Τρίτη 28 Αυγούστου 2012

Στον Άγιο Φανούριο, Φανουρόπιτα με μανταρίνι και καρύδι

Αυτό το όμορφο ξωκλήσι, στις παρυφές του Καντηλιού, στα Καλύβια Ευβοίας, θέλω να το επισκέπτομαι κάθε χρόνο, στην γιορτή του Αγίου Φανουρίου.

Χαίρομαι εκεί να μοιράζω την Φανουρόπιτα, που με τόση φροντίδα και αγάπη φτιάχνω τα τελευταία χρόνια.
Οι λαϊκές δοξασίες για τον Άγιο Φανούριο είναι πολλές, μια απ'αυτές θέλει τον Άγιο Φανούριο να είναι ειδικός στην ανεύρεση των χαμένων αντικειμένων. Γι'αυτό τον λόγο οι πιστοί που έχουν χάσει κάτι ή οι ανύπαντρες κοπέλες που ψάχνουν να βρουν γαμπρό, φτιάχνουν την Φανουρόπιτα επικαλούμενοι το όνομα του Αγίου. 

Στην πραγματικότητα όμως δεν υπάρχει πουθενά αναφορά στον βίο του Αγίου για ανεύρεση χαμένων αντικειμένων ή προσώπων και ίσως αυτό να προήλθε από την παράφραση του ονόματος του Αγίου: Φανούριος ( από το ρήμα φανερώνω) .
Μετά την λειτουργία μοιράζεται στους πιστούς, όπως πάντα, κρέας με μακαρόνια!!
Παρόλα αυτά κι ακόμη αν όλα τα παραπάνω είναι μυθεύματα και λαϊκές δοξασίες, εγώ δεν θα σταματήσω κάθε χρόνο να φτιάχνω αυτή την νόστιμη πίτα, να την μοιράζω και να την γεύομαι με όλο το εκκλησίασμα.
Φέτος οι αγαπημένοι φίλοι Δημήτρης και Μαρία με κέρασαν, κατά την διαμονή μου στην Λακωνία, λαχταριστά μανταρίνια για χυμό και δεν θα μπορούσα να τα αφήσω αναξιοποίητα!!!
Αντί για χυμό πορτοκαλιού, έβαλα χυμό μανταρινιού στην Φανουρόπιτά μου και φυσικά δεν το μετάνιωσα!!
Μία άλλη εκδοχή λοιπόν της αγαπημένης μου Φανουρόπιτας φέτος.

Φανουρόπιτα με μανταρίνι και καρύδι 


Υλικά
(δοσομετρική κούπα 250 ml)
4 κούπες αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 κουταλάκι κανέλα
1 κούπα λάδι
1 κούπα ζάχαρη
1 κούπα χυμό μανταρίνι (μπορείτε και πορτοκάλι)
μισό κουταλάκι σόδα
ξύσμα λεμονιού(ή μανταρινιού)
1 κούπα σταφίδα
1/2 κούπα καρύδια χοντροκομμένα

Ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα


Δημιουργία
Ενώνουμε το αλεύρι με την κανέλα. Βάζουμε σε μπολ το λάδι, την ζάχαρη, τον χυμό μανταρινιού, την σόδα και το ξύσμα λεμονιού.

Δουλεύουμε το μείγμα μερικά λεπτά, προσθέτουμε το αλεύρι, την σταφίδα και τα καρύδια κι ανακατεύουμε καλά.

Αλείφουμε με λάδι ένα ταψί Νο 32, το πασπαλίζουμε με αλεύρι, το γυρίζουμε και το κτυπάμε να πέσει το περιττό αλεύρι.
Αδειάζουμε στο ταψί το μείγμα, το απλώνουμε με το χέρι και ψήνουμε την φανουρόπιτα σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς, για 35-40 λεπτά μέχρι να ροδίσει.
Όταν κρυώσει, την πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και την κόβουμε σε τετράγωνα κομμάτια.


Πέμπτη 9 Αυγούστου 2012

Προορισμός Άνδρος!!!!



Δύο ώρες σε χωρίζουν από την Άνδρο, πράγμα που σημαίνει ότι μπορείς να την επισκεφτείς και ένα απλό Σαββατοκύριακο. Το εισιτήριο του πλοίου είναι φθηνό (αν πάρεις αυτοκίνητο θα πληρώσεις κάτι παραπάνω) και το ίδιο το νησί σου προσφέρει οικονομικές επιλογές όσον αφορά διαμονή, φαγητό και διασκέδαση. Δεν ξέρω τι μου αρέσει περισσότερο στο νησί...αλλά σίγουρα το έχω συνδυάσει με πρόσωπα που αγαπώ πολύ, σφηνάκια, σουβλάκι (!) και φυσικά τη θέα από το πιο όμορφο ξενοδοχείο στην Άνδρο, το Mare e Vista Epaminondas. Το ξενοδοχείο βρίσκεται στο Μπατσί και είναι χτισμένο έτσι ώστε να προσφέρει απέραντη θέα σε όλο το νησί. Δεν υπάρχει κάτι καλύτερο από το να ξυπνάς το πρωί και να σε χτυπάει το κυκλαδίτικο αεράκι!

Το Mare e Vista Epaminondas συμπεριλαμβάνεται στα οικογενειακά ξενοδοχεία της Άνδρου που δίνουν βάρος στην υποδειγματική φιλοξενία του επισκέπτη και στην συνδρομή του προσωπικού του για την καλύτερη εξερεύνηση του νησιού. Το ξενοδοχείο προσφέρει σε όλους τους αναγνώστες του blog mariplateau.blogspot.gr έκπτωση 15% για διαμονή στις περιόδους από 23 Απριλίου – 14 Ιουνίου και 9 Σεπτεμβρίου – 14 Οκτωβρίου.
Εξ'άλλου τα μυστικά της η Ανδριώτικης κουζίνας την αναβαθμίζουν σε μια μοναδική γευστική εμπειρία.
Ξεκινώντας από την φρουτάλια με Ανδριώτικο λουκάνικο, τους πατατοκεφτέδες, τους χορτοκεφτέδες και χωρίς να ξεχάσουμε τα γλυκά κουταλιού (ρόδο, άνθη πορτοκαλιάς ή λεμονιάς, νερατζάκι, λεμόνι και καρυδάκι), τα παστιτσάκια (οι γνωστοί εργολάβοι), τα καλτσούνια με γέμιση από καρύδι, αμύγδαλο και μέλι και πολλά άλλα!!!
Εμπρός λοιπόν για άλλη μια γευστική εμπειρία και όχι μόνο!!

Άνδρος ξενοδοχεία:
Mare eVista Epaminondas
www.myandroshotel.com
Τηλέφωνο κρατήσεων
+30.2282041177

Σάββατο 4 Αυγούστου 2012

JACK DANIEL'S RIBS από τα T.G.I.FRIDAY'S



Δεν αντιστάθηκα τελικά στον πειρασμό, να μαγειρέψω ένα πιάτο από το μενού των T.G.I. FRIDAY'S.
Είναι ένα πιάτο που από την αρχή μου έκανε κλικ και εν μέρει έχω μαγειρέψει κάτι παρόμοιο ξανά, γι' αυτό αποφάσισα να το επιχειρήσω.
Η μόνη δυσκολία που ίσως συναντήσετε για να το μαγειρέψετε, είναι στο να επιτύχετε την σωστή πυκνότητα της σάλτσας.
Προσωπικά μου έδεσε λίγο παραπάνω απ' ότι έπρεπε, αλλά κανένα πρόβλημα, μπορείτε να την αραιώσετε πάλι με λίγο ζωμό σε χαμηλή φωτιά.
Γευστικά...ίσως να μην είχε την μυρωδιά του καπνιστού, αφού δεν βρήκα το υγρό που αναφέρετε στην συνταγή, για να το μαρινάρω, ήταν παρόλα αυτά ένα γευστικότατο κρέας με γλυκιά, πεντανόστιμη, καραμελωμένη επιφάνεια.
Σας το συστήνω ανεπιφύλακτα!!!

Jack Daniel's Ribs







Υλικά
Χοιρινά παιδάκια πλάτης, μονοκόμματο κομμάτι 450-500 γρ.
2 κουταλάκια μείγμα αλατοπίπερου με μπαχαρικά και μυρωδικά


Μείγμα μπαχαρικών και μυρωδικών-BLACKENED CAJUN, SPICE MIX:
4 κουταλάκια πάπρικα σκόνη
2 κουταλάκια αλάτι
1 κουταλάκι σκόρδο σκόνη
1 κουταλάκι κρεμμύδι σκόνη
1 κουταλάκι κόκκινο πιπέρι αλεσμένο
1 κουταλάκι μαύρο πιπέρι αλεσμένο
1 κουταλάκι άσπρο πιπέρι αλεσμένο
1/2 κουταλάκι ρίγανη ξερή
1/2 κουταλάκι θυμάρι (έβαλα δεντρολίβανο)
Σε ένα μπλέντερ ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί.
Για την μαρινάδα:
χυμός ενός λεμονιού
220 ml liquid smoke( υγρό που δίνει την γεύση καπνιστού), επειδή δεν βρήκα το αντικατέστησα με μπύρα+1/2 κουταλάκι πάπρικα.


Σάλτσα Jack Daniel's glaze
10 ml λάδι
125 γρ κρεμμύδι κομμένο σε κυβάκια μισού εκατοστού
1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
8 ml ουίσκι Jack Daniel's
60 ml μηλόξιδο
30 ml σόγια σως
60 ml ζωμό βοδινού (έβαλα τον ίδιο ζωμό από το κρέας που ψήθηκε στην μαντεμένια κατσαρόλα)
1/4 κουταλιά της σούπας ταμπάσκο(δεν έβαλα)
μία πρέζα καυτερή πιπεριά καγιέν (δεν έβαλα)
225 γρ μαύρη ζάχαρη (1 κούπα)




Δημιουργία
Βάζουμε σε ένα μπολ, που να χωράει ίσα ίσα το κρέας, την μαρινάδα και βυθίζουμε εκεί το κρέας.
Αφήνουμε μισή ώρα στο ψυγείο να μαριναριστεί.
Βγάζουμε το κρέας από την μαρινάδα και την πετάμε.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 120 βαθμούς με αέρα.
Τοποθετούμε το κρέας σε ένα ταψί ή σε μια γάστρα και το αλείφουμε ολόγυρα με το μείγμα μπαχαρικών μυρωδικών.
Προσθέτουμε στο ταψί μια κούπα νερό και το σκεπάζουμε ερμητικά (να είναι σφραγισμένο παντού) με αλουμινόχαρτο.
Αν χρησιμοποιήσουμε γάστρα σκεπάζουμε με το καπάκι.
Ψήνουμε για 2, 5 ώρες περίπου, ελέγχουμε στις 2 ώρες με ένα πιρούνι αν έχει ψηθεί κι αν χρειαστεί συνεχίζουμε το ψήσιμο.
Εν τω μεταξύ ετοιμάζουμε την σάλτσα με το ουίσκι.
Σε μια κατσαρόλα σοτάρουμε με το λάδι, το κρεμμύδι και το σκόρδο, σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να γίνουν διάφανα.
Προσθέτουμε το ουίσκι, το ξύδι, την σόγια, το ταμπάσκο, το ζωμό και το καγιέν.
Αφήνουμε να βράσουν για 10-15 λεπτά, ώστε να μειωθούν τα υγρά στο μισό του αρχικού τους όγκου.
Στη συνέχεια ρίχνουμε την ζάχαρη και ανακατεύουμε να διαλυθεί.
Χαμηλώνουμε την φωτιά και σιγοβράζουμε, μέχρι η σάλτσα να γίνει πυκνή σαν σιρόπι, για 10-15 λεπτά περίπου.
Αφήνουμε να κρυώσει και μπορούμε να την διατηρήσουμε για 4 μέρες στο ψυγείο.


Για την συναρμολόγηση της συνταγής θα χρειαστούμε:
1 κουταλάκι ηλιέλαιο (έβαλα ελαιόλαδο)
1 κουταλάκι blackened cajun, spice mix
60 ml σάλτσα Jack Daniel,s
Πατάτες τηγανητές
60 ml σάλτσα Jack Daniel,s
30 ml σάλτσα Jack Daniel,s


Αφού βγάλουμε το κρέας από τον φούρνο, το αφήνουμε να στραγγίσει από τα υγρά, το αλείφουμε με λίγο λάδι παντού και το πασπαλίζουμε με ένα κουταλάκι Spice mix.
Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι γκριλιέρα και ψήνουμε 2-3 λεπτά και από τις δύο πλευρές μέχρι να δημιουργηθούν γραμμές στο κρέας.
Τοποθετούμε τα ribs σε ένα ταψάκι, τα περιχύνουμε με 60 ml σάλτσας Jack Daniel's και τα βάζουμε κάτω από το γκρίλ του φούρνου, μέχρι η σάλτσα να αρχίσει να κάνει φουσκάλες.
Βγάζουμε από το γκρίλ και τοποθετούμε το κρέας σε ένα πιάτο σερβιρίσματος, γαρνίρουμε με πατάτες τηγανητές και περιχύνουμε ξανά με 60 ml σάλτσα.
Αν θέλουμε βάζουμε πλάι ένα μπολάκι με λίγη σάλτσα ακόμη.
Έτσι απολαμβάνουμε παϊδάκια ζεστά, επικαλυμμένα με σως και καραμελωμένα ελαφρώς.