Τρίτη, 26 Αυγούστου 2014

Εύκολο κεικ λεμονιού με σιρόπι


Τι να σας πω; οι διακοπές ήρθαν και πέρασαν εν ριπή οφθαλμού, και έμειναν κι αυτές στην ιστορία!
Ελπίζω να καταφέρω να γράψω δυο λόγια για αυτές, τις επόμενες μέρες.
Παρόλα αυτά δεν θέλω να καταθέσω ακόμη τα όπλα, το καλοκαίρι δεν έχει τελειώσει ακόμη κι αν είναι στο χέρι μου (εύχομαι να είναι), θα το επεκτείνω μέχρι και τον Οκτώβρη.
Όσον αφορά τις αγροτικές μου δουλειές σας έχω νέα! Πρώτη χρονιά φέτος μετά την φύτευση της Αρώνιας, έδρεψα ελάχιστα αλλά ικανοποιητικά φρούτα, για να κάνω διάφορες δοκιμές, για τις οποίες θα σας μιλήσω πιο αναλυτικά σε επόμενη ανάρτηση.
Το κεικ που σας έχω σήμερα, έχει έντονη και ιδιαίτερη γλυκόξινη γεύση λεμονιού και θα αρέσει σίγουρα στους φίλους του λεμονιού.
Αλλά και σε αυτούς που δεν αρέσει η έντονη λεμονάτη γεύση θα μπορούσαν να αποφύγουν το σιρόπι, ώστε η γεύση του να γίνει πιο ήπια.
Ακόμη λύση υπάρχει για αυτούς που δεν θέλουν καθόλου το λεμόνι. Σε αυτή την περίπτωση μπορούν να χρησιμοποιήσουν πορτοκάλι ή να προσθέσουν 40 γραμμάρια κακάο αντι για λεμόνι, στο μείγμα του κέικ.
 Όπως να το φτιάξετε φίλοι μου, καλή επιτυχία και καλοφάγωτο!!
 Εύκολο κέικ λεμονιού με σιρόπι

Υλικά
300 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
2 αυγά
180 γρ. ηλιέλαιο
280 γρ. ζάχαρη
280 γρ.γιαούρτι
ξύσμα ενός λεμονιού
20 γρ. χυμό λεμονιού

Για το σιρόπι
180 γρ. ζάχαρη
60 γρ. νερό
60 γρ. χυμό λεμονιού 

Δημιουργία
Βάζουμε το ξύσμα και την ζάχαρη στο μπολ του Thermomix και αλέθουμε 10 δευτερόλεπτα στην ταχύτητα 9.
Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε για 10 δευτερόλεπτα στην ταχύτητα 4.
Αδειάζουμε το μείγμα σε μια βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα δαχτυλίδι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 35-40 λεπτά περίπου.
Για το σιρόπι, βράζουμε όλα τα υλικά για 2-3 λεπτά.
Όταν ψηθεί το κεικ το τοποθετούμε σε μια πιατέλα και ρίχνουμε από πάνω το σιρόπι. 
Χωρίς το thermomix, απλά θα χρησιμοποιήσουμε ζάχαρη άχνη αντί για κανονική και θα κτυπήσουμε τα υλικά στο μίξερ για 4 λεπτά. Στην συνέχεια ακολουθούμε τα πιο πάνω βήματα.
Καλή επιτυχία!

Τετάρτη, 13 Αυγούστου 2014

Γαύρος στο φούρνο με vinaigrette

 
Αχ φίλοι μου!! περνούν πολύ γρήγορα οι μέρες του πιο καυτού μήνα του καλοκαιριού!!
Ο Αύγουστος, ο μήνας που όλοι προσμένουμε και λαχταρούμε να έρθει κι όταν έρχεται φεύγει με απίστευτη ταχύτητα, ήδη κοντεύει στα μισά του. Τι να γίνει όμως; όπως πάντα θα το αντέξουμε κι αυτό, επιστρέφοντας δυναμικά στις μαγειρικές μας ενασχολήσεις και όχι μόνο!!
Πριν μερικές μέρες ο δρόμος με έβγαλε στο όμορφο μαγαζί Αμαλί κεράσματα, της αγαπημένης φίλης και bloger Αμαλίας από τις συνταγές της καρδιάς.
Εκεί από τις υπέροχες δημιουργίες της Αμαλίας διάλεξα το αρωματικό ξύδι με κράνα και αυτό με ενέπνευσε για αυτή την συνταγή.
Εσείς βέβαια μπορείτε να χρησημοποιήσετε όποιο ξύδι θέλετε, αλλά εγώ θα σας πρότεινα ένα αρωματικό ξύδι με άρωμα που σας αρέσει.
Όσον αφορά την μεσογειακή μουστάρδα με δεντρολίβανο και ρίγανη, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια απλή και να προσθέσετε εσείς τριμμένο δεντρολίβανο και ρίγανη.
Αυτό το φαγητό εύκολο, γρήγορο και υγιεινό, είμαι σίγουρη ότι θα σας ευχαριστήσει απόλυτα!!
 
 Γαύρος στο φούρνο με vinaigrette

Υλικά
1200 γρ. γαύρο καθαρισμένο πλυμένο και αλατισμένο
1 μεγάλη ώριμη ντομάτα τριμμένη
1 μεγάλη πράσινη πιπεριά κομμένη σε κύβους
Λίγο αλεύρι για το αλεύρωμα των ψαριών
Για την vinaigrette:
6 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
2 κουταλιές της σούπας ξύδι ( χρησιμοποίησα ξύδι με κράνα)
1 κουταλιά της σούπας μουστάρδα μεσογειακή (με δενδρολίβανο και ρίγανη)
Λίγο αλάτι και πιπέρι

Δημιουργία
Αφού αφήσουμε τον πλυμένο γαύρο να μείνει λίγο με το αλάτι, τον αλευρώνουμε, τινάζοντας να φύγει η περίσσια του αλευριού και τον στρώνουμε σε ένα λαδωμένο ταψί.

Ραντίζουμε τον γαύρο με λίγο ελαιόλαδο, σκορπάμε στην επιφάνειά του την πιπεριά και περιχύνουμε με την τριμμένη ντομάτα.
Σε ένα σέικερ κτυπάμε τα υλικά της vinaigrette να γίνουν σαν κρέμα και περιχύνουμε την επιφάνεια των ψαριών. 

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς με αέρα για 20-25 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσουν τα ψαράκια.