Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2013

Μελένια ψωμάκια.....MELO little bakery!!


Είναι αρκετές μέρες που επισκεφθήκαμε το MELO little bakery, αλλά ακόμη έχω στο στόμα την γεύση από τις υπέροχες χειροποίητες πίτες και τα πεντανόστιμα χειροποίητα ζυμαροπιτάκια με τις υπέροχες γεμίσεις.
Πρασοτυρόπιτα, κοτόπιτα, σπανακοπιτάκια, τυροπιτάκια, κουλουράκια και κυρίως το προζυμένιο απίστευτο ψωμί, όλα υπέροχα και χειροποίητα!!
Πόσο πιο ποιοτική και υγιεινή θα ήταν η διατροφή μας, αν υπήρχαν περισσότερα τέτοια μικρά αλλά θαυματουργά καταστήματα!!
Εγώ απλά θα σας δώσω ένα μικρό δείγμα των όσων γευτήκαμε εκείνη την μέρα και θα ευχαριστήσω την αγαπητή φιλόξενη Μαρία για τα υπέροχα εδέσματα που μας κέρασε.


Εδώ διακρίνεται καλά το χειροποίητο τραγανό φύλλο!!

Σπιτική ζύμη κουρού σε όλο της το μεγαλείο!!

Ψωμί ψωμένιο!!

Υπέροχη πάστα φλώρα!!

Και θα ήταν αγένεια νομίζω, αν κι εγώ με την σειρά μου, δεν σας κερνούσα το κατιτίς μου!!
Μελένια αφράτα λαχταριστά ψωμάκια λοιπόν, που θα λατρέψετε!!


Μελένια ψωμάκια

Υλικά
250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
250-270 γρ. αλεύρι σταρένιο
(μπορείτε να βάλετε όλο το αλεύρι για όλες τις χρήσεις)
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
1 αυγό
1/4 της κούπας μέλι (70 γρ.)
1 κουταλάκι αλάτι
250 γρ. χλιαρό νερό
1 κουταλιά της σούπας βούτυρο λιωμένο (για το άλειμμα)
1 κουταλιά της σούπας μέλι (για το άλειμμα)

Δημιουργία
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε την μαγιά και το χλιαρό νερό 
(40 βαθμούς) και αφήνουμε να σταθούν για 5 λεπτά.
Προσθέτουμε το μέλι και το αυγό και ανακατεύουμε καλά να ενωθούν.
Ρίχνουμε σιγά σιγά το αλεύρι με το αλάτι και ζυμώνουμε μέχρι να αποκτήσουμε μια μαλακή ζύμη.
Η ζύμη κολλάει ελάχιστα, αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο αλεύρι ακόμη.
Μπορούμε φυσικά να χρησιμοποιήσουμε το μίξερ με τον γάντζο και να ζυμώσουμε για 5-7 λεπτά.
Τοποθετούμε την ζύμη σε ένα ελαφρά λαδωμένο μπολ και την αφήνουμε σκεπασμένη με πετσέτες να διπλασιαστεί σε όγκο.
Στην συνέχεια αδειάζουμε την ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια και σχηματίζουμε ένα μακρύ ρολό, το κόβουμε σε 12 κομμάτια, αφού πρώτα το κόψουμε στην μέση για να μπορούμε να υπολογίσουμε καλύτερα την ζύμη κάθε κομματιού.
Πλάθουμε 12 μπαλίτσες και τις τοποθετούμε σε ελαφρά λαδωμένο ταψί 28 εκατοστών.
Σκεπάζουμε το ταψί με πετσέτες και αφήνουμε τα ψωμάκια να διπλασιαστούν σε όγκο και να γεμίσουν τα κενά στο ταψί.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς με αντιστάσεις. Λιώνουμε το βούτυρο και διαλύουμε μέσα σε αυτό το μέλι.
Αλείφουμε τα ψωμάκια με το μείγμα αυτό.

Ψήνουμε για 15-17 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν ελαφρά.
Καλή απόλαυση!!

26 σχόλια:

  1. Υπέροχα για πρωινό κι όχι μόνο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. πολύ όμορφα τα ψωμάκια σου και αφράτα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Υπέροχα και λάχταριστά!
    Μπράβο Μαράκι!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πω πω! Μέχρι εδώ κάτω μύρισαν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Για ακόμα μια φορά στενοχωριέμαι που δεν κατάφερα να έρθω :(
    Τα μελένια ψωμάκια σου είναι πραγματικά αξιοζήλευτα Μαρία!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ήταν όμορφα Ερμιόνη, κρίμα!!
      Τα ψωμάκια τα μόλις τα έφτιαξα τα ερωτεύτηκα!!
      Φιλιά!!

      Διαγραφή
  6. Aμαν θα τα φτιάξω σήμερα κιόλας φαίνονται φανταστικά!!!Αχ καλό σου σαββατοκύριακο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος16/11/13 18:37

    ama de valoume augo ti diafora tha exei? gia na ginoun nistisima...:) tha petixoun? ti les?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φυσικά θα πετύχουν, απλά πρέπει να μειώσεις λίγο το αλεύρι. Κράτα 100 γραμμάρια και προσθέτεις αν χρειαστεί σιγά σιγά μέχρι να πετύχεις μια ζύμη μαλακή που να πλάθεται.

      Διαγραφή
  8. Βλέπω από τη μία τα εδέσματα του melo και από την άλλη τα υπέροχα ψωμάκια σου και δεν ξέρω πού να πρωτοκοιτάξω! Μα τι αφράτα που σου έγιναν, Μαρία μου! Μπράβο! Φαίνονται υπέροχα!
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Φαίνονται τέλεια τα ψωμάκια σου Μαρία μου, μπράβο σου!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Τέλεια φαίνονται Μαρία μου
    Πω πω... αφράτα και μυρωδάτα.

    Γεια στα χέρια σου.
    Αλλά και τα υπόλοιπα που δοκιμάσατε πολύ καλά.

    Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Φαίνονται τόσο λαχαταριστά τα ψωμάκια σου! Θα τα δοκιμάσω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Καλησπέρα και απο εμένα! Σε παρακολουθώ εδώ και λίγο καιρό , ψάχνοντας πτι-μπερ σπιτικά. Μου α΄ρεσε πολύ η συνταγή και απο τότε τα έχω φτιάξει αρκετές φορές με μεγάλη επιτυχία! Όσον αφορά τα μελένια ψωμάκια σου μόλις τα είδα ετοίμασα τα υλικά και τα έφτιαξα........μμμμμμμ φανταστικά! μου έκλεψαν την καρδιά γιατί δεν είχαν καθόλου ζάχαρη, απλά με μελι ,το οποίο είναι δικό μας. Καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπράβο!! χαίρομαι πάρα πολύ που σου άρεσαν και σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια!!

      Διαγραφή
  13. Ναι είναι το κίτρινο αλεύρι που χρησιμοποιούμαι συνήθως για ζύμωμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή