Τετάρτη 12 Μαρτίου 2014

Χαλβάς σιμιγδαλένιος με σάλτσα κόκκινων φρούτων

Σήμα κατατεθέν ο σιμιγδαλένιος χαλβάς κατά την περίοδο της Σαρακοστής!
Αν και δεν φτιάχνω πολύ συχνά, αυτή την φορά αποφάσισα να τον φτιάξω με ένα διαφορετικό τρόπο χρησιμοποιώντας το thermomix.
Στην ουσία είναι ο ίδιος τρόπος, απλά έχει προσαρμοστεί στο thermomix.
Όπως βλέπετε κι εσείς ο χαλβάς μου είναι κάτασπρος κι αυτό γιατί τον άφησα μόνο 2 λεπτά να καβουρδιστεί, οπότε εσείς αν τον θέλετε πιο σκούρο θα τον αφήσετε λίγο παραπάνω.
Κατά τα άλλα όπως κι εσείς θα διαπιστώσετε έχει λίγο λάδι ελαφρύ και δεν είναι καθόλου βαρύς!
Η σάλτσα δε, καθώς λούζει τον χαλβά κάνει αυτή την λαχταριστή διαφορά!
Με αυτόν τον τρόπο νηστεύουμε και συγχρόνως δεν στερούμαστε τα γλυκά! Εγώ προσωπικά χωρίς γλυκό δεν μπορώ να ζήσω!! Εσείς;

Χαλβάς σιμιγδαλένιος με σάλτσα κόκκινων φρούτων

Υλικά
Για το σιρόπι:
300 γρ.ζάχαρη
800 γρ.νερό
2 ξυλάκια κανέλα
3-4 γαρύφαλλα
Για το γλυκό:
150 γρ. αμύγδαλα ασπρισμένα
100 γρ. λάδι ελαφρύ (σπορέλαιο)
300 γρ. σιμιγδάλι χοντρό
Για την σάλτσα:
200 γρ. φρούτα του δάσους ή φράουλες (κατεψυγμένα ή μη)
70-100 γρ. ζάχαρη
1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού

Δημιουργία
Αν δεν έχουμε ασπρισμένα αμύγδαλα μπορούμε να τα ασπρίσουμε στο Thermomix.
Βάζουμε 1/2 λίτρο ζεστό νερό στον κάδο και τοποθετούμε τα αμύγδαλα στο καλάθι. Ρυθμίζουμε 6 λεπτά, θερμοκρασία varoma, ταχύτητα 1. Αφαιρούμε το καλαθάκι, ξεπλένουμε τον κάδο, βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι και ρυθμίζουμε 10 λεπτά, 100 βαθμούς, ταχύτητα 2.
Όσο γίνεται το σιρόπι ξεφλουδίζουμε τα αμύγδαλα.
Όταν γίνει το σιρόπι το αδειάζουμε σε ένα μπολ.
Βάζουμε στον κάδο το λάδι και τα αμύγδαλα και ρυθμίζουμε 5 λεπτά, θερμοκρασία varoma, αντίστροφη κίνηση, ταχύτητα 1, να καβουρδιστούν.
Στη συνέχεια ρυθμίζουμε 2 δευτερόλεπτα, ταχύτητα 6 για να κοπούν.
Προσθέτουμε το σιμιγδάλι και ρυθμίζουμε από 2 έως 5 λεπτά (ανάλογα πόσο σκούρο θέλουμε τον χαλβά μας), θερμοκρασία varoma, αντίστροφη κίνηση, ταχύτητα 3.
Προσθέτουμε το σιρόπι και ρυθμίζουμε 3 λεπτά, 100 βαθμούς, αντίστροφη κίνηση, ταχύτητα 3.
Αν ο χαλβάς δεν έχει πήξει αρκετά προσθέτουμε 1-2 λεπτά ακόμη.
Βάζουμε το μείγμα σε φόρμα κι όταν κρυώσει καλά το 
αναποδογυρίζουμε σε μια πιατέλα.

Φτιάχνουμε την σάλτσα κόκκινων φρούτων.
Βάζουμε όλα τα υλικά στον κάδο και ρυθμίζουμε 7 λεπτά, 100 βαθμούς, ταχύτητα 4.
Αφήνουμε την σάλτσα να κρυώσει, γαρνίρουμε την κορυφή του χαλβά με ολόκληρα φρούτα και περιχύνουμε τον χαλβά με την σάλτσα!


Για να φτιάξουμε τώρα τον χαλβά χωρίς το Thermomix ,νομίζω όλοι ξέρουμε τα βήματα.
Δηλαδή πρώτα βράζουμε το σιρόπι 2-3 λεπτά. 
Σε μια άλλη κατσαρόλα καβουρδίζουμε τα αμύγδαλα με το λάδι, προσθέτουμε το σιμιγδάλι και το καβουρδίζουμε κι αυτό.
Στην συνέχεια προσθέτουμε το σιρόπι και αφήνουμε το μείγμα στην φωτιά ανακατεύοντας συνέχεια μέχρι να πήξει.
Την σάλτσα μπορούμε να την βράσουμε σε μια μικρή κατσαρόλα και να την πολτοποιήσουμε στο τέλος με ένα ραβδομπλέντερ.
Καλή επιτυχία!



5 σχόλια:

  1. Μαράκι οι λαχταριστές φωτός σου με αποτέλειωσαν!!!
    Υπέροχο το γλυκάκι σου!
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτή η σάλτσα σκέτη αμαρτία!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο πιο λαχταριστός που έχω δει!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εννοείται ότι χωρίς γλυκό δεν μπορώ να ζήσω. Ειδικά μετά το μεσημεριανό γεύμα χρειάζομαι απαραιτήτως λίγη ζάχαρη.
    Η σάλτσα πραγματικά απογειώνει το χαλβά, τόσο σε εμφάνιση όσο και σε γεύση. Είναι τόσο εμφανίσιμος που άνετα μπορεί να σταθεί σε ένα τραπέζι ή μπουφέ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Tέλεια σάλτσα Μαρία!
    Δεν είχα σκεφτεί τέτοια σάλτσα σε χαλβά.
    Κι εγώ επίσης δεν μπορώ χωρίς γλυκό με τίποτα :)

    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή