Τρίτη, 28 Αυγούστου 2012

Στον Άγιο Φανούριο, Φανουρόπιτα με μανταρίνι και καρύδι

Αυτό το όμορφο ξωκλήσι, στις παρυφές του Καντηλιού, στα Καλύβια Ευβοίας, θέλω να το επισκέπτομαι κάθε χρόνο, στην γιορτή του Αγίου Φανουρίου.

Χαίρομαι εκεί να μοιράζω την Φανουρόπιτα, που με τόση φροντίδα και αγάπη φτιάχνω τα τελευταία χρόνια.
Οι λαϊκές δοξασίες για τον Άγιο Φανούριο είναι πολλές, μια απ'αυτές θέλει τον Άγιο Φανούριο να είναι ειδικός στην ανεύρεση των χαμένων αντικειμένων. Γι'αυτό τον λόγο οι πιστοί που έχουν χάσει κάτι ή οι ανύπαντρες κοπέλες που ψάχνουν να βρουν γαμπρό, φτιάχνουν την Φανουρόπιτα επικαλούμενοι το όνομα του Αγίου. 

Στην πραγματικότητα όμως δεν υπάρχει πουθενά αναφορά στον βίο του Αγίου για ανεύρεση χαμένων αντικειμένων ή προσώπων και ίσως αυτό να προήλθε από την παράφραση του ονόματος του Αγίου: Φανούριος ( από το ρήμα φανερώνω) .
Μετά την λειτουργία μοιράζεται στους πιστούς, όπως πάντα, κρέας με μακαρόνια!!
Παρόλα αυτά κι ακόμη αν όλα τα παραπάνω είναι μυθεύματα και λαϊκές δοξασίες, εγώ δεν θα σταματήσω κάθε χρόνο να φτιάχνω αυτή την νόστιμη πίτα, να την μοιράζω και να την γεύομαι με όλο το εκκλησίασμα.
Φέτος οι αγαπημένοι φίλοι Δημήτρης και Μαρία με κέρασαν, κατά την διαμονή μου στην Λακωνία, λαχταριστά μανταρίνια για χυμό και δεν θα μπορούσα να τα αφήσω αναξιοποίητα!!!
Αντί για χυμό πορτοκαλιού, έβαλα χυμό μανταρινιού στην Φανουρόπιτά μου και φυσικά δεν το μετάνιωσα!!
Μία άλλη εκδοχή λοιπόν της αγαπημένης μου Φανουρόπιτας φέτος.

Φανουρόπιτα με μανταρίνι και καρύδι 


Υλικά
(δοσομετρική κούπα 250 ml)
4 κούπες αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 κουταλάκι κανέλα
1 κούπα λάδι
1 κούπα ζάχαρη
1 κούπα χυμό μανταρίνι (μπορείτε και πορτοκάλι)
μισό κουταλάκι σόδα
ξύσμα λεμονιού(ή μανταρινιού)
1 κούπα σταφίδα
1/2 κούπα καρύδια χοντροκομμένα

Ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα


Δημιουργία
Ενώνουμε το αλεύρι με την κανέλα. Βάζουμε σε μπολ το λάδι, την ζάχαρη, τον χυμό μανταρινιού, την σόδα και το ξύσμα λεμονιού.

Δουλεύουμε το μείγμα μερικά λεπτά, προσθέτουμε το αλεύρι, την σταφίδα και τα καρύδια κι ανακατεύουμε καλά.

Αλείφουμε με λάδι ένα ταψί Νο 32, το πασπαλίζουμε με αλεύρι, το γυρίζουμε και το κτυπάμε να πέσει το περιττό αλεύρι.
Αδειάζουμε στο ταψί το μείγμα, το απλώνουμε με το χέρι και ψήνουμε την φανουρόπιτα σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς, για 35-40 λεπτά μέχρι να ροδίσει.
Όταν κρυώσει, την πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και την κόβουμε σε τετράγωνα κομμάτια.


20 σχόλια:

  1. Πολύ ωραία εκδοχή και του χρόνου να είσαι καλά να ξαναπάς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ Νάντια, να είσαι καλά!!

      Διαγραφή
  2. Και του χρόνου Μαρί μου! Πολύ νόστιμη η φανουρόπιτά σου ότι πρέπει για να τιμήσεις τον Άγιο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ Κατερίνα, μας άρεσε πάρα πολύ!!

      Διαγραφή
  3. Πολύ ωραία η φανουρόπιτά σου και γεια στα χεράκια σου.
    Εγώ ξέρω πως έχει ένα σκοπό το φτιάξιμο της φανουρόπιτας. Πρέπει να μοιραστεί στους φτωχούς. Γι αυτό ένας παπάς είχε πει ότι μπορεί να είναι οτιδήποτε ακόμη και τυρόπιτα αρκεί να γίνει για να μοιραστεί στους φτωχούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ, έχεις απόλυτο δίκιο σ'αυτά που λες!!

      Διαγραφή
  4. Βοήθεια σου Μαράκι μου, το θυμάμαι ότι πηγαίνεις κάθε χρόνο και πολύ μου αρέσει αυτη η σύγχρονη εκδοχή με το μανταρίνι! Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ Έρη, μου αρέσει κάθε φορά να δοκιμάζω κάτι άλλο!!Φιλιά.

      Διαγραφή
  5. Πολύ ωραία παραλλαγή ο χυμός μανταρινιού, μόνο που σ' εμάς δεν υπάρχουν μανταρίνια τον Αύγουστο! Εντυπωσιάστηκα που βρίσκονται στην Λακωνία τέτοια εποχή! Και του χρόνου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βαγγελιώ μου απ'ότι κατάλαβα αυτά τα μανταρίνια χυμού ήταν ίσως αυτά που απέμειναν στα δέντρα, γιατί μπήκα κι εγώ ανάμεσα στα δέντρα την ώρα εκείνη και είδα ότι μετά από την παραγωγή είχαν μείνει λιγοστά!!
      Ευχαριστώ, φιλιά.

      Διαγραφή
  6. Ωραίος τόπος Μαρία.
    Και του χρόνου πάλι με δύναμη και Υγεία να ξαναβρεθείς εκεί με την φανουροπιτά σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πηνελόπη μου είναι πολύ ωραία η φύση εκεί, σ'ευχαριστώ πολύ, υγεία να έχουμε όλοι.

      Διαγραφή
  7. Καλή σου μέρα Μαρία μου! Βοήθειά σου και του χρόνου να είσαι καλά και να ξαναφτιάξεις την καταπληκτική φανουρόπιτά σου... Πάντως θα την φτιάξω κι εγώ γιατί και σας κέικ είναι υπέροχη, αλλά όταν "φτάσουν" εδώ μανταρίνια που προς το παρόν δεν υπάρχει ούτε δείγμα!! Γεια στα χέρια σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ Κική, να την φτιάξεις είναι πολύ νόστιμο κεικ και σίγουρα αντί για μανταρίνι μπορείς να βάλεις πορτοκάλι.

      Διαγραφή
  8. Και του χρόνου με Υγεία!!

    ΥΓ: Άνοιξε τα mail σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ Δύσπιστε, υγεία για όλους μας εύχομαι!!

      Διαγραφή
  9. Γεια σου Μαρία!
    Είχα καιρό να μπω στο σπιτικό σου και έπεσα στην φανουρόπιτα.
    Λαχταριστή η φανουρόπιτα σου με μανταρίνι και καρύδι!
    Ελπίζω να μας την παρουσιάσεις στην συνάντηση των Foodbloggers αν τα κορίτσια αποφασίσουν να την οργανώσουν.
    Ας το ευχηθούμε, για να σε ξαναδούμε!
    Να είσαι καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Xristin κανονίζεται συνάντηση; πολύ ωραία!! φυσικά θα παρευρεθώ θεού θέλοντος και καιρού επιτρέποντος!! με την φανουρόπιτα μαζί!!

      Διαγραφή
  10. Από τα ωραιότερα και υγιεινότερα κέικ! Και του χρόνου! Βοήθειά σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ Κική, είναι όντως πολύ υγιεινό κεικ!!

      Διαγραφή