι η Σαξονία, ομοσπονδιακό κρατίδιο της Γερμανίας. 
Πρωτεύουσα της Σαξονίας είναι η Δρέσδη, μια πανέμορφη πόλη κτισμένη σε μια κοιλάδα στον ποταμό Έλβα.
Αυτό που θυμάμαι έντονα από αυτή την πόλη, είναι η βόλτα δίπλα στις χιονισμένες όχθες του ποταμού Έλβα, ενώ κρατούσα στο χέρι ένα χορταστικό wurst. Εκείνο το λουκάνικο, καθώς το έτρωγα κοιτάζοντας το απίθανο χιονισμένο τοπίο, νομίζω ότι ζέστανε και το τελευταίο σημείο του σώματός μου.
Πατάτες σούπα με λουκάνικο, είναι ένα παραδοσιακό φαγητό της Σαξονίας, αλλά και ένα πιάτο απολύτως θερμαντικό για τους επερχόμενους κρύους χειμώνες.
Η πατάτα μαγειρεύεται μαζί με άλλα λαχανικά, καρότα, σέλινο, κρεμμύδι και στο τέλος πολτοποιείται και συνοδεύεται ιδανικά με λουκάνικο.
Μια σούπα έχει μεγάλη θρεπτική αξία, γιατί εξασφαλίζει στον οργανισμό βιταμίνες και μέταλλα.
Τελικά η ιστορία της σούπας είναι η ιστορία της γεύσης, αλλά και η ιστορία του ανθρώπου, από τα πρώτα βήματά του πάνω στην γη, καθοριστική για την ζωή του και την επιβίωσή του.
Πατατόσουπα από την Σαξονία στοThermomix

Υλικά

4 μέτριες πατάτες
3 μέτρια κρεμμύδια
50 γρ. φυτικό βούτυρο
2 καρότα σε λεπτές φέτες
2 κλωναράκια σέλινο χοντροκομμένο
1 κύβο ζωμό κοτόπουλο
1 κύβο ζωμό λαχανικών
800 γρ. νερό
Αλατοπίπερο
Μοσχοκάρυδο
50 ml κρέμα γάλακτος (προαιρετικά)
Λουκάνικα Φρανκφούρτης ή παραδοσιακά Ελληνικά για το σερβίρισμα. 

Δημιουργία
Ξεφλουδίζουμε και ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια.
Στο μπολ του thermomix βάζουμε τα κρεμμύδια και το βούτυρο και προγραμματίζουμε 15 λεπτά, 100 βαθμούς, ταχύτητα 1.


Εν τω μεταξύ ξεφλουδίζουμε, πλένουμε και κόβουμε τις πατάτες σε μικρούς κύβους.
Όταν τελειώσει ο χρόνος, προσθέτουμε στο μπολ τις πατάτες, το νερό, τους κύβους, τα καρότα, το σέλινο, το μοσχοκάρυδο, πιπέρι, ελάχιστο αλάτι (έχουν και οι κύβοι αλάτι) και προγραμματίζουμε 25 λεπτά, 100 βαθμούς, ταχύτητα 1.

Όταν τελειώσει ο χρόνος και οι πατάτες έχουν βράσει, πατάμε στιγμιαία το κουμπί turbo, ώστε τα υλικά να αλεστούν, αλλά να παραμείνουν κομματάκια από τα λαχανικά.
Προσθέτουμε εδώ αν θέλουμε την κρέμα γάλακτος.
Εν τω μεταξύ έχουμε ψήσει τα λουκάνικα και σερβίρουμε την σούπα γαρνίροντας την με τα ψημένα λουκάνικα.

Για να φτιάξουμε το φαγητό χωρίς το Thermomix:
Βάζουμε το βούτυρο στην κατσαρόλα και σοτάρουμε τα κρεμμύδια μέχρι να μαλακώσουν.
Προσθέτουμε τις πατάτες, το νερό και τα υπόλοιπα υλικά και βράζουμε το φαγητό για μισή ώρα περίπου.
Πολτοποιούμε ελαφρώς το φαγητό με ένα ράβδο μπλέντερ και σερβίρουμε με τα ψημένα λουκάνικα.

5 σχόλια:

  1. Ότι πρέπει για τα κρύα βράδια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ωραίο, χορταστικό φαί Μαρία μου.
    Και χειμωνιάτικο θα το έλεγα. Πολύ ωραίο προσθήκη το ψητό λουκάνικο. Καλύτερο το χωριάτικο από το Φρανκφούρτης.
    Σίγουρα ήξεραν να τρώνε στη Σαξωνία ;)

    Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μια σούπα σαν αυτή είναι ότι καλύτερο για αυτήν την εποχή!Μου αρέσει που έχει μέσα και τα λουκάνικα!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος10/11/14 00:33

    Οι σούπες είναι ο,τι καλύτερο για το χειμώνα! Θυμάμαι τις προτιμούσα συχνά όταν σπούδαζα στη Σκωτία γιατί έκανε αρκετό κρύο το χειμώνα. Πραγματικά αισθάνεσαι ότι ζεσταίνεται το κοκκαλάκι σου με μια θρεπτική σούπα. Δεν ήξερα ότι πατρίδα της πατατόσουπας είναι η Γερμανία! Η συνταγή σου είναι πραγματικά λαχταριστή! Καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ενα άκρως χειμωνιάτικο φαγάκι, πλούσιο και νόστιμο!!!
    Φιλιά Μαράκι, καλή βδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή