Κυριακή, 29 Σεπτεμβρίου 2013

Λουκουμάδες γιαουρτιού

Έχω τεμπελιάσει τώρα τελευταία το ξέρω!(στις αναρτήσεις εννοώ!!)
Δεν είναι ότι δεν ασχολούμαι με την κουζίνα, φτιάχνω διάφορα, μαγειρεύω καθημερινά μην νομίζετε, γλυκά λίγο τα αποφεύγω, αλλά δυσκολεύομαι να σας μεταφέρω όλη την δράση μου στην κουζίνα!
Θα ήθελα πολλά να σας πω για αυτούς τους λουκουμάδες, αλλά τι να σας πω; 
Ότι είναι αφράτοι, κρεμένιοι και απολαυστικοί;  
Εεεε!! δεν θα σας πω τίποτα!! καλύτερα να τους δοκιμάσετε ιδίοις στόμασι και να κρίνετε αναλόγως!! 
Οι λουκουμάδες μου δεν έγιναν πολύ στρογγυλοί απλά γιατί λυπήθηκα το λάδι (η τσιγκούνα) και τους έφτιαξα με λιγότερο στο τηγάνι, συγχωρήστε με!!
Η συνταγή προέρχεται από το βιβλιαράκι "Τα υγιεινά γλυκά του vita"



Υλικά
2 κούπες γιαούρτι απλό 0% (400 γρ)
2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις (250 γρ.)
1/4 κούπας κονιάκ (40 γρ.)
1 κουταλάκι σόδα
λίγο αλάτι

Δημιουργία
Αδειάζουμε το γιαούρτι σε ένα μπολ, ρίχνουμε λίγο λίγο το αλεύρι, το αλάτι και ανακατεύουμε με ένα σύρμα, ώστε να γίνει ομοιογενές μείγμα.
Διαλύουμε την σόδα μέσα στο κονιάκ και το προσθέτουμε μέσα στο μείγμα του γιαουρτιού. Ανακατεύουμε καλά να ενωθούν όλα τα υλικά.
Αφήνουμε το μείγμα να ξεκουραστεί σε ζεστό μέρος για μισή ώρα περίπου, σκεπασμένο με μια πετσέτα.
Σε ένα βαθύ σκεύος βάζουμε λάδι μέχρι την μέση περίπου και το ζεσταίνουμε καλά.
Παίρνουμε ζύμη με ένα κουταλάκι, την ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα και ψήνουμε τους λουκουμάδες μέχρι να ροδίσουν.
Σερβίρουμε με μέλι ή μερέντα ή άλλο σιρόπι της αρεσκείας μας.



Δευτέρα, 9 Σεπτεμβρίου 2013

Σουφλέ με δυο τυριά


Ο Σεπτέμβρης πλέον είναι γεγονός, σε λίγο αρχίζουν τα σχολεία και κάθε κατεργάρης στον πάγκο του, που λέει κι ο σοφός λαός!
Παρόλα αυτά, αν και μια μελαγχολία πλανάται στον αέρα, έχουμε ανάγκη να γευτούμε νόστιμα εδέσματα, μήπως ξεγελάσουμε αυτή την άτιμη την ψυχολογία μας και την ανεβάσουμε λιγάκι βρε παιδί μου!
Αυτό το σουφλέ, με περισσή κρεμώδη υφή, θα τονώσει όχι μόνο την ψυχολογία μας, αλλά και τους γευστικούς μας ορίζοντες!
Θα ταξιδέψουμε με την φαντασία μας, σε άλλους κόσμους μακρινούς κι ονειρεμένους, αφού δεν μπορούμε να το κάνουμε στην πραγματικότητα!
Ας στρώσουμε το ομορφότερο τραπέζι για μας και την παρέα μας.
Γευστικές περιπλανήσεις λοιπόν προτείνω από δω και πέρα, για να έχουμε ένα όμορφο φθινόπωρο κι έναν καλό χειμώνα!

Σουφλέ με δυο τυριά

Υλικά
250 γρ. τυρί ένταμ
150 γρ. τυρί έμμενταλ
390 γρ, γάλα
4 αυγά
60 γρ. βούτυρο
65 γρ. αλεύρι
μοσχοκάρυδο
αλάτι-πιπέρι

Δημιουργία
Βάζουμε στον κάδο το τυρί ένταμ σε κομμάτια και ανοίγουμε την ταχύτητα 5 για 15 δευτερόλεπτα να αλεστεί.
Αδειάζουμε σε ένα δοχείο και ακολουθούμε την ίδια διαδικασία και για το τυρί έμμενταλ.
Κρατάμε τα τυριά στην άκρη και βάζουμε στον κάδο το γάλα, τους κρόκους των αυγών, το βούτυρο και το αλεύρι. Ρυθμίζουμε 8 λεπτά, 100 βαθμούς, ταχύτητα 3.
Προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο, αλάτι, πιπέρι, τα τυριά και αναμειγνύουμε για 30 δευτερόλεπτα στην ταχύτητα 4.
Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα δοχείο, πλένουμε και στεγνώνουμε καλά τον κάδο και τοποθετούμε το χτυπητήρι στα μαχαίρια.
Ρίχνουμε στον κάδο τα ασπράδια και ρυθμίζουμε 3 λεπτά στην ταχύτητα 3.5 να γίνει μαρέγκα σφιχτή.
Αδειάζουμε την μαρέγκα στο μείγμα τυριών και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα, από κάτω προς τα πάνω μέχρι να ενσωματωθεί η μαρέγκα.
Βουτυρώνουμε καλά ένα σκεύος για σουφλέ ή ένα μικρό ταψί, αδειάζουμε το μείγμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, χωρίς να ανοίξουμε καθόλου τον φούρνο, για 20-30 λεπτά μέχρι να ροδοκοκκινήσει καλά.



















Για να το φτιάξουμε χωρίς το thermomix:
Κτυπάμε τα ασπράδια των αυγών σε μαρέγκα.
Ανακατεύουμε το γάλα, τους κρόκους, το βούτυρο και το αλεύρι σε μια κατσαρόλα πάνω σε μέτρια φωτιά μέχρι να πήξουν.
Κατεβάζουμε από την φωτιά και στην συνέχεια προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο, το αλάτι, το πιπέρι, τα τυριά και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα.
Στο τέλος ενσωματώνουμε απαλά την μαρέγκα και αφού το στρώσουμε σε ένα βουτυρωμένο μικρό ταψί, το ψήνουμε σε μέτριο φούρνο μέχρι να ροδίσει καλά.