Κρέμα σελινόριζας
Μερικές ιδέες ακόμη για το γιορτινό τραπέζι θα σας παρουσιάσω σήμερα κι ελπίζω να τις χαρείτε.Όπως χαρούμενες εύχομαι να είναι για όλους μας αυτές οι γιορτές.
Θα έρθουν και θα περάσουν τόσο γρήγορα, που τελικά δεν θα καταλάβουμε πότε ήρθαν και πότε πέρασαν.
Όπως και να έχει όμως, εμείς καλό θα είναι να ζήσουμε την κάθε στιγμή, επιστρατεύοντας όλη μας την θετική ενέργεια και δύναμη για τα πιο όμορφα Χριστούγεννα, την πιο όμορφη Πρωτοχρονιά, μαζί με τους αγαπημένους μας.
Υλικά
1 μέτρια σελινόριζα
2 καρότα καθαρισμένα
300 γρ. γάλα
200 γρ. κρέμα γάλακτος με χαμηλά λιπαρά
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Δημιουργία
Καθαρίζουμε την σελινόριζα και την κόβουμε σε κύβους.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε την σελινόριζα και τα καρότα. Ρίχνουμε νερό ίσα ίσα να καλυφθούν τα λαχανικά, αλάτι, πιπέρι και τα βράζουμε 25 λεπτά σκεπασμένα με το καπάκι.
Μετά από αυτό αν έχει μείνει πολύ νερό στην κατσαρόλα, αφαιρούμε λίγο και βγάζουμε τα καρότα σε ένα πιάτο.
Στην συνέχεια προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και το μισό γάλα.
Μόλις πάρουν βράση σβήνουμε την φωτιά και πολτοποιούμε το περιεχόμενα με ένα ράβδο μπλέντερ.
Ρυθμίζουμε την πυκνότητα της κρέμας, προσθέτοντας γάλα από το υπόλοιπο μισό, ανάλογα με τα γούστα μας.
Δοκιμάζουμε αν χρειάζεται αλάτι, ανακατεύουμε και σερβίρουμε διακοσμώντας με λεπτές φλύδες από το καρότο.
Χοιρινά φιλέτα με Blue Cheese
Υλικά
750 γρ. χοιρινά φιλέτα από μπούτι σε φέτες πάχους 0,5 cm
50 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 πρέζα αλάτι
1 πρέζα πιπέρι
100 γρ. ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
100 γρ. κονιάκ
250 γρ. ζεστό νερό
1 κύβο σπιτικό ζωμό κότας
50 γρ blue cheese σε κομμάτια
2 κουταλιές της σούπας μαρμελάδα πορτοκάλι ή βατόμουρο ή άλλο φρούτο αν προτιμάτε. (Χρησιμοποίησα πορτοκάλι)
Σημείωση: Φυσικά μπορείτε να παραλείψετε το τυρί και την μαρμελάδα αν δεν είναι στις γεύσεις σας!
Δημιουργία
Σε ένα βαθύ πιάτο ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι και το πιπέρι.
Βουτάμε τα φιλέτα μέσα στο αλεύρι να καλυφθούν ομοιόμορφα και τινάζουμε την περίσσια.
Σε ένα βαθύ τηγάνι με καπάκι βάζουμε το λάδι και ροδίζουμε τα φιλέτα σε δυνατή φωτιά.
Κρατάμε τα φιλέτα στην άκρη και ρίχνουμε στο τηγάνι το κρεμμύδι.
Όταν σοταριστεί το κρεμμύδι προσθέτουμε τα φιλέτα και σβήνουμε με το κονιάκ.
Ρίχνουμε στο τηγάνι το ζεστό νερό, στον οποίο έχουμε διαλύσει τον σπιτικό ζωμό.
Σκεπάζουμε το τηγάνι και αφήνουμε το φαγητό να βράσει για 15 λεπτά.
Στην συνέχεια προσθέτουμε την μαρμελάδα. Ανακατεύουμε καλά και ρίχνουμε το blue cheese.
Αφήνουμε για 1 λεπτό να δέσουν τα υλικά και σβήνουμε την φωτιά.
Αδειάζουμε σε πιατέλα και σερβίρουμε με πατάτες φούρνου.
Και τώρα το επιδόρπιο!
Κρέμα λευκής σοκολάτας (8-10 κρέμες)
Υλικά
1 λίτρο γάλα
200 γρ. λευκή σοκολάτα
65 γρ. κορνφλάουρ
Δημιουργία
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε την σοκολάτα και το μισό γάλα.
Σε χαμηλή φωτιά ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει εντελώς η σοκολάτα.
Διαλύουμε το κορνφλάουρ στο υπόλοιπο κρύο γάλα και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα με την λιωμένη σοκολάτα.
Ανακατεύουμε γρήγορα και συνεχώς σε χαμηλή φωτιά μέχρι να πήξει η κρέμα.
Σκεπάζουμε την κρέμα με διαφανή μεμβράνη , για να μην πιάσει κρούστα και την αφήνουμε μέχρι να είναι χλιαρή.
Μοιράζουμε την κρέμα σε ποτήρια (μέγεθος της επιλογής μας) και τα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς.
Γαρνίρουμε την επιφάνεια με flakes σοκολάτας και διατηρούμε στο ψυγείο.
Με το Thermomix: Βάζουμε στο μπολ την σοκολάτα σε κομμάτια και ψιλοκόβουμε στην ταχύτητα 10.
Προσθέτουμε το γάλα και το κορν φλάουρ, ανακατεύουμε για λίγο στην ταχύτητα 6 να αναμιχθούν.
Ρυθμίζουμε 18 λεπτά, 90 βαθμούς, ταχύτητα 3, μέχρι να πήξει η κρέμα.
Ακολουθούμε τα υπόλοιπα βήματα, όπως περιγράφεται πιο πάνω.
ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ!!
Αγαπώ τόσο το μπλε τυρί οπότε θα τιμήσω τα χοιρινά φιλέτα σου με μεγάλη χαρά!Φυσικά θα αφήσω χώρο για το επιδόρπιο!Χρόνια Πολλά και Καλά Χριστούγεννα Μαράκι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίσαι κι εσύ από τους φαν του μπλέ τυριού; παρομοίως!
ΔιαγραφήΌλα φαίνονται γευστικότατα, Μαρία μου, τα φιλέτα είναι είναι ιδιαίτερα δελεαστικά..! Χαρούμενα Χριστούγεννα, ΧΟΧΟ
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ πολύ Χαρά! Καλές γιορτές!
Διαγραφή