Κυριακή 27 Ιουλίου 2014

Ρυζότο με καπνιστό ζαμπόν και μασκαρπόνε στο Thermomix

Αυτό το καλοκαίρι ο χρόνος μου ελάχιστος, αφού βρίσκομαι μεταξύ πόλης και χωριού φροντίζοντας τα μικρά μου φυτά. Ελπίζω, αν και είναι η πρώτη χρονιά, να  καταφέρω να φτιάξω κανένα βαζάκι μαρμελάδα.
Ο χρόνος λοιπόν μηδαμινός κι έτσι πάλι το Thermomix μου λύνει τα χέρια.
Το πεντανόστιμο ρυζότο που έφτιαξα σ'αυτό, ήταν αδύνατο να μην σας το παρουσιάσω!!
Πολύ πολύ κρεμώδες και εύγευστο, θα σας δημιουργήσει την αίσθηση ότι θέλετε να φάτε όλη την κατσαρόλα!!

Ρυζότο με καπνιστό ζαμπόν και μασκαρπόνε στο Thermomix

Υλικά
350 γρ. ρύζι Αρμπόριο
250 γρ. ζαμπόν μπούτι καπνιστό κομμένο σε καρεδάκια
1 κρεμμύδι κομμένο στα τέσσερα
1 σκελίδα σκόρδο 
60 γρ. ελαιόλαδο
100 γρ. κρασί λευκό
2 κόκκινες ψητές πιπεριές σε κομματάκια
2 κουταλιές ζωμό λαχανικών
900 γρ. νερό
200 γρ. μασκαρπόνε
Αλάτι και πιπέρι

Δημιουργία
Βάζουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο στον κάδο και ψιλοκόβουμε 5 δευτερόλεπτα, ταχύτητα 5 ή εναλλακτικά ανοίγουμε την ταχύτητα στο 7 και από το άνοιγμα ρίχνουμε ένα ένα τα κομμάτια του κρεμμυδιού και την σκελίδα να γίνουν πιο ψιλοκομμένα.
Προσθέτουμε στον κάδο το ελαιόλαδο, τις πιπεριές και το ζαμπόν και ρυθμίζουμε 5 λεπτά, 100 βαθμούς, αντίστροφη κίνηση, ταχύτητα κουτάλι.
Ρίχνουμε στον κάδο, ζυγίζοντας, το ρύζι και το κρασί και ρυθμίζουμε 3 λεπτά, 100 βαθμούς, αντίστροφη κίνηση, ταχύτητα κουτάλι.
Προσθέτουμε τον ζωμό και το νερό, ρυθμίζουμε 15 λεπτά, 100 βαθμούς, αντίστροφη κίνηση, ταχύτητα κουτάλι.
Όταν τελειώσει ο χρόνος, ανοίγουμε το καπάκι, προσθέτουμε το μασκαρπόνε, αλάτι, πιπέρι, ανακατεύουμε με την σπάτουλα, κλείνουμε το καπάκι και ρυθμίζουμε 30 δευτερόλεπτα, 100 βαθμούς, αντίστροφη κίνηση, ταχύτητα κουτάλι.
Σερβίρουμε σαν κυρίως πιάτο ή σαν συνοδευτικό.


6 σχόλια:

  1. Φαίνεται δελεαστικό και μάλλον μιλάς για το καινούργιο, ή τουλάχιστον πιο καινούργιο από το δικό μου (1985) το οποίο σίγουρα δεν έχει ταχύτητα κουτάλι! Με το δικό μου ότι δεν θέλεις να αλέσεις το βάζεις στο καλαθάκι που δυστυχως το έχασα!
    Καλή Κυριακή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι πιο καινούριο από το δικό σου, κρίμα που έχασες το καλαθάκι, έγινε πολύ νόστιμο το ρυζότο και πολύ εύκολα!

      Διαγραφή
  2. Δεν είχα ξαναδεί τέτοια συσκευή! Είναι όντως τόσο χρήσιμη όσο δείχνουν τα τρέιλερ? Πάντως το ριζότο σου είναι νοστιμότατο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τώρα διαφήμιση δεν κάνω! αλλά η αλήθεια είναι ότι είναι πάρα μα πάρα πολύ χρήσιμη!!
      Το ρυζ'ότο δε, όντως έγινε πάρα πολύ νόστιμο!!

      Διαγραφή
  3. Με τέτοια υλικά Μαρία μου, δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα κάνω έφοδο στην κατσαρόλα.
    Το μασκαρπόνε είναι φοβερό υλικό και δίνει φανταστική υφή οπουδήποτε και αν προστεθεί. Έκανες πολύ καλά που το χρησιμοποίησες!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ερμιόνη μου συμφωνώ απόλυτα για το μασκαρπόνε, το ρυζότο είχε απίστευτη υφή και πολύ νοστιμιά!!

      Διαγραφή